Guvernul va crea Registrul Unic al Transparenței Intereselor cu informații despre interacțiunea dintre grupuri din societate și decidenți

0

O serie de grupuri din societate desfășoară activități care își propun să influențeze deciziile publice neexistând, până în acest moment, cadrul prin care activitatea lor în acest domeniu să fie cunoscută publicului larg în condițiile în care se referă la decizii publice sau fonduri publice. Între decidenți și grupuri din societate există contacte și comunicări nu numai la momentul lansării unui proiect de act normativ (când regulile de transparență sunt reglementate de legea nr. 52/2003 privind transparența decizională) ci mult înainte, în etapa incipientă a lansării unei intenții de a elabora o politică publică. Guvernul constată că în mod frecvent, structuri active ale societății civile propun idei de măsuri guvernamentale (proiect de act normativ, program de finanțare, etc.) sau solicită întrevederi pentru a își exprima punctul de vedere privind o viitoare măsură de politică publică cu intenția implicită de a influența principiile și filosofia respectivei măsuri orientând-o spre propriile argumente.

Logo-MCPDC

În aceste condiții și sesizând o lipsă de organizare și reglementare privind transparența cu privire la primele contacte între guvernanți și grupuri de influență din societate pe marginea unei intenții de măsură de politică publică, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) lansează Memorandumul privind Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI)

Mai multe detalii aici: http://dialogcivic.gov.ro/2016/07/guvernul-va-crea-registrul-unic-al-transparentei-intereselor-cu-informatii-despre-interactiunea-dintre-grupuri-din-societate-si-decidenti/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.