Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Help Autism pune la dispoziția cadrelor didactice, specialiștilor și părinților două ghiduri cu instrumente pentru a implica mai eficient elevii cu CES în școala online

0

Help Autism pune la dispoziția cadrelor didactice, specialiștilor și părinților două ghiduri cu instrumente pentru a implica mai eficient elevii cu CES în școala online.   

Pandemia și școala online au crescut riscul de excluziune școlară a copiilor cu autism sau cerințe educaționale speciale (CES). Conform studiului “Școala online. Elemente pentru inovarea educației” – 63,8% dintre cadrele didactice intervievate (72,8% la ciclul primar) au acuzat imposibilitatea acordării de sprijin personalizat pentru elevii cu nevoi speciale de învățare. În cadrul unui studiu național realizat de Asociația Help Autism, peste 50% dintre părinții copiilor cu CES au declarat că nu au participat sau au participat numai parțial, la activități didactice în sistem online. Cauzele principale semnalate ale școlii online pentru elevii cu CES au fost lipsa pregătirii necesare desfășurării programelor educaționale la distanță, în mediul online (mai ales pentru învățământul de masă) și lipsa unor reglementări adaptate învățământului special.   

Școala online a fost și rămâne o provocare, adaptarea la nevoile copiilor cu CES este o solicitare în plus la care de obicei se face rabat. Învățarea copiilor cu autism nu se oprește la ușa camerei de terapie, cum nici educația elevilor cu CES nu ar trebui să fie o abordare opțională în timpul pandemiei. Tocmai de aceea ne-am dorit să preîntâmpinăm regresele sau izolarea lor, punând la dispoziția echipei din jurul elevului instrumente și resurse. – a declarat Daniela Bololoi, președinte și fondator al Asociației Help Autism.   

De aceea, Help Autism a lansat în octombrie anul trecut proiectul Acces la educație online pentru copiii cu minți aparte” în cadrul căruia au avut loc 6 webinarii online susținute de echipa de specialiști, psihologi, psihopedagogi și psihoterapeuți. Astfel, 369 de cadre didactice, specialiști și părinți au aflat informații actualizate și resurse inspirate din lucrul direct cu copiii cu autism în perioada de lockdown în care Help Autism a închis centrele și a făcut terapie online. Pentru a ajuta echipa din jurul elevului să facă față școlii online, specialiștii Help Autism au scris un ghid amplu de resurse specifice abordării învățării pentru copiii cu CES și unul pentru părinți. Acestea pot fi descărcate gratuit de pe platforma de elearning www.helpedu.ro în pagina Resurse.

În România, în anul școlar 2020-2021, erau încadrați în sistemul de învățământ 76.901 de elevi cu cerințe educaționale speciale, potrivit datelor Ministerului Educației transmise către Asociaţia Autism Europa Bistriţa. Din cei 10 558 copii cu TSA cu vârstă școlară,45% merg la școli de masă, 30% la școli speciale și 25% nu sunt încadrați în învățământ.  

Închiderea școlilor și funcționarea învățământului în sistem online sau hibrid nu au discriminat între elevii tipici și elevii cu CES. Niciuna dintre măsurile adoptate nu au avut în vedere asigurarea intervențiilor de reabilitare/recuperare psihointelectuală, medicală și socială, precum și garantarea altor servicii de intervenție specifice, indispensabile elevilor cu CES.  

Pe de-o parte, multe dintre aceste intervenții sunt incompatibile cu sistemul online. Pe de altă parte, problema resurselor tehnologice a fost dublată de lipsa pregătirii cadrelor didactice.  

Help Autism împreună cu rețeaua RO TSA ce înglobează 86 de ONG-uri care activează în domeniul autismului și FEDRA – Federația pentru Drepturile și Resursele pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism, solicitau redeschiderea școlilor speciale printr-un memoriu transmis către Guvernul României, Ministerului Educației Naționale și ANPDCA pe 26 ianuarie. În acest memoriu, cele peste 100 de ONG-uri afiliate RO TSA și FEDRA au oferit argumente clare pentru a susține prezența fizică a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în unitățile de învățământ special unde grupele sunt mici – în medie 4-6 elevi în clasă, astfel că riscurile epidemiologice sunt minime. În aceste școli, pe lângă activitățile didactice de predare-învățare, au loc și activităţile de reabilitare (terapie educaţională complexă şi integrată şi terapii specifice de corectare şi compensare). Expunerea la tehnologie în cazul copiilor cu dizabilități mintale este deseori mai dăunătoare decât întreruperea procesului educațional.  

Ministerul Educației Naționale a direcționat apelul ONG-urilor către Ministerul Sănătății, acesta exprimându-și dezacordul ca elevii din școlile speciale să poată veni fizic la ore, indiferent de scenariu. În ciuda eforturilor continuate cu încă alte 2 memorii către Ministerul Sănătății, Guvernul României și chiar Administrația Prezidențială, situația educației speciale a rămas neschimbată până în prezent. 

Aceste eforturi de advocacy au fost făcute tot în cadrul proiectului Acces la educație online pentru copiii cu minți aparte”. Proiectul a fost derulat de Asociația Help Autism cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.  

Obiectivul principal al acestui demers a fost de a identifica soluții concrete pentru modul deficitar în care este implementată strategia de educație online pentru copii cu tulburări de spectru autist (TSA) sau cerințe educaționale speciale (CES) și pentru a le oferi șanse reale la o educație incluzivă.  

Despre Help Autism  

Ajunsă la 11 ani de la înființare, Asociația Help Autism oferă susținere pentru peste 600 de copii și adolescenți diagnosticați cu autism în cadrul programelor de terapie desfășurate în cele 5 centre și la domiciliu. Asociația caută să ofere constant un spectru amplu de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor, oferind terapie specifică, sprijin pentru părinți, coordonând programe de integrare școlară sau organizând campanii de conștientizare, lobby și advocacy.  

Help Autism face eforturi constante de a îmbunătăți programele terapeutice și educative care sunt disponibile pentru copiii diagnosticați cu TSA. Ca rezultat al asumării acestui obiectiv, coordonează rețeaua RO-TSA, care reunește 86 de ONG-uri din România dedicate acestei cauze.    

Despre Programul Active Citizens Fund România  

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.  

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.  

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.  

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.