Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ghid pentru părinți, de la părinți, despre siguranța copiilor pe internet

0

Internetul este o invenție revoluționară și poate fi un instrument foarte util, însă aceste beneficii aduc și mari riscuri, în special în ceea ce îi privește pe copii și adolescenți. Află mai departe cum să-i ții în siguranță pe internet și în social media.

copiii si internetul

Statistici – ce ne spun despre siguranța copiilor pe internet

Smartphoneurile și deviceurile mobile sunt un adevărat pericol pentru cei mici. Academia de Pediatrice a descoperit că 75% dintre copii între 12 și 17 ani au acum un smartphone pe care îl folosesc zilnic, iar cu 10 ani în urmă, în 2004, procentajul era doar 45%.

Rețelele de Social Media sunt cea mai mare teamă a părinților. Statisticile ne arată că 1 din 5 copii își verifică conturile de social media de 10 ori pe zi.

Mai mult decât atât, peste 20 000 de copii cu vârste mai mici de 13 ani încearcă zilnic să-și creeze un cont pe Facebook, unde se înregistrează cu o vârstă falsă, mai mare. Amintiți-vă numai de cazul „Ziua Izabelei” și cum au degenerat lucrurile.

Conform Netnanny.com, 82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani. Acesta poate fi conținut adult sau conținut violet și poate să apară de oriunde, de la „inocentele” desenele animate de pe Youtube la tutorialele pentru jocurile video.

Incidentele online sunt de cele mai multe ori accidente. 70% dintre copii au dat din greșeală de conținut adult dintr-o căutare inocentă pe Google, cu scopul de a-și face temele.

Riscurile la care sunt supuși copiii online – care sunt acestea?

Acestea sunt doar câteva din riscurile la care se expun copiii atunci când stau pe internet:

1. Pot fi urmăriți de persoane necunoscute, cu intenții ascunse.
2. Pot fi umiliți online, fenomen care se numește “cyber bullying”.
3. Furtul de identitate.
4. Distrugerea reputației se poate face extrem de ușor online și pe lângă asta, materialele existente vor fi aproape imposibil de distrus.
5. Accesarea zonelor obscure ale Internetului, cum sunt piețele ilegale.

Din nefericire, de multe ori părinții sunt aceia care îi pun pe cei mici în pericol. Acest fenomen este foarte des întâlnit în cazul părinților foarte tineri, care postează poze cu bebelușii lor nou-născuți, fără să se gândească la consecințe.

Cum îi protejezi pe copii de pericolele ce se ascund online?

Iată câtvea din lucrurile pe care poți să le faci pentru a-i asigura protecția copilului tău atunci când navighează pe internet:

1. Familiarizează-te cu tehnologia și ce tooluri îți pot fi utile
2. Nu îl lăsa să își facă un cont de Facebook până ce nu are 13 ani
3. Monitorizează și controlează constant activitatea online a copilului tău
4. Evită aplicațiile care nu mențin un istoric al conversațiilor
5. Educă-l despre folosirea responsabilă a internetului
6. Arată-i că poate să aibă încredere în tine

Controlul parental este un lucru cu care nu sunt de acord toți părinții, dar este un rău necesar. Prevenirea incidentelor din online ajută la prevenirea unor catastrofe care i-ar putea marca viața unui copil.

Pentru mai multe detalii despre cum să îți protejezi copilul online și testimoniale de la părinți bloggeri și specialiști în parenting, vezi ghidul integral aici: http://www.bluparty.ro/sfaturi-parenting-siguranta-copiilor-pe-internet/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.