Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Guerilla Verde pornește lupta pentru colectarea dozelor de aluminiu şi a bateriilor uzate

0

Guerilla Verde pornește lupta pentru colectarea dozelor de aluminiu şi a bateriilor uzate

 Mâine începe la Bacău cea de-a opta ediţie a Caravanei educaţionale prin film cu mesaj ecologic, Guerilla Verde. Alături de tinerii din alte cinci oraşe din ţară – Ploieşti, Iaşi, Focşani, Buzău şi Bucureşti – elevii de la Colegiul Tehnic ”LETEA”, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Iorga” şi Colegiul Naţional ”Gheorghe Vrănceanu”, Bacău,  vor afla cum pot colecta mai uşor bateriile şi dozele de aluminiu.

Programul proiecţiilor este disponibil pe site-ul www.guerillaverde.ro.

Statisticile arată că în România se reciclează aproximativ 30% din dozele de aluminiu introduse pe piaţă, ceea ce înseamnă că una din trei doze este reciclată. Fiecare doză reciclată este repusă în vânzare sub forma unei alte doze – în numai şase săptămâni! Pentru că sunt o sursă de energie mobilă, bateriile şi acumulatorii au devenit un „accesoriu” important în viaţa noastră zilnică. Cum am putea să vorbim la telefon, să vedem cât este ceasul sau să ne jucăm cu alte gadget-uri  dacă nu ar exista bateriile? Dar ce facem cu ele după ce le folosim? Statisticile spun că în România se comercializează anual 40 mil. de baterii portabile. Dintre acestea, 85% ajung la groapa de gunoi, contaminând solul şi pânza freatică. Ştiaţi că fiecare baterie conţine, în medie, 20g de metal ce poate fi reutilizat, dar, pentru că nu sunt reciclate, acest metal se pierde în deşeuri? Sau că o baterie uzată aruncată la coşul de gunoi şi ajunsă apoi la groapa de gunoi poate polua 1m de pământ şi 10l de apă?

Acestea sunt doar câteva dintre informaţiile pe care le vor afla tinerii prezenţi la evenimentele organizate de Guerilla Verde. Obiectivul aceste ediţii esteimplementarea programului de colectare selectivă a bateriilor cu ajutorul Asociaţiei ECOTIC şi ECOTIC BAT şi a dozelor de aluminiu, prin campania EveryCanCounts derulată în România de Asociaţia Non-Profit Alucro, în cât mai multe instituţii de învăţământ din ţară. De asemenea, autorităţile locale şi-au arătat suportul faţă de această iniţiativă prin implementarea programelor în cadrul instituţiilor proprii,  cu scopul de a oferi un bun exemplu.

 

 „ Participăm la această campanie educaţională din dorinţa de a forma noi deprinderi în rândul elevilor şi cadrelor didactice în direcţia colectării selective a bateriilor, având în vedere atât miza ecologică (prevenirea contaminării solului şi apei cu substanţe toxice precum mercurul, nichelul, cadmiul), precum şi cea economică, care constă în reciclarea şi revalorificarea metalelor în noile fluxuri de producţie”, declară Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.

 

”Se împlinesc doi ani de când desfăşurăm cu success, în mai multe judeţe din ţară, campania de educare a elevilor “ Fiecare Doză din Aluminiu Contează” şi pe care de un anam redenumit-o ‘’EveryCanCounts’’, întrucât acum face parte dintr-un program european. Responsabilitatea, educaţia, informarea şi conştientizarea sunt valori pe care mizăm în întreaga noastră activitate, iar rezultatele obţinute ne-au demonstrat că nu ne-am înşelat. Imaginea şi încrederea pe care le-am dobândit în urma întregii activităţi ne-au adus parteneri puternici dintre jucătorii  importanţi de pe piaţa reciclării din România, care au devenit  interesaţi de colaborarea în cadrul campaniei din şcoli şi care pot asigura logistica necesară unui flux continuu de colectare din şcoli.  Guerilla Verde a demonstrat, prin ediţiile anterioare şi audienţa realizată, că poate dezvolta aceste calităţi în rândul elevilor şi al profesorilor, care, odată informaţi, vor transmite mai departe familiei şi prietenilor mesajul, în acest mod atingându-se o audienţă maximă. În urma primei ediţii, care a avut loc în parteneriat cu Guerilla Verde în decembrie 2012, s-au înscris în programul nostru multe unităţi de învăţământ, atât din ciclul primar cât şi cel universitar, ceea ce demonstrează că mesajul nostru a fost recepţionat. Reciclarea este o cale simplă de reducere a impactului pe care acţiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător, iar reciclarea dozelor din aluminiu este un pas sigur pe care îl putem face pentru a vedea diferenţa de la cea mai fragedă vârstă”, declară Adina Magsi, Director Executiv Asociaţia Non Profit Alucro.

 

Asociaţia Alucro şi Asociaţia ECOTIC, prin ECOTIC BAT, oferă în mod gratuit suportul logisic necesar derulării acestor programe.  Acesta constă în punerea la dispoziţia celor interesaţi a unor cutii din carton pentru colectarea selectivă a dozelor de aluminiu şi a bateriilor, dar şi în preluarea acestora prin parteneri autorizaţi în momentul în care cutiile s-au umplut, în distribuirea unor materiale de informare (broşuri, flyere, postere). Prin urmare,  toţi cei interesaţi  pot contacta organizatorii la adresa de e-mail: contact@guerillaverde.ro.

 

Guerilla Verde este prima caravană educaţională prin film cu mesaj ecologic din România. Dupa 3 ani de activitate caravana a înregistrat: 6 ediţii organizate; peste 14.000 de participanţi: tineri, elevi, autorităţi, presă, parteneri; 18 filme proiectate cu mesaj ecologic educaţional; 100 de şcoli, 30 licee şi 14 universităţi din cele peste 20 de oraşe vizitate. Proiectul se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Educaţiei, ANPM şi cu sprijinul primăriilor oraşelor gazdă, al Asociaţiei Non Profit Alucro şi Asociaţiei ECOTIC. Mai multe detalii despre programul proiecţiilor din această ediţie găsiţi pe: www.guerillaverde.ro

Program proiecţii Guerilla Verde – ediţia a VIII-a:

Bacău: 20 februarie

Ploiesti: 11 -15 martie

Focşani: 18 -22 martie

Buzău: 25 – 29 martie

Iaşi: 01 – 05 aprilie

Bucureşti: 01 – 15 aprilie

 

AFIS A3 Guerilla_ed 8

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.