Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Habitat for Humanity România sărbătoreşte Săptămâna Naţională a Voluntariatului

1
Ca în fiecare an, în perioada 14-20 mai, Habitat for Humanty România sărbătoreşte Săptămâna Voluntariatului, pregătind o serie de evenimente şi acţiuni în comunitățile în care îşi desfășoară programele. Voluntari români şi internaţionali merg pe șantierele Habitat şi interacționează cu familii beneficiare ale programelor noastre din județele Bacău, Bihor, Cluj, Prahova şi Suceava.

Habitat for Humanity România încurajează şi promovează voluntariatul în România, oferind experinţde excepţie, care au schimbat viaţa voluntarilor veniţi pe şantierele noastre. Programul nostru de teambuilding corporatist este o soluţie deosebită pentru companii de a-şi implica angajaţii într-o activitate serioasă,dar şiantrenantă, distractivă şi care, în acelaşi timp,aduce foarte multe satisfacţii voluntarilor. Noi susţinem dezvoltarea unei culturi a voluntariatului în ţara noastră, Habitat for Humanity România câştigând premiul pentru cel mai bun proiect de voluntariat al anului 2011, în cadrul Galei Voluntarilor. Habitat for Humanity are o experienţă de peste 35 de ani în găzduirea de voluntari la nivel internaţional, sute de mii de voluntari contribuie prin timpul, abilitățile și sprijinul lor la clădirea de cămine, comunități și speranțe în întreaga lume. Prin toate proiectele pe care le dezvoltăalături de voluntari dorim să demonstrăm faptul că noi toţi împreună, dacă ne unim forţele, putem elimina locuirea precară. Ne dorim ca în următorii ani să ajungem lagăzduirea a 4.000 de voluntari naţionali şi internaţionali pe an, cu sprijinul cărora să oferim ajutor la peste 5.000 de familii aflate în nevoie. Le mulţumim tuturor celor care au voluntariat alături de noi până acum şi îi aşteptăm pe ei şi pe alţii la următoarele proiecte”, spune Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse şi Comunicare, Habitat for Humanity România.

Habitat for Humanity Cluj va lua parte la următoarele activităţi:
– Voluntexpo: târgul tradiţional de oferte de voluntariat, unde invită comunitatea locală să se implice în programele dezvoltate anul acesta, printre care construcţia de locuinţe pentru două familii: familia Băbeanu din Câmpeneşti şi familia Vlaic din Dezmir, judetul Cluj.
– 15 mai – The Bigger Picture – 12:00-18:00, Piaţa Muzeului: are ca scop promovarea voluntariatului prin implicarea efectivă a trecătorilor în realizarea unor picturi pe panouri de 2×2 metri, pe Str. Virgil Fulicea din Cluj. Prin implicarea în acest eveniment, Habitat for Humanity Cluj promovează voluntaritul în rândul trecătorilor, care află despre proiectele asociaţiei şi modul în care le pot susţine.
– 16 mai – Parada voluntarilor – 17:00-18:00, pe traseul P-ţa Muzeului – P-ţa Unirii – P-ţa Avram Iancu – P-ţa Ştefan cel Mare – Str. Mihail Kogălniceanu. Angajaţii asociaţiei împreună cu o parte din voluntari vor merge la aceasta acţiune pentru a promova valorile voluntariatului: solidaritatea, toleranţa şi responsabilitatea faţă de comunitatea clujeană.
– 17 mai – Share Skills, 17:00-19:00, localul Uptown: crearea unui spaţiu deschis publicului, participanţii vor putea învăţa de la maeştri diferite abilităţi şi, la rândul lor,să prezinte celorlalţi abilităţi pe care le auei, făcându-se astfel un schimb de cunoştinţe. Inginerul de Construcţii al asociaţiei Habitat for Humanity Cluj a realizat o casă din lemn, de dimensiunea 50 cm lungime, lăţime şi înălţime, care va putea fi asamblată de trecători. Astfel, clujenii vor avea oportunitatea să construiască o casă în minitură, să vadă care sunt materialele şi metodele de lucru ale asociaţiei, fiind, în acelaşi timp, şi echipaţi corespunzator. Prin aceasta acţiune se doreşte conştientizarea comunităţii legat de numărul insuficient şi necorespunzator de locuinţe al judeţului Cluj şi încurajarea implicării în construirea de locuinţe simple, decente şi accesibile ca preţ pentru cei in nevoie.
– 19 mai – Volunteer Party, 20:00, “La Atelier”: Săptămâna Voluntariatului se va încheia cu un Volunteer Party în “La Atelier” de pe Str. Memorandumului nr. 9, la etaj, Cluj-Napoca.

Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV) este un eveniment dedicat voluntarilor activi din România şi tuturor celor cu care aceştia colaborează în activităţile lor. Evenimentul se adresează unei varietăţi de grupuri care au un rol accentuatîn dezvoltarea comunităţii lor: organizaţiilor sau instituţiilor care implică voluntari în activitatea lor, companiilor care doresc să se implice prin voluntariat în viaţa comunităţii, voluntarilor activi, centrelor de voluntariat, voluntarilor potenţiali (cetăţeni care doresc să se implice în comunitate, dar nu au găsit încă activitatea cea mai potrivită sau cadrul în care să facă acest lucru). Săptămâna Naţională a Voluntariatuluieste gândită ca instrument de promovare a conceptului şi practicii voluntariatului. Pro Vobis a iniţiat acest eveniment în România în anul 2002.

În prezent, Habitat Cluj derulează un program de renovări și reabilitări, constând în izolarea termică a blocurilor și în reparații pentru familii individuale care au o nevoie urgentă a intervenției.

***

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 2.300 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava. La nivel local, în cei 13 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a ajutat 436 de familii, respectiv 984 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 76 de locuințe în 5 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 3.300 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat Cluj.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    Multumim Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca pentru organizarea evenimentelor din cadrul SNV la care Habitat for Humanity Cluj a avut placerea de a participa:The Big Picture, Volunteer Parade, Share Skills si Voluntexpo – eveniment reprogramat pentru aceasta saptamana!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.