Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Grind” împădurit

0

Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate în parteneriat cu R.N.P. Romsilva – Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului R.A., Ocolul Silvic Păpușa Rucăr și Obștea Moșnenilor Rucăreni Dâmbovicioreni implementează proiectul „Restabilirea echilibrului ecologic în habitatul forestier din zona Grind”. Proiectul este finanțat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România. Ideea proiectului și activitățile propuse au fost agreate de finanțator, ca urmare a câștigat la Concursul de Proiecte 2020: Protecția Biodiversității Forestiere.

Proiectul presupune împădurirea unor suprafețe din Parcul Național Piatra Craiului, totalizând 1,4 ha, cu puieti din speciile fag și paltin de munte. Suprafețele sunt incluse în păduri de molid plantate, care au fost afectate de atacurile provocate de gândacul de scoarță. Prin această acțiune se încearcă revenirea la pădurea naturală de amestec, adaptată condițiilor locale și cu biodiversitate ridicată.

default

Pe versantul estic al Pietrei Craiului, între Valea Curmăturii și Grind, se găsesc păduri de molid corespunzătoare tipului de habitat 9410 Păduri acidofile de Picea abies din regiunea montană (Vaccinio-Piceetea), stratul arborilor fiind compus exclusiv din molid (Picea abies). După cum reiese însă din vechile documente și fotografii, acestea sunt plantații de molid care au înlocuit pădurile de amestec de fag cu rășinoase. Aceste molidișuri sunt foarte sensibile la doborâturi de vânt și la atacuri de ipide. Din acest motiv este necesar să se planteze puieți de fag și paltin de munte pe o suprafață demonstrativă de 1,4 ha în vederea restabilirii tipului natural fundamental de pădure.

În imaginea alăturată sunt marcate cele trei suprafețe, totalizând 1,4 ha, în care s-au demarat acțiunile de plantare. După finalizarea acestora se vor mai organiza intervenții silvice, respectiv revizuirea plantațiilor și descopleșirea puieților. Revizuirea va consta din refacerea vetrelor în care au fost plantați puieții de fag și paltin de munte. Descopleșirea va urmării curățarea vetrelor puieților de resturi de specii lemnoase și ierboase pentru a evita vătămarea puieților. La activitățile de plantare au participat persoane din comunitățile defavorizate limitrofe Parcului Național Piatra Craiului, pentru care această activitate a fost o mică oportunitate de a realiza niște câștiguri într-o periodă foarte dificilă pentru ei. Terenul pe care a fost realizată împădurirea aparține comunității locale,  Obștea Moșnenilor Rucăreni și Dâmbovicioreni.

Ne dorim ca această activitate să fie doar un exemplu și un început pentru refacerea habitatelor forestiere din zona Grind-Table-Curmătura, și intenționăm ca astfel de inițiative și acțiuni practice să fie planificate și în viitor și extinse pe suprafețe mai mari, supuse aceluiași fenomen de înrășinare în secolul trecut.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.