Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

#ImpreunaRezistam #Colectiv: Asistență socială și consultanță juridică gratuite pentru familiile victimelor

0

ASproAS, asociație a asistenților sociali profesioniști din România, va asigura, gratuit, începând de joi, 5 noimebrie, asistența socială pentru familiile tinerilor care au decedat pe 30 octombrie, în tragedia de la Colectiv, dar și pentru familiile care, la acest moment, îi au pe cei dragi în spitale.

impreuna rezistamToți cei care au nevoie de ajutor, sunt rugați să apeleze la linia telefonică de urgență – 021 9647, destinată victimelor incendiului din clubul Colectiv și familiilor acestora, ce funcționează în regim de call-center, care este disponibilă 24 din 24 de ore. 021 9647 este numărul pus la dispoziție de către Colegiul Psihologilor din România și MedLife, inițial, pentru consultanță psihologică, extins, acum, și pentru asistență socială, din cauza numeroaselor cereri în acest sens.

Totodată, o firmă cunoscută de avocatură și-a oferit gratuit serviciile de consultanță juridică, sub anonimat, pentru familiile victimelor, toți cei care au nevoie de ajutor pe partea asta sunt rugați să scrie la asistentacolectiv@gmail.com

Directorul AsproAS, Ana Rădulescu, coordonator, declară: „Vom începe cu o evaluare a nevoilor pe care aceste familii le au și o corelare cu resursele care sunt disponibile în acest moment sau care vor fi disponibile.

 • In primul rând ne vom asigura că resursele materiale și financiare ajung la familii în funcție de nevoile pe care le au

Chiar dacă au trecut printr-o dramă comună, nevoile fiecărei familii sunt diferite.

Pe parcursul acestor zile a existat o activare de resure extraordinară pentru familiile care au suferit, dar acum este important ca fiecare familie să primească resursele de care are nevoie pe ntru a trece de momentele dificile cu care se confruntă.

Pe lângă acest suport, unele familii vor avea nevoie de consiliere juridică sau vor fi nevoite să treacă prin proceduri legate de modificările care apar în relație cu școala sau locul de muncă sau alte evenimentele prin care urmează să treacă. Fiecare familie va avea nevoie de un alt tip de suport specializat și o îndrumare spre un alt tip de specialist. Rolul nostru va fi să identificăm tipurile de nevoi, să îi ajutăm pe oameni să înțeleagă procedurile sau etapele prin care urmează să treacă și să îi punem în contact cu ajutorul de care ei au nevoie.

 • În al doilea rând vom pregăti familiile pentru modificările care vor apare în viața lor socială și profesională

Vom face evaluarea suportului pe care fiecare familie îl are în jurul său în comunitate și acolo unde este cazul vom avea în vederea construirea acestui suport sau reconstruirea lui.

Viața acestor familii s-a modificat radical într-un timp foarte scurt. Cei care acum sunt în spitale vor fi nevoiți să-și modifice complet activitățile de muncă, relațiile sociale sau activitățile de timp liber. Cei mai mulți nu își vor mai putea relua activitățile pe care le-au avut până acum. Nu vor mai putea face lucrurile pe care le-au făcut până acum.

Familiile au nevoie să fie pregătite pentru a face față modificărilor care deja s-au produs în viața lor, dar care vor avea efecte mai târziu.

Mai mult, în timpul acesta în care sunt în spitale, familiile au alți membri de care să aibă grijă, cum ar fi copii sau persoane vârstnice. Este important ca membrii familiei să găsească echilibrul între cele două lumii în care trăiesc acum: între spital și responsabilitățile față de ceilalți membrii.

Pentru a reuși să oferim asistență socială pentru toate familiile care suferă în acest moment vom mobiliza o echipă de 30 de asistenți sociali și studenți în asistență socială care se vor implica voluntar în această muncă. Pentru fiecare caz vom avea echipe formate dintr-un asistent social și un student în asistență socială. Vom avea în medie 6 cazuri pentru fiecare echipă.

Acolo unde va fi nevoie vom activa asistenții sociali din alte localități sau ne vom deplasa din București.

Echipa noastră de asistenți sociali va asigura și suport pentru solicitările care vin la numărul unic“.

ASproAS

www.asproas.ro

 • Este asociație profesională a asistenților sociali. Membrii ASproAS sunt din toată țara.
 • Avem și o echipă de Tineri ASproAS, studenți în asistență socială;
 • Asociația este membră a Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW), organismul internațional de reprezentare a profesiei de asistent social;
 • ASproAS are o echipă de formatori și supervizori în practica asistenței sociale pentru asistenții sociali din serviciile publice și private de asistență socială;
 • Intre membrii fondatori se află și dl. Herbert Paulischin, asistent social, cu o experință de peste 35 de ani în practica asistenței sociale și în asistența socială internațională, actual Director Executiv al Federației Asistenților Sociali din Austria (OBDS) și fost Președinte al IFSW, Regiunea Europa.

Despre Ana Rădulescu

 • este asistent social de 20 de ani;
 • este fondator si Director General al ASproAS
 • este și conferențiar universitar dr. la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Universitatea din București. Cursul de bază: managementul de caz și intervenția în asistența socială;
 • este Director Executiv al CFCECAS (cfcecas.ro)
 • a participat, ca expert al Băncii Mondiale, la scrierea Strategiei Naţionale privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014 – 2020;
 • manager de consorții internaționale în proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale; actual expert pentru dezvoltarea serviciilor sociale în Azerbaijan.
 • Este autorul raportului privind formarea personalului din servicile de protecție a copilului; raportul va fi lansat pe 26 noiembrie 2015 a Palatul Parlamentului.

AsproAS face parte din Grupul de ajutor #ImpreunaRezistam, o comunitate de voluntari, fără niciun fel de implicare politică.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.