Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Guvernul cere transparență companiilor, mai ales celor cu capital integral și majoritar de stat

0

Începând de astăzi pe site-ul Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) numele reprezentanților statului în entitățile publice sunt afișate, spre informarea legitimă a cetățenilor interesați.

Sursa, foto si mai multe informatii: aici.

transparenta-26

Primul pas făcut de actualul Guvern în domeniul transparenței companiilor publice se referă la cele cu capital integral sau majoritar de stat, odată cu publicarea numelor tuturor reprezentanților statului în Consiliile de Administrație, Consiliile de Conducere, Consiliile de Coordonare, Consiliile de Decizie și Consiliile de Supraveghere, afișându-se și cuantumul indemnizațiilor acestora. Potrivit art. 39, alin. 3 din Legea nr. 111/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cuantumul indemnizațiilor acestora este o informație publică.

Informațiile din Baza de date publicată disponibilă la adresa: http://goo.gl/rKGjqV, pentru prima oară în România în format editabil, au fost centralizate de MCPDC împreună cu Cancelaria Primului-Ministru (CPM) pe baza datelor furnizate de către ministerele de linie pentru entităţile publice precum: companii naţionale, societăţi naţionale, agenţii naţionale, administraţii naţionale, regii autonome. Data ultimei actualizări este 15 iunie 2016, urmând ca periodic MCPDC/CPM să actualizeze aceste date comunicând în baza datelor furnizate de către ministere. Într-o etapă ulterioară Baza de date se va transforma într-o platformă în cadrul căreia informațiile vor fi actualizate direct de către ministere.

Actuala echipă guvernamentală și-a fixat printre priorități sprijinirea unui management performant la nivelul companiilor de stat din subordinea ministerelor, inclusiv sporirea transparenței la nivel decizional respectiv monitorizarea constantă a atingerii țintelor de performanță asumate.

În luna mai, Parlamentul României a aprobat Legea nr. 111/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, inițiată de Guvern pentru creșterea eficienței companiilor de stat.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.