Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Harta Reciclarii face mai usoara reciclarea deseurilor, in contextul in care Romania recicleaza anual doar 1% din deseurile municipale

0

ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, cu sprijinul companiei GDF SUEZ Energy Romania, a relansat Harta Reciclarii Bucuresti si Ploiesti si a lansat Harta Reciclarii Brasov, pe parcursul ultimelor 3 weekenduri ale lunii septembrie 2012. Scopul principal a fost acela de a aduce in atentia publicului importanta reciclarii si locurile in care se colecteaza selectiv diferite tipuri de deseuri.

Romania colecteaza anual doar 1%[1] din deşeurile municipale in vederea reciclarii acestora, in condiţiile in care ţinta ţarilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deşeurile municipale (care sa includa cel putin hartia, metalul, plasticul si sticla) pana in 2020[2].

Timp de trei weekenduri consecutive, in perioada 15 – 30 septembrie, reprezentantii ViitorPlus au poposit in municipiile Ploiesti, Brasov si Bucuresti pentru a face cunoscuta locuitorilor acestora Harta Reciclarii – un instrument inovator si util tuturor pentru colectarea selectiva a deseurilor reciclabile. Harta Reciclarii a atras atentia mai multor persoane publice cunoscute, care au ales sa-l sustina si sa-l promoveze,  precum: Calin Goia – de la Voltaj, Zoli Toth, Nicusor Dan, Valeria van Groningen, Chinezu (Cristian China Birta) http://www.youtube.com/watch?v=zy8sZRyxQII.

In fiecare din cele 3 orase, evenimentul s-a desfasurat pe parcursul a doua zile si a luat forma unor activitati informative si ateliere creative, tombola cu premii in valoare totala de 3.800 RON, jocuri cu materiale reciclabile in aer liber la cortul de promovare a Hartii Reciclarii. In Ploiesti activitatile s-au derulat in zona pietonala din Piata Victoriei, in Brasov au avut loc in Piata Sfatului, iar in Bucuresti in Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR). In total, aproape 10.000 de persoane au participat sau au fost expuse mesajului Hartii Reciclarii.

Capaceala“Capaceala” a fost jocul cel mai apreciat de copii pentru ca au construit si au desenat cu dopuri de plastic colorate. Acestea au devenit pe rand caramizile unor castele si fortarete, s-au transformat in litere sau diferite plante si animale, masinute, robotei.

Duminica, 30 septembrie, in Bucuresti, a avut loc si o prezentare de moda inedita, cu haine din materiale reciclabile create de aproape 30 de elevi de scoala generala, indrumati de dna. profesoara Mariana Campeanu din cadrul cursului de design vestimentar marca Dona Kyros.

Atelier transformare reciclabile

Atelierele creative au constat in transformarea unor deseuri in obiecte utile, de exemplu: borcane si sticle au devenit vaze, resturi de lemn au fost transformate in tablouri, resturi de hartie au devenit portofele si flori din hartie, iar PET-urile au fost transformate in lampioane si cosulete. Atelierele s-au desfasurat cu sprijinul celor de la LukiCo, Refix si a artistului plastic Preda Bita Marilena.

“Am intrat in legatura cu persoane care pana acum nu intelegeau de ce este nevoie de reciclare, dar am interactionat si cu persoane care colectau deja selectiv si foloseau pubele stradale pentru hartie, plastic, metal si sticla, dar care nu stiau ca exista locuri in care pot lasa pentru reciclare si alte tipuri de deseuri precum: becurile, uleiul uzat, textile, telefoane, acumulatori, lemn, anvelope, cartuse, electrocasnice si multe altele. Proiectul a luat amploare si am inceput sa primim cereri din partea oamenilor din alte orase pentru a extinde Harta Reciclarii, ne-au trimis informatii despre puncte noi de reciclare pentru a le adauga pe harta si multe mesaje de felicitare si incurajare.”, a declarat Lia Bolte, Coordonatorul proiectului Harta Reciclarii.

“GDF SUEZ Energy Romania susţine şi anul acesta proiectul Harta Reciclarii, protectia mediului inconjurator fiind  o axa importanta de actiune a companiei. Exista o nevoie reala de educare şi sensibilizare a publicului roman privind colectarea selectiva daca luam in calcul statisticile din domeniu. Harta Reciclarii este un instrument util, la indemana tuturor celor care doresc sa recicleze diverse materiale şi nu cunosc punctele de colectare din proximitatea lor, un proiect unic de acest tip in Romania”, a declarat Eric Stab, Preşedinte Director General GDF SUEZ Energy Romania .

Un nou sir de evenimente pentru promovarea importantei reciclarii si a utilizarii Hartii Reciclarii urmeaza in perioada 12 – 28 octombrie, cate un weekend in fiecare din cele trei orase, dar de data aceasta evenimentele se vor desfasura in unele din cele mai mari centre comerciale locale.

Harta Reciclarii este un proiect recomandat de Realitatea.net.

Partenerii evenimentelor au fost: Dona Kyros, LukiCo, Refix, Intercom T&T, Centrul de resurse Apollo, Ziarul Oval, Codpress, Liviu Pasat.

Harta Reciclarii este un instrument util pentru toţi cei care doresc sa colecteze selectiv deşeurile reciclabile generate in activitaţile casnice, activitatea de la birou sau de recreere. Aceasta harta reuneşte toate punctele de colectare selectiva din Bucuresti, Ploiesti, Brasov fie ca sunt puncte stradale, magazine prevazute cu recipiente speciale de colectare sau centre mari, specializate in colectarea selectiva. In 2011, a fost lansata prima versiune a Hartii Reciclarii pentru Bucuresti si Ploiesti, iar anul acesta i s-au adus imbunatatiri acesteia (au fost identificate punctele de colectare selectiva si au fost cartate cu GPS), dar a fost si extinsa pentru municipiul Brasov.  Harta Reciclarii poate fi consultata in varianta sa tiparita sau in varianta online la adresa www.hartareciclarii.ro. Online, harta cuprinde si Calculatorul de carbon, cu ajutorul caruia se poate calcula cantitatea de CO2 care nu va fi emisa in atmosfera datorita reciclarii unei anumite cantitaţi de hartie, aluminiu sau PET.

 


[1] Conform Eurostat – biroul de statistica al U.E., 2010, consultat la http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=STAT/12/48&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

[2] Conform “Waste Framework Directive”, mentionat in pagina 6 pe  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0013:FIN:EN:PDF

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.