Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Greenpeace România: „Grevele minerilor si sărăcirea zonelor miniere vor continua. Există soluții, dar statul român le ignoră”

0

În contextul grevelor recente ale minerilor, Greenpeace România subliniază faptul că nu întâmplător producătorii de energie din cărbune, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier și energetic pe bază de cărbune salarii și condiții de muncă decente.

Cărbunele va fi curând istorie, declinul său a fost anunțat încă din anii 60’ peste tot în lume, iar numeroase state europene deja prioritizează și folosesc mai ales energie obținută din surse regenerabile(soare, vânt). Pur și simplu cărbunele nu mai este rentabil economic, iar exploatarea sa vine la pachet cu distrugerea mediului și cu efecte dezastruoase asupra sănătății populației, fără a mai menționa și costurile adiționale aferente.

Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranziție către noi oportunități de business local, nu va pregăti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bază de cărbune pentru noi locuri de muncă, crizele și protestele vor continua. Este necesară stabilirea unei viziuni pe termen lung, care să implice autoritățile locale și centrale, mediul economic, sindicatele, comunitățile locale. Până atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur își vor pierde locul de muncă, mediul și noi toți, pentru că respirăm aer toxic.”, a declarat Vlad Cătună, Greenpeace România.

Video frumos explicativ tranziție justă cu exemple: https://we.tl/t-6936dWHRzN

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.