Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Îmbătrânirea activă – pariu pentru o viață mai lungă, mai bună și împreună

0

Îmbătrânirea activă nu este utopie și nici fantasmagorie. Îmbărtrânirea activă este un mod firesc de a menține înaintarea în vârstă, cât mai mult timp cu putință, sinonim cu participarea, demnitatea, independența, auto-realizarea.

v
Sursă poză: www. volonteurope.eu

Expresia de “îmbătrânire activă” a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la sfârşitul anilor 90, având la bază recunoaşterea drepturilor vârtsnicilor și valorizarea egalității de șanse, iar provocarea constă în a folosi la maxim potenţialul socio-profesional al vârstnicilor.

Mai mult, conceptul de îmbătrânire activă presupune înaintarea în vârstă în condiţii optime de sănătate, încurajând vârstnicii să rămână cât mai mult posibil actorii propriei vieți, să se implice în activităţi civice și să participe economic în măsura posibilităților.

De ce e atât de importantă această ”îmbătrânire activă”? Ei bine, populația Uniunii Europene (și implicit a României) se află într-un proces suficient de pronunțat de îmbătrânire, ca urmare a natalității scăzute, îmbătrânirii generației ”baby-boom” și creșterii speranței de viață.
Estimările arată că segmentul de vârsta de 65 de ani şi peste va reprezenta, în 2060, mai mult de 29,3% din populaţia UE (faţă de 16%, în 2010). În același timp, populaţia în vârstă de muncă a Uniunii Europene va scădea cu 14,2%, iar sustenabilitatea sistemelor de pensii, de sănătate și de îngrijire poate fi compromisă pe termen lung, deoarece populația activă va scădea și nu va fi în măsură să îndeplinească nevoile numărului tot mai mare de vârstnici.

Îmbătrânirea activă reprezintă o componentă esenţială a strategiei Europa 2020, a cărei reușită depinde în mare măsură de crearea posibilităţii unei contribuţii depline a vârstnicilor în cadrul și în afara pieţei muncii. Persoanelor în vârstă trebuie să li se permită să rămână active ca angajaţi, consumatori, îngrijitori, voluntari și cetăţeni.

Această ”îmbătrânire activă” ne invită să facem pariu cu capacitățile noastre individuale și colective de a trăi mai mult, mai bine și împreună!

Articolul ”Îmbătrânirea activă – pariu pentru o viață mai lungă, mai bună și împreună” este redactat în cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.