Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Greenpeace România: Codul Silvic trebuie să interzică tăierile la ras

0

Greenpeace cere senatorilor să interzică tăierile la ras, să elimine articolele din Codul Silvic care facilitează tăierile ilegale, redarea atribuțiilor de control silvic Jandarmeriei și încadrarea furtului de lemn ca infracțiune (sau ca faptă penală)  indiferent de volumul de lemn furat.

Greenpeace România a transmis astăzi  o serie de obiecții referitoare la Codul silvic, după ce Președintele a cerut reexaminarea Legii care aduce o serie de modificări și de completări la Codul silvic. Solicitările organizației sunt următoarele:

1.                  Eliminarea Art 20 alin.1, care facilitează tăierile ilegale

Art 20 alin 1. prevede ca întocmirea de  amenajamente silvice este obligatorie doar pentru proprietăţile forestiere mai mari de 10 ha. Din proprietăţile mai mici de 10 ha se pot tăia 3 mc/an/ha fără amenajament.

O astfel de măsură va  duce la fărămiţarea accentuată a proprietăţilor forestiere, , ca să se poată tăia lemn.. Faptul că legea dă voie să se taie  3 mc/an/ha nu este o garanţie  a exploatării sustenabile, pentru că unele păduri nu cresc atât în fiecare an. (Creşterea curentă a pădurilor, la nivelul Românei, este  în medie de aproximativ 5,6 mc/an/ha).  În plus, dată fiind eficiența redusă a ITRSV în depistarea, oprirea, şi sancţionarea tăierilor ilegale, această prevedere nu ar face altceva decât să permită „justificarea” unor activităţi de exploatare forestieră, exploatări ce odată începute foarte ușor devin ilegale.

2.                  Interzicerea tăierilor rase

Art. 29 permite tăierile rase în păduri naturale tăieri care sunt anti-ecologice, distructive şi servesc doar interesului economic al exploatatorilor de lemn. Aceștia sunt singurii interesați să taie cantităţi mari de lemn într-o zonă cât mai mică. Aceste tăieri destabilizează şi pun în pericol existența pădurii rămase. Faptul că în cod se prevede că se poate alătura o tăiere rasă lângă o altă tăiere rasă  după 7 ani, chiar şi în lipsa regenerării poate conduce la despădurirea unor munţi întregi în mod perfect legal. Din aceste motive  tăierile rase trebuie interzise.

3.                  Redarea atribuțiilor Jandarmeriei de a controla tăierile ilegale

În noua formă propusă a Codului silvic, Jandarmeria Română nu are atribuţii de control pentru tăierile ilegale în păduri, în ciuda faptului că în trecut existau astfel de atribuţii.  Jandarmeria ar putea, cu competenţe în verificarea  regimului silvic, să completeze alte autorităţi ale statului cu acest rol dar care nu au resursele umane necesare.

4.      Încadrarea furtului de lemn ca infracțiune, potrivit Codului Penal

Forma actuală a Codului silvic (Art.108.alin.1.lit.a) prevede ca dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, fapta este încadrată ca infracțiune; cu alte cuvinte, furtul din pădure este mai puțin grav decât orice altă categorie de furt.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.