Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Grădina vie. Interviu cu Senzui Studio

0

Grădina pentru japonezi este un centru vital al vieții – ea inspiră arhitectura, dansul, teatrul și poezia. Este un centru calitativ al vieții. Iar acest centru calitativ este ”verde” – culoarea ierbii, a frunzelor, a arbuștilor vara. De aici sănătate, prospețime și serenitate, ne spune Senzui Studio. 

interviurile-romaniapozitivaCum arata grădina ta de vis?  Ce poți să faci „verde” dacă locuiești la bloc? Care sunt provocările afacerilor cu verde în România?

Despre toate aceste întrebări, dar mai ales răspunsuri – te invităm să citești interviul RomâniaPozitivă cu cei de la Senzui Studio. 

Care sunt provocarile afacerilor verzi in Romania?

Provocările afacerilor verzi la noi sunt nenumărate. Putem enumera cu ce ne-am confruntat noi până acum:
Educația ecologică: necesitatea spațiului verde viu – fie în grădină sau pe balcon. Renunțarea la curțile betonate, la ideea greșită că un gard viu atrage numai gândaci și face mizerie, la mobilierul de grădină din plastic, la grija pentru mediul înconjurător. Înțelegerea faptului că o grădină este un organism viu, cu viață proprie, pe care noi doar o îngrijim. Am avut un sezon mai ploios și au apărut ciuperci în grădină? E normal, nu am tras clientul pe sfoară cu un gazon prost. Niște furnici și-au făcut traseu prin grădina mea? Normal, grădina nu este un mediu aseptic.

Educația estetică

O grădină nu înseamnă doar gazon și thuja. Nu avem nimic cu arborele de thuja în sine, ci cu faptul că la ora actuală activitatea de plantare a 5 sau 10 sau 20 de bucăți de thuia înseamnă a amenaja o grădină. Fals. Grădina găzduiește viața în aer liber. Aceasta trebuie să răspundă anumitor nevoi: de recreere, de joacă, de relaxare, de bucurie, de socializare, de odihnă, de sănătate.

Pomii fructiferi au ce căuta într-o grădină urbană. Iar pentru o familie cu copii acești pomi sunt un ”must-have”. O colină, o căsuță de lemn în pom, poate chiar un strat două de ceapă verde și ridichi re-conectează omul urban la pământ. Cu beneficii enorme pentru om. Iar această proiectare, munca de creație, de design al grădinii, nu este recunoscută, ceea ce se traduce direct în neplata proiectului.

Forța de muncă calificată

Aceasta este … vorba lui Caragiale, ”sublimă dar lipsește cu desăvârșire”. Muncitori buni, care să lucreze cu forță și cap în același timp, atenți la indicații și detalii. Avem o echipă mică și bună pe care o putem lăsa pe șantier fără supraveghere vreo câteva ore. Însă dorința de extindere a activității este în mare măsură frânată de această resursă extrem de limitată în București.

Resurse financiare

Last but not least, grădina se realizează când casa este gata. Adică când resursele financiare sunt aproape terminate. Însă cu abilitate – o etapizare inteligentă, răbdare pentru plante mai mici care vor crește, renunțare la costul proiectului, implicare a clientului în activitatea de execuție a grădinii – acest hop poate fi trecut. Noi credem că mai importantă este plantarea a cât mai mult ”verde” decât încasările.

Verde la bloc. Ce poate face un locuitor de bloc din Romania?

scara inmiresmata cu rozmarinSoluțiile sunt multiple:

  • jardiniere cu plante aromatice,
  • jardiniere cu plante ornamentale care sunt și ușor de întreținut,
  • ghivece: un măslin, un leandru, un curmal și un pin haios pe un balcon au adus brusc aerul mediteraneean spre apartament.
  • grădina verticală de exterior sau interior – recomandarea noastră cea mai spectaculoasă!
  • Scări înmiresmate cu rozmarin

Plante exotice la noi in gradina? De ce da? De ce nu?

Trecând peste celebrul exemplu negativ cu palmierii, sunt multe plante exotice care își pot găsi și își găsesc locul în grădinile de la noi. Începând cu o serie de plante din zona temperată și subtropicală a Asiei, multe dintre ele s-au aclimatizat și la noi, de exemplu magnolia și mai nou rhododendronul, azalea și skimmia. O plantă pe care am inclus-o în amenajările noastre, și care “respiră” a exotism, este bambusul, acesta cu o minimă protecție pe timpul iernii, poate aduce o notă extravagantă dar elegantă în grădina noastră.

Spuneti-ne un exemplu atipic sau excentric de amenajare de spatiu verde.

Un exemplu mai special este grădina de pe acoperiș, pe care am gândit-o împreună cu proprietarul și arhitectul ca fiind una intesivă – adică un acoperiș verde cu un volum mare de sol și cu plante de mari dimensiuni. Pentru aceasta, structura de rezistență a fost construită să suporte încărcările generate de ecosistemul grădinii, hidroizolația să reziste la acțiunea în timp a rădăcinilor și substratul de plantare a fost realizat dintr-un amestec ușor de turbă, nisip și argilă expandată, totul completat de o instalație automată de irigație și mobilier pe măsură. Am urcat fără ajutorul vreunei macarale doi cedri de 5 metri înălțime și aproximativ 500 kg fiecare, arbuști mari precum și bolovani dispuși astfel încât să devină un fotoliu. Acum proprietarul poate ieși direct din living pe gazonul grădinii sale „suspendate” și să se așeze la umbra cedrului pe un bolovan din Munții Făgăraș, îmbiat de parfumul lavandei, evadând astfel ușor din cotidian.

pe acoperis

Grădină cu fotoliu pe acoperiș

Un vis despre Romania.

Un vis despre România sunt grădinile urbane. Plante, arbori sau arbuști care cresc de pe acoperiș, de pe balcoane, de pe fațade. Iar asta se poate. Am început să facem asta în București. Și cum suntem ardeleni credem în dictonul langsam aber sicher – încet dar sigur!

casa verde

Grădina urbană care învie fațada casei

Daca Romania este o gradina – atunci ce fel de plante sunt in ea?

Fagi, stejari, nuci, narcise, nuferi, garofițe, vie, bujori, margarate, mesteceni. Florile de câmp multicolore din fânețele Carpaților. Fructele de pădure. Hribi. Lista rămâne deschisă pentru completare.

faneata

Senzui Studio – the green and oxygen business

Senzui_logo_micNoi suntem Senzui Studio – un birou de peisagistică care oferă soluții complete de proiectare, execuție și întreținere a grădinilor, fie ele verticale sau orizontale, de interior sau de exterior. De ce Senzui? Pentru că ”senzui” înseamnă pentru japonezi – ”natură” dar în timp, sensul acestui cuvânt s-a lărgit pentru a îngloba și semnificația de ”grădină”.

Pentru japonezi natura și grădina sunt aproape identice. Pentru că ritmurile și modelele unei grădini sunt reproduse după cele din natură, astfel încât intervenția omului să fie insesizabilă. Credem că aplecarea lor spre grădinărit este similară zugrăvirii de icoane ortodoxe – mâna zugravului nu trebuie nici cunoscută, nici recunoscută. Grădina pentru japonezi este un centru vital al vieții – ea inspiră arhitectura, dansul, teatrul și poezia. Este un centru calitativ al vieții.

Coltul Balaceni

 

fotografiile au fost realizate de Ioan Stetca

Multumim pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, aprilie 20114

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.