GIVERS GAIN…Made in Satu Mare

2

articol scris de Florin Stoleriu, invitat la rubrica Dreptul la Cuvant

Am avut un weekend plin. Cu mare bucurie am răspuns invitației de a modera masa rotundă cu tema Managementul schimbării , componentă a evenimentului ” Fabricat în Satu Mare”.

Personal am câștigat enorm în ultimele trei zile. Întâlnirile și discuțiile pe care le-am avut cu oamenii de afaceri locali mi-au arătat că lucrurile se mișcă în România. Poate nu cu viteza pe care ne-o dorim toți, dar cu siguranță (acolo) direcția e cea bună. Obiectivul evenimentului “ Fabricat în Satu Mare” a fost acela de a aduna companiile locale într-o expoziție interactivă cu produse și servicii realizate în județul Satu Mare. Meritul incontestabil al organizării acestei manifestări este în principal al Asociației economice Germano-Române și al Camerei Meșteșugarilor .

 

Trei lucruri m-au impresionat puternic:

1.Dorința de a face performanță și atitudinea antreprenorilor pe care i-am întâlnit față de performanță. Toate discuțiile avute formal sau informal, s-au plasat în jurul intrebărilor: Ce putem face să fim mai buni? Ce acțiuni să implementăm ca să ne facem produsele cunoscute? Cum să aducem mai mulți parteneri posibili în Satu Mare? etc,etc….

2.Gruparea majorității afacerilor locale în jurul unui obiectiv comun și anume acela de a dezvolta zona din punct de vedere economic. Nu am observat orgolii personale sau de firmă și nu am sesizat dorința vreunei afaceri de a fi mai presus decât altele. Evenimentul emana dorința și credința sinceră a tuturor participanților de a face mai bine pentru comunitate. Cu siguranță fiecare dintre ei a înțeles că dacă e bine pentru comunitate, atunci afacerea fiecăruia va merge și ea mai bine.

3.Dorința de construire a unor conexiuni viabile, reale și orientate către acțiune. Am experimentat în Satu Mare conceptul de “networking” în forma sa cea mai productivă și benefică. Unii dintre cei care organizează așa numite evenimente de networking ar trebui să meargă acolo și să încerce să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat în afaceri relaționarea activă și constructivă.

fabricat in satu mareȘi mai este ceva extraordinar. În ultima zi a manifestărilor “Fabricat în Satu Mare” am avut onoarea să fiu în sala în care s-a discutat despre învățământul profesional. Da, Da , ați citit bine, s-a discutat despre metodele practice prin care tinerii să fie încurajați să învețe o meserie adevărată și să rămână în țară. Dialogul extrem de deschis și proactiv a evidențiat ceea ce pot face școlile, dar și suportul pe care trebuie să-l acorde companiile locale.

S-au emis opinii,    s-au făcut sugestii și s-au definit planuri de acțiune concrete. Sunt încântat de faptul că o metodă practică de micșorare a șomajului (învățământul dual) care este aplicată în Germania de mulți ani cu mare succes (re)vine la viață și devine o opțiune viabilă și la noi.

Aproape de finalul evenimentului, organizatorii s-au așezat la o masă și au discutat plusurile și minusurile pe care le-a avut “Fabricat în Satu Mare 2013”. Exact ca într-o companie multinațională care face o analiză SWOT. Deja se conturează agenda ediției aniversare din 2014, al cincilea an de existență a evenimentului. Sunt convins că cei de acolo vor lua deciziile potrivite pentru ca proiectul “Fabricat în Satu Mare” să devină un reper național în ceea ce privește dezvoltarea unei comunități regionale  prin propriile forțe.

Am scris rîndurile de mai sus cu dorința declarată să aflu de cât mai multe astfel de evenimente în diverse orașe, zone , regiuni. Mă refer la evenimente care să adune oamenii  la dezbateri constructive de idei, de proiecte, de acțiuni  și nu numai la grătare pline cu mici și porții gratuite de fasole cu cârnați .

Mulțumesc Satu Mare !… Mă înclin Satu Mare!

Spor la vânzări (promovare) !!!

Florin Stoleriu – – www.salesadvisor.ro

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

2 comentarii

 1. avatar

  Multumesc Florin pentru aportul tau la EXPO Fabricat in Satu Mare si pentru articolul de mai sus.

  Prin modul absolut profesionist, in care ai moderat tema mesei rotunde: „Managementul schimbarii”, am convingerea ca ai demarat in multi antreprenori procesul de schimbare,
  un proces inevitabil pentru profitabilitatea firmelor noastre.

  Te asteptam cu drag si la alte evenimente organizate la Satu Mare.

 2. avatar

  Cu mare placere voi raspunde invitatiilor viitoare la Satu Mare.Imi place sa intalnesc oameni valorosi si sa le fac cunoscute actiunile frumoase.

Comentează