Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

HP şi Junior Achievement aduc inovaţia socială în liceele din România

0

HP şi Junior Achievement au anunţat câştigătorii finalei naţionale Social Innovation Relay, în care elevii cu cele mai inovative idei de rezolvare a unor probleme sociale au concurat pentru calificarea în finala globală. Echipa câştigătoare este formată din 3 elevi din Timişoara şi Motru şi va concura în luna iulie cu elevi de liceu de pe 5 continente.

Social Innovation Relay (SIR) este un program educaţional care oferă elevilor de liceu oportunitatea de a înţelege mai bine inovaţiile sociale, acele idei extraordinare care rezolvă probleme şi îmbunătăţesc vieţile comunităţilor. În colaborare cu partenerul global HPJunior Achievement – Young Enterprise a dezvoltat SIR pentru a încuraja elevii de 15-18 ani să dezvolte concepte şi soluţii inovatoare care pot avea un impact puternic în comunităţile locale.

Competiţia Social Innovation Relay reprezintă una dintre componentele programului, alături de obţinerea Certificatului de cunoştinţe în domeniul inovării sociale şi a trainingurilor online susţinute pentru elevi, de către consultanţi voluntari HP, pe baza unor studii de caz de inovare socială.

Echipe din 64 de licee din România au intrat în competiţie în ediţia 2011-2012, iar finala naţională din 4 mai a reunit 10 echipe care s-au pregătit de-a lungul mai multor etape de selecţie şi prin feedback-ul oferit de consultanţii voluntari HP. Întâlnirea cu juriul s-a desfăşurat prin intermediul HP Virtual Rooms, o tehnologie de comunicare care a permis elevilor din toată ţara să îşi prezinte ideile şi să descopere un nou mod de colaborare şi interacţiune.

„Pentru noi, implicarea în comunitate şi grija faţă de mediul înconjurător sunt direcţii care ne definesc activitatea în fiecare zi. HP inovează constant pentru a crea produse sustenabile, care să le ofere tuturor utilizatorilor o experienţă tehnologică mai bună, mai simplă şi de încredere. Tocmai de aceea, suntem mândri să susţinem Social Innovation Relay, această competiţie care învaţă tinerii de azi să devină antreprenorii responsabili de mâine, să privească deschis viitorul şi să creeze inovaţiile care vor transforma lumea într-un loc mai bun în care să trăim şi să lucrăm”, a declarat Tatiana Diamandopol, HP Romania IWS Lead Category Manager.

Echipa care a convins juriul prin impact, dar şi fezabilitatea soluţiei este formată din elevi ai Colegiului Naţional Ana Aslan (Timişoara), Colegiului Naţional C.D. Loga (Timişoara), respectiv Colegiului Tehnic Motru (Motru) şi coordonată de profesor Camelia Moţ (Colegiul Tehnic Azur – Timişoara). Cei trei participanţi au propus un model de proiect în care tinerii conştientizează fenomenul discriminării prin participarea în activităţi de implicare în rezolvarea problemelor unor grupuri care se confruntă frecvent cu situaţii de discriminare. Echipa a implementat o astfel de activitate pentru Centrul de Refugiaţi Timişoara.

„Pe parcurs am învăţat să ne motivăm unul pe celălalt şi ne-am implicat cu atât mai mult.  Am ştiut să ne adaptăm şi am lucrat profesionist şi acest lucru s-a observat chiar şi în prezentările noastre, iar noi considerăm că asta ne-a diferenţiat faţă de ceilalţi. Cea mai grea parte a fost aşteptarea din timpul finalei, încărcată cu emoţii, însă LOT e o echipă de lideri şi considerăm că liderii trebuie să fie suficient de apropiaţi de ceilalţi ca să-i poată înţelege,” ne-a spus Isabela Vîlceanu, elevă a Colegiului Naţional C.D. Loga.

Pentru câştigători, următorul pas este pregătirea pentru finala globală din luna iulie, unde vor concura cu cele mai bune echipe din 10 ţări, cât şi participarea  la Gala RomanianBusiness Hall of Fame 2012, din  23 mai 2012, unde HP România va recompensa echipa pentru câştigarea finalei naţionale.

Ediţia 2011 –2012 aprogramului Social Innovation Relay va continua în şcoli din România până la finalul anului şcolar, implicând peste 4000 de elevi în activităţile proiectului internaţonal.

 

HP şi Junior Achievement

HP şi Junior Achievement colaborează de 20 de ani, dezvoltând programe destinate tinerilor, precum Social Innovation Relay care ajută mii de elevi şi studenţi să dobândească abilităţi utile în viaţa reală şi experienţă practică în domeniul antreprenoriatului şi al tehnologiei informaţiei.

HP joacă un rol activ în aceste programe şi contribuie nu doar financiar şi prin echipamente, ci şi prin intermediul vastei sale experienţe tehnologice şi prin mobilizarea unora dintre cei  300.000 de angajaţi ai săi, care participă în calitate de mentori şi voluntari. Mai multe informaţii despre contribuţia HP în domeniul inovării sociale şi în scopul sprijinirii antreprenoriatului social sunt disponibile pe site-ul Global Social Innovation: www8.hp.com/us/en/hp-information/social-innovation/entrepreneurship.html.

HP şi Junior Achievement în România

În România, HP şi Junior Achievement colaborează din 1999, pe diferite proiecte: e – economia, pachetul de programe de simulare managerială (M.E.S.E şi JA Titan), Job Shadow Day, Salutări din România, Get-IT, Start Internship, Social Innovation Relay, participare la evenimente, acordare de premii şi burse pentru elevi şi profesori.

Despre HP

HP creează noi posibilităţi pentru ca tehnologia să aibă un impact relevant asupra oamenilor, companiilor, guvernelor şi societăţii în ansamblu. HP, cea mai mare companie de tehnologie din lume, pune la dispoziţia clienţilor săi echipamente de imprimare, computere personale, software, servicii şi infrastructură IT care, împreună, generează experienţe sigure pentru o lume conectată în permanenţă. Mai multe informaţii despre HP (NYSE: HPQ) sunt disponibile pe www.hp.com.

Junior Achievement România, organizaţie non-profit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială pentru elevii din clasele 1-12 si studenti. În România, programele JA de tip „learning by doing”  sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din peste 1.500 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară gratuit la nivel naţional în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, instituţiile de învăţământ , fiind susţinute financiar de către  comunitatea de afaceri. Pentru detalii accesaţi www.jaromania.org.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.