Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ghid de nutriție pentru persoanele cu cancer în perioada pandemiei

0

Alianța Pacienților Cronici din România (”APCR”), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (“FABC”), Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”), în parteneriat cu Medicentrum, au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta. Proiectul este sprijinit de către Bristol Myers Squibb și AstraZeneca și poate fi găsit aici.

Documentul abordează următoarele aspecte:

  • ce înseamnă alimentație sănătoasă?
  • cât contează alimentația în cazul pacienților cu cancer?
  • schimbări ale dietei pacientului oncologic
  • ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice?
  • nutriția în diverse tipuri de cancer
  • întrebări și răspunsuri
  • mit versus adevăr în nutriția oncologică
  • accesul la tratament în perioada pandemiei COVID-19
  • sfaturi generale de cumpărare, păstrare și preparare alimente
  • câteva rețete simple

Asocierea dintre alimentație și boli neoplazice este un subiect de mare interes. Întrebări despre ce, cât și cum trebuie să mâncam pentru a nu ne îmbolnăvi și cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente. Oncologia nutrițională se ocupă atât cu prevenția, cât și cu susținerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent și în situațiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriția oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariției bolilor oncologice influențate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.). În cazul pacienților diagnosticați cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât și prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriție. Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariția bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitații spitalizării îndelungate a pacienților. Din acest motiv suportul nutrițional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro și macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiții ideale. spune dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competență în nutriție generală.

Sfaturi, rețete și răspunsuri despre nutriția pacientului oncologic este dezvoltat în cadrul unui proiect mai larg Asociația Inițiativa Pacientul 2.0 prin care ne-am propus realizarea unei serii de ghiduri pentru pacienții cronici (oncologie, hematologie, afecțiuni respiratorii, stomatologie, diabet) care să îi sprijine pe aceștia în navigarea acestei perioade dificile, generate de COVID-19.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.