Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

GSK România lansează prima infrastructură națională de colectare a inhalatoarelor folosite de la pacienți

0
  • De astăzi, românii care suferă de boli respiratorii și folosesc inhalatoare au la dispoziție prima infrastructură națională de colectare a acestui tip de deșeuri medicale;

  • Programul este unic în România și reprezintă o inițiativă de responsabilitate față de mediu;

  • Șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii[1];

  • Pacienții pot aduce inhalatoarele goale, de orice tip, în recipientele de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter sau Sensiblu din țară, pentru a fi eliminate ulterior din natură.Foto_inhalator gigant_2017

București, 16 mai 2017 – GSK România lansează la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienți, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de seră și amprenta de carbon, de a limita acumulările de deșeuri și de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.

Programul este desfășurat în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Începând din mai și până în decembrie 2017 inclusiv, românii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marcă, în cele peste 200 de puncte de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter și Sensiblu din întreaga țară pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natură. Lista completă a farmaciilor este disponibilă pe www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

Deșeurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologică, prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale.

De asemenea, programul atrage atenția asupra impactului de mediu al acestor deșeuri. Astfel, doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii.[2]

Programul Colectăm Inhalatoare a fost derulat în fază pilot în 2013 – 2014, timp de șase luni, numai în București, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienți pentru colectare și eliminare.

În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2[3], într-un an.[4] Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari – adică de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău[5] din București.

La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2[6]. Prin incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.

Potrivit unei analize desfășurate de GSK în Marea Britanie[7], în fiecare inhalator cu aerosol aruncat rămân reziduuri de gaz nefolosit de către pacient[8], care, atunci când ajung în natură, provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

Prin programul Colectăm Inhalatoare, GSK România devine singura companie farmaceutică ce oferă o infrastructură de colectare a deșeurilor medicale de la pacienți – un pas esențial pentru reducerea emisiilor de CO2 și a efectului de seră, responsabile pentru schimbările climaterice[9].

“Protejarea mediului este o direcție stategică esențială pentru business-ul GSK Romania, iar programul Colectam Inhalatoare se subscrie angajamentului GSK pe termen lung.

În calitate de companie responsabilă, ne asumăm că avem grijă de impactul produselor noastre inclusiv după ce acestea au fost utilizate și suntem mândri că reușim să venim în sprijinul întregii comunități, colectând aceste deșeuri indiferent de marcă”, a declarat Dana Constantinescu, Corporate Affairs and Communication Director GSK România.

“Ne bucurăm să fim partenerii acestui program care oferă o abordare sustenabilă în prevenirea și tratarea bolilor respiratorii și contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzează cele mai răspândite boli respiratorii, astmul și BPOC-ul. Inițiativele pentru protejarea mediului reprezintă noi resurse de a lupta împotriva lor, dar și pentru a respira cu toții un aer mai bun”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinta Societății Române de Pneumologie.

Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global sub numele Complete the Cycle în peste 13 țări, printre care și Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania, Grecia și România.

Pentru mai multe detalii despre program, vizitați www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

GSK România este  una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GSK se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.gsk.ro şi www.gsk.com.

 

www.gsk.ro; www.sanatate.gsk.ro;

[1] CO2e. Peste 115 milioane km, raportare la cea mai populară mașină din Europa, VW Golf 1.4 TSI. Baza de date GSK, în cadrul campaniei Complete the Cycle, Marea Britanie, iulie 2012

[2] CO2e. Peste 115 milioane km, raportare la cea mai populară mașină din Europa, VW Golf 1.4 TSI. Baza de date GSK, în cadrul campaniei Complete the Cycle, Marea Britanie, iulie 2012

[3] Echivalent de CO2, unitatea de măsură a emisiilor cu efect de seră

[4] 3.483.869 inhalatoare distribuite (sursa: IMS, anul 2012)

[5] 110 ha, Parcul Herăstrău

[6] http://www.gsk.com/explore-gsk/our-products/inhaler-recycling.html

[7] Baza de date GSK, în cadrul campaniei Complete the Cycle, Marea Britanie, iulie 2012

[8] O medie de 5 mg hidrofluorocarburi/inhalator folosit. Baza de date GSK, în cadrul campaniei Complete the Cycle, Marea Britanie, iulie 2012

[9] http://apmmm.anpm.ro/files/APM_Maramures/Starea_Mediului_in_RO/Pag_3053/RASM_2011/10_CAP_VII_2011-Schimbari_climatice.pdf

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.