Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Greenpeace: Bilanț sumbru al programului AFM Casa Verde Fotovoltaice

0

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a blocat timp de doi ani instalările de sisteme fotovoltaice din România. Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a încheiat cu respingerea definitivă a aproape 9.000 de cetățeni, cei mai mulți respinși dintr-un motiv care este, de fapt, imputabil AFM. Până în prezent, nici măcar un panou nu a fost montat cu ajutorul programului.

Luni, 17 august, Greenpeace a organizat o sesiune pentru cetățenii care se consideră înșelați de AFM. Un avocat a prezentat o opinie legală și a răspuns întrebărilor cetățenilor.

Administrația Fondului pentru Mediu a tergiversat constant derularea programului. Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit inițial sub scuza unei fraude informatice nedovedite. Apoi au urmat mai multe amânări de luni de zile în evaluarea dosarelor și publicarea rezultatelor contestațiilor. După un an și jumătate de la începerea oficială a programului, scopul declarat în ghidul de finanțare – „creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” – a fost în totalitate ratat.

Notă: Analiză pe baza datelor publice de pe afm.ro

În octombrie 2019, la începutul mandatului de ministru al mediului, domnul Costel Alexe a promis că va realiza un audit al AFM. Nici până azi nu cunoaștem rezultatele acestui control și iată că urmările au fost dezastruoase pentru cetățenii care au aplicat și pentru instalatori.

În iulie 2020, Greenpeace a cerut demiterea conducerii AFM și reformarea acestei instituții într-o scrisoare deschisă semnată de peste 700 de cetățeni. Însă ministrul mediului a continuat să gireze tacit neregulile și comportamentul AFM față de cetățeni.

Din păcate, incompetența administrativă lasă urme adânci. Deși se anunța a fi un program multianual, în loc să fie atrase alte fonduri și să fie ajutați mai mulți cetățeni, Casa Verde Fotovoltaice va folosi în a doua sesiune fondurile rămase din prima sesiune” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

Nu doar cetățenii au fost afectați, ci și firmele care s-au implicat în proiect ca instalatori validați. Acestea au investit timp și bani încă de la începutul lui 2019 și sunt acum în pragul falimentului.

Am promovat programul, am discutat cu zeci de clienți, am pregătit dosarele (multe scanări, încărcări de fișiere, verificări etc.).

Din 2019 până azi nu am încasat nici măcar un leu pentru toate eforturile depuse și aproape am intrat în faliment! Nu s-a dorit acest program și nimeni din AFM nu a fost alături de instalatori și de viitorii prosumatori pentru a obține aceste fonduri europene. Fonduri europene nerambursabile pe care AFM nu a fost în stare să le pună la dispoziția românilor!” spune Ionuț Chiriac, proprietarul unei mici firme de instalații electrice din Iași.

Greenpeace România a mediat în 17 august prezentarea unei opinii legale de către un avocat, pentru că zeci de oameni și-au anunțat intenția de a da în judecată AFM.

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat o nouă sesiune de înscrieri pentru toamna acestui an.

Nivelul de încredere în capacitatea AFM de a derula programe de mediu este probabil la un minim istoric. Tentați de fondurile generoase, mulți dintre cei respinși în prima sesiune vor aplica din nou în toamnă, însă sunt destui care preferă să investească din buzunarul propriu pentru a deveni prosumatori. Sau au anunțat că vor ataca în instanță deciziile AFM.” a mai spus Marian Mândru.

Greenpeace și programul Casa Verde Fotovoltaice

Greenpeace România s-a implicat activ în demararea și monitorizarea programului Casa Verde Fotovoltaice. A explicat publicului printr-o campanie de comunicare ce înseamnă să fii prosumator și a format o comunitate online de informare pentru cetățenii interesați. A infirmat ipoteza „fraudei informatice”, vehiculată de AFM, obținând un răspuns din partea Parchetului. A contribuit la re-eliminarea autorizației de construire pentru instalarea panourilor, trimițând sute de mesaje parlamentarilor. A analizat bugetul programului și arătat câți bani folosește AFM pentru salarii și cheltuieli diverse: 13 milioane de euro. A sesizat, alături de 3.000 de cetățeni, Ministerul Mediului și guvernul despre tergiversările AFM. A sesizat Avocatul Poporului referitor la inducerea în eroare a cetățenilor de către AFM. A cerut printr-o scrisoare deschisă, co-semnată de 700 de cetățeni, demisia conducerii AFM și reformarea instituției care „susține” proiecte de mediu în România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.