În 2014, românii au făcut sport şi pentru păduri

0

În 2014, programul de împăduriri Pădurea Copiilor şi ViitorPlus au reuşit să atragă aproape 100.000 de lei din donaţii individuale în cadrul evenimentelor sportive caritabile în care proiectul şi organizaţia au fost prezente. Fondurile strânse sunt destinate înfiinţării de păduri pe terenuri degradate în sudul ţării. Până în acest moment, în Pădurea Copiilor au fost plantate peste 37 de hectare de pădure şi 257.000 de puieți.

La finalizarea celei de-a paisprezecea campanii de voluntariat la plantări, ViitorPlus anunţă în premieră sumele atrase pentru împădurirea terenurilor degradate din sudul ţării în acest an. Astfel, în 2014, din bugetul proiectului de împădurire realizat până acum, de peste 190.000 de lei, aproape 100.000 de lei au fost strânşi din evenimente sportive caritabile. Aceste fonduri susţin acţiunile de împădurire realizate prin programul Pădurea Copiilor, acţiuni ce vin în plus faţă de iniţiativele Romsilva şi reprezintă un câştig extraordinar pentru judeţele despădurite istoric din sudul ţării.

PadureaCopiilorPoroschiaToamna2014-1

Sudul ţării are nevoie urgent de lucrări de împădurire. Terenurile degradate pot prinde din nou viaţă prin aceste păduri, ajutând totodată şi agricultura locală. Deoarece costurile pentru împădurirea terenurilor degradate sunt mai mari decât în cazul terenurilor productive, e nevoie de ajutorul tuturor. Sperăm ca până la sfârşitul anului să convingem tot mai mulţi donatori şi companii să ni se alăture în iniţiativa noastră de a lăsa şi păduri moştenire copiilor noştri”, spune Teodora Pălărie, managerul programului Pădurea Copiilor.

Evenimentele sportive care au condus la atragerea acestor fonduri sunt: Crosul Pădurii powered by Dolce Sport, Unicredit Leasing Transmaraton şi 1000 km Balkan Charity Challenge.

Printre realizările acestui an, se numără inaugurarea pădurii realizate de ViitorPlus în comuna Dragoş-Vodă, aflată în dreptul Km 86 de pe Autostrada Soarelui, lansarea site-ului dedicat proiectului www.padureacopiilor.ro, dar şi campania de voluntariat la plantări din această toamnă, realizată cu sprijinul a peste 400 de persoane ce au contribuit cu aproape 4500 de ore de voluntariat pentru plantarea a 8000 de puieţi în comuna Poroschia, judeţul Teleorman.  Aceste acțiuni de voluntariat nu ar fi fost posibile fără sprijinul şi contribuţia partenerilor mai noi sau mai vechi ai împăduririlor: Amway România, Avis Rent a Car România, echipa Camarazii si Invictus, Metro Cash & Carry România, Servier Pharma, Strauss România, Telekom România şi Kaufland România.

Strângerea de fonduri continuă atât pentru donatori cât şi pentru companii până la sfârşitul anului. Persoanele fizice sunt invitate să ia parte la campania „Dune de pădure”, o serie interactivă de benzi desenate ce spune povestea unui alergător, Andrei, mânat de dorinţa de a împiedica deşertificarea sudului ţării. Astfel, Andrei se hotărăşte să ia startul la Marathon des Sables, cea mai grea cursă de anduranţă de pe pământ (250 km în deşertul Sahara) şi, pe parcursul sau la finalul ei, să găsească comoara care va ajuta la realizarea de păduri în sudul României.

PadureaCopiilorPoroschiaToamna2014-3

Până la sfârșitul lui 2014, companiile care au înregistrat profit în acest an pot opta pentru redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit în limita a 3 la mie din cifra de afaceri pentru Pădurea Copiilor, ajutând astfel zona vulnerabilă din sudul ţării să lupte împotriva fenomenelor extreme provocate de schimbările climatice. Această facilitate fiscală permite companiilor să investească în proiecte comunitare, prin atribuirea de sponsorizări, sumă ce se scade din impozitul pe profit de plată.

*** Despre Pădurea Copiilor

Proiectul „Pădurea Copiilor” a început în 2007, sub îndemnul „Adoptă un copac!” contribuind până în acest moment la realizarea a peste 37 de hectare de pădure pe terenuri degradate, în judeţele slab împădurite din sudul ţării. Terenurile împădurite prin „Pădurea copiilor” sunt terenuri publice care nu beneficiază de finanţări de la stat, dar care necesită lucrări de reabilitare.

Dune de pădure” prezintă povestea enigmatică a lui Andrei, un tânăr alergător, purtat între vis şi realitate, între deşert şi pădure. Este o bandă desenată inspirată din viaţa reală, despre chemare şi implicare în lupta anti-deşertificării sudului ţării.

*** Despre ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus este o organizație nonprofit, care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educație și conștientizare, producție de confectii textile naturale, construcție de colectoare solare și utilizarea lor pentru dotarea unor obiective sociale, proiecte ce contribuie la soluționarea unor probleme sociale și de mediu, în diferite județe ale țării, precum, Constanța, Călărași, Prahova, Ilfov, Sălaj și Teleorman sau în București. Printre proiectele recunoscute național și internațional ale organizației se numără: ‘Pădurea Copiilor – adoptă un copac!’, ‘Atelierul de pânză’, ‘Recicleta’, ‚Ecoprovocarea’, Harta Reciclării etc.

Mai multe informaţii: www.viitorplus.ro

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.