Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ghid prevenire înec. Cât de siguranță ești la piscină?

0

O clipă de neatenție la piscină poate fi fatală! Ghid de siguranță pentru tine și familia ta

97% dintre cazurile de înec au loc în piscina rezidențială personală sau a unui prieten, copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani fiind cei mai predispuși.

Vestea bună este că 100% din accidentele și cazurile de înec de la piscină pot fi prevenite. Împreună cu echipa Piscine Service am pregătit un ghid de siguranță care să îți arate cum să faci asta.

ghid-accidente-cum-se-poate-ineca-un-copil

Înecul este silențios și se petrece atât de repede încât nu apuci să realizezi ce s-a întâmplat.
77% dintre victimele unui înec sunt lăsate nesupravegheate pentru mai puțin de 5 minute și se îneacă la mai puțin de 23 de metri depărtare de un adult.

Factorii principali care cresc riscul de înec sunt:

1.Lipsa cunoștințelor de înot: Avem impresia că știm să înotăm, când de fapt nu știm: mulți adulți și copii susțin că știu să înoate atunci când intră în apă, dar aptitudinile lor au fost dobândite în mod neprofesionist.
Câteva lecții oficiale de înot ar putea reduce riscul înecului la copii cu vârste în 1 și 4 ani cu peste 50%.
2.Lipsa barierelor: un exemplu de astfel de bariere sunt gardurile înalte pe care le vedem la anumite piscine – acestea îi împiedică pe copii să ajungă în apă, atunci când sunt scăpați de sub supravegherea părinților.
Un gard de izolare format din patru laturi (la curte sau la piscina din oraș) reduce riscul de înec cu 83%.
3.Probleme de sănătate existente în care pot apărea convulsii, cum este epilepsia.
Chimicalele din apă, cum ar fi excesul de clor folosit în ideea de a avea o piscină curată, fără viruși sau bacterii, pentru igienizarea apei, pot agrava astmul și cauza o criză de astm. Se poate ajunge la situații periculoase cum ar fi crizele de astm sau stări de amețeală, care cresc riscul de înec dacă suntem în apă.
5.Riscul de electrocutare
Atât apa, cât și clorul sunt excelenți conductori de electricitate, ceea ce face foarte periculoasă utilizarea piscinelor nesigure din punct de vedere electric. Nu păstra lângă piscină aparate de genul grătarelor electrice, echipamentelor pentru gazon sau echipamentele muzicale care se țin în priză. Asigură-te că întrerupătoarele din zona piscinei sunt cu împământare și nu sta în apă pe timpul furtunilor cu fulgere.
Piscinele gonflabile – un pericol mai puțin evident

Piscinele gonflabile sunt foarte iubite de cei mici, însă aduc cu ele un set de pericole demne de luat în considerare. Părinții ar trebui să le cumpere doar de la specialiști în instalarea piscinelor și nu de la un hypermarket.

Atunci când cumperi o piscină gonflabilă, este indicat să urmeazi acest set de reguli:
Este necesar să verifici constant piscina pentru a sesiza din timp eventualele puncte slabe, înțepături sau rupturi.

Atenție la respectarea greutății recomandate de către producător. Aceste piscine sunt expuse mai mereu pericolului de a se prăbuși sub greutatea micuților, dacă limita este depășită.
Asigură-te că piscina se află fixată pe un loc stabil, plat.
Scurge și spală piscina în fiecare zi, pentru a evita contaminarea ce poate surveni de pe urma folosirii apei stătute, netratate.

ghid-accidente-scena-de-inec-2

Barieră – dacă nu există gard, atunci o barieră care să-i împiedice pe micuți să ajungă la apă este ideală.
Alarmă – instalate la porți, garduri, ferestre sau uși, ele sunt importante pentru atenționarea părinților atunci când un copil sau un animal de companie ajunge în zona apei

Capace de siguranță – acestea sunt un fel de bariere manuale sau motorizate, care pot fi instalate pe suprafața apei și care sunt ușor de închis sau deschis. Sunt foarte importante mai ales în cazul copiilor de sub 5 ani, cărora le este interzis accesul în apă.

Câteva sfaturi de bază pentru siguranța copiilor la piscină (publică, rezidențială sau baia de acasă):
Întotdeauna, fără excepție, când copiii sunt în apă sau în apropierea ei (indiferent de cât de adâncă este), este nevoie de supravegherea activă a unui adult. Persoana responsabilă cu supravegherea nu are voie să fie distrasă de alte activități (cum ar fi statul pe internet sau telefon), ci doar să-i supravegheze pe cei mici.
Învață-ți copilul regulile de bază ale înotului. Mergi la câteva lecții profesioniste cu el, astfel încât să se simtă relaxat și confortabil în apă și să știe să facă mișcările necesare în caz de pericol.

Învață regulile de bază pentru acordarea primului ajutor.

Asigură-te că cei mici nu stau în preajma canalizărilor sau țevilor deschise de scurgere, pentru a evita alunecarea.

Ține aproape un telefon, pentru orice urgență. Acesta nu trebuie să-ți distragă atenția de la supravegherea copiilor, ci doar să fie un instrument util în caz de necesitate.
Dacă observi lipsa unui copil, caută-l mai întâi în apă.
Împarte o listă cu măsurile de prim ajutor cu familia, prietenii ori vecinii
Verifică atent materialul din care este facută marginea bazinului și ia măsurile necesare de precauție (papuci antiderapanți, evitarea alergării). Ideal ar fi să mergi numai la piscine sau spa-uri care au o astfel de suprafață antiderapanta.

Dacă ai piscină acasă, e necesar să ai garduri de protecție suficient de înalte pentru a face perimetrul apei inaccesibil copiilor.

Ce faci dacă un copil a alunecat pe o gură de scurgere
Un alt pericol la care sunt expuși cei mici atunci când merg la piscină este cel al alunecării pe căile de scurgere.
Cum acționezi când un copil a alunecat într-o gură de scurgere?
Păstrează-ți calmul și încearcă să-i transmiți aceeași stare și copilului.
Întrerupe imediat sursa de apă din piscină.
Pentru a elibera copilul, e necesar să forțezi pătrunderea mâinii sau măcar a unui deget între copil și gaura de scurgere pentru a rupe încet legătura dintre copil și scurgere.

Cum îți dai seama că cineva este pe cale să se înece?
Suntem obișnuiți cu scenele dramatice de la TV în care persoane pe cale să se înece cer ajutor, însă în realitate victima:
Nu poate striga după ajutor – corpul prioritizează; el trebuie să poată respira înainte de a vorbi.
Nu poate nici să gesticuleze semnale de ajutor.
Rămâne la suprafața apei, în poziție verticală, dar nu face nicio mișcare evidentă de ajutor. De regulă, pot trece între 20 și 60 de secunde până când victima se va scufunda.
Are ochii sticloși, nu se pot concentra într-un singur punct
Îți e greu să-i distingi fața din cauza părului care i-o acoperă
Nu scoate nici-un sunet
Nu lasă nimic de înțeles că ar fi în pericol

În acest video se observă exact acest comportament al unei victime (copil) https://www.youtube.com/watch?v=4sFuULOY5ik

Cum se acordă primul ajutor în caz de înec
Mai întâi se încearcă evacuarea apei din plămâni: Victima, răsturnată cu fața în jos, este prinsă de salvator pe la spate de abdomen, cu mâinile făcute chingă, ridicată de la sol și scuturată pentru ca apa să se scurgă în afară.
Dacă respiră, victima este culcată apoi pe sol, cu abdomenul în jos și cu capul așezat pe o parte. În cazul în care nu respiră, persoana respectivă se așează în poziția obișnuită efectuării manevrelor de resuscitare.

Măsuri de siguranță pentru o zi la piscină

Sumarizând toate lucrurile despre care am vorbim mai sus, concluzionăm cu următoarele sfaturi:
Împrejmuiește piscina cu garduri: în acest mod copiii și animalele de companie nu pot ajunge în voie la apă.
Dotează zona din jurul piscinei cu material anti-derapant, astfel încât să se reducă riscul accidentelor.
Ai grijă ca găurile de scurgere să fie curățate, în stare bună de funcționare.
Ține tot timpul în preajma piscinei echipamentul de siguranță: un kit de prim ajutor, un telefon și un colac de salvare nu au voie să lipsească.
Fii cu ochii pe copii pe toată perioada petrecută la piscină. Un moment de neatenție este de ajuns pentru a provoca o tragedie.
Învață să oferi primul ajutor.
Înoată întotdeauna împreună cu un prieten. Când mai ești cu cineva, șansele de salvare în cazul unui înec cresc considerabil, având în vedere că intervenția trebuie să aibă loc rapid și eficient.
Evită consumul de alcool: nu intra în apă dacă ai consumat suficient de mult alcool încât reflexele să-ți fie întârziate.
Nu încuraja competițiile de genul “cine rezistă mai mult sub apă”, pentru că pot fi fatale mai ales pentru înotătorii amatori.

Informează-te în ceea ce privește condițiile meteo din ziua în care te decizi să mergi la piscină. E bine să fii departe de apă atunci când sunt furtuni cu fulgere.
Nu folosi jucăriile umplute cu aer sau cu spumă pe post de veste de salvare.
Ai grijă să fii hidratat pe toată perioada petrecută la piscină.
Verifică dacă piscina la care mergi a fost inspectată de un specialist: riscul de accidente e mult mai mic dacă respectiva piscină respectă regulile de siguranță.

De ce să-ți pui viața în pericol când poți preveni riscurile de accidentare la piscină? Bucură-te de piscină alături de cei dragi fără riscuri sau tragedii.

Citește mai multe informații despre cum să previi înecul și să-ți securizezi piscina pe:
http://www.piscineservice.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.