Grădina de plante medicinale în Ardeal

0

Conferința de presă și de promovare a proiectului intitulat ”Integrarea socială a persoanelor defavorizate din zona rurală prin colectarea și procesarea plantelor medicinale într-un mod sustenabil” a avut loc, marți, 19 ianuarie 2016, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, filiala din Cluj-Napoca și s-a adresat iubitorilor de natură din comunităţile rurale din județul Cluj.

1

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Scopul acestuia este integrarea socială a persoanelor defavorizate din zone rurale, prin cultivarea și prelucrarea sustenabilă a plantelor medicinale. Parteneriatul cu Asociația pentru agricultură biodinamică (Demeter) din Elveția are rolul de a aduce atât expertiza practică cât și cunoștințele elvețiene legate de procesele implicate.

În cadrul conferinței au fost prezentate facilitățile oferite prin proiect, printre acestea se numără achiziția unor echipamente de procesare și oportunitatea de a participa la cursuri privind colectarea, cultivarea și procesarea plantelor medicinale din regiunea noastră. Totodată, cei care se alătură proiectului vor avea ocazia să își cultive plantele pe propriul teren sub îndrumarea echipei de proiect.

Invitați au fost Carmen Ciobanu – Manager proiecte în cadrul fundației, Anna Batrîn – Coordonator regional Cluj, Silaghi Benjamin – Asistent proiect, Marcu Anca din partea Fundației AMPLU din Dezmir – Manager. Aceștia au insistat asupra necesității creării unei asociații de cultivatori care să realizeze atât un schimb de experiență prin împărtășirea expertizei pe care o dețin, cât și sprijinirea activităților economice locale și a dezvoltării sustenabile.

Evenimentul a fost primul dintr-o serie de evenimente care se adresează persoanelor pasionate de natură. Ecourile au fost deosebite, la eveniment au participat peste 20 de persoane. Cei care au participat la eveniment s-au arătat foarte interesați de o colaborare, la sfârșitul evenimentului înscriindu-se la procesul de selecție.
Fundația Civitas a fost înfiinţată în 1992, de-a lungul anilor oferind perspective de dezvoltare rurală și susținere pentru oameni din mediul rural. În cadrul proiectului de față, agenția executivă este Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, iar organizațiile partenere sunt Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca; Fundaţia „Lókodi Ifjúsági Alapítvány” – Fundația LIA și Asociația pentru agricultură biodinamică – Verein für biologisch-dynamische Landwirtschaft (Demeter) din Elveția.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.