Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Hațeg: Ferestre în timp, o invitație la descoperirea, într-un mod inedit, a trecutului, prezentului și viitorului Geoparcului

0

Din această vară, locuitorii și vizitatorii Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului sunt invitați să conștientizeze și să descopere modificările spațio-temporale ale unei arii protejate prin intermediul proiectului ”Ferestre în timp”.

Informațiile despre modificările la care este supus un teritoriu în existența sa de acum sute de milioane de ani și până în prezent, precum și scenarii de evoluție viitoare vor fi livrate prin intermediul unor așa – numite portaluri. Acestea vor fi amenajate în locuri strategice de pe teritoriul Geoparcului. Cei dornici să afle detalii și să experimenteze invitația la călătorie în timp vor trebui să le descopere. Portalurile vor fi marcate prin intermediul a trei instalații – ferestre realizate artistic de voluntarii pentru Geoparc și alte două care vor putea fi accesate utilizând realitatea augumentată, în baza unei aplicații disponibilă de pe telefonul mobil.

Un prim portal a fost deja deschis publicului, cu ocazia evenimentului ”Ziua Iei”, de la sfârșitul lunii iunie. Pentru descoperirea mai ușoară a acestuia, un prim indiciu este curtea Cooperativei Hațegana, din orașul Hațeg. Portalul – fereastră în timp se numește ”Vremea bunicilor” și este o invitație la a lăsa un mesaj, pe o bucată de pânză, bunicilor și înaintașilor care ne-au lăsat moștenire o mulțime de povești, învățăminte de viață, tradiții și meșteșuguri bazate pe respectul față de ceilalți și mai ales față de natură.

Cele două portaluri de realitate augumentată ne vor face cunoștință cu dinozauri și reptile zburătoare care au trăit în Insula Hațeg, din Marea Tethys, în urmă cu cca. 70 de milioane de ani. Viețuitoarele preistorice vor prinde viață în aplicația telefonului și, mai mult decât atât, vor fi gata să facă un selfie cu toți cei interesați să descopere mai multe informații despre ele și modul lor de viață. Cele două portaluri – ferestre de realitate augumentată vor fi deschise oficial publicului cu ocazia a două evenimente majore ale Geoparcului: Festivalul Dinozaurilor din perioada 26 – 28 iulie și Ziua Vulcanilor, celebrată pe 24 august.

Proiectul ”Ferestre în timp” este derulat de Asociația Wild Roots în parteneriat cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Administrația Parcului Național Retezat – RNP Romsilva, Asociația Explore Pill și Școala Gimnazială Râu de Mori. Proiectul este co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma câștigării unui concurs național de proiecte.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.