Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Generația multitasking… în vacanță

0

Trăim vremuri “invadate” de tehnologie. Aproape orice activitate a noastră este conectată la un gadget pe care îl folosim unidirecţional pentru a realiza o acţiune sau în paralel, pentru a completa o alta. Să fim sinceri! Câţi dintre adulți nu-şi aruncă un ochi pe telefon în timp ce conduc? Da, la semafor, e adevărat, însă chiar și așa aceasta este o acţiune conexă celei de bază, condusul.

scoala sigurantei

Iată un prim “exemplu” pentru copiii noștri prin care, fără să vrem, le inducem modelul “multitasking”. Copiii spun adesea părinților că își pot face temele în timp ce ascultă muzică în căști sau că pot merge pe stradă cu ochii în telefon și căștile pe urechi. Însă cei mici încă nu ştiu că nu poți să faci două acțiuni în același timp decât dacă una este automatizată sau dacă sarcinile activează zone diferite din creier. De exemplu, atunci când citești și asculţi melodii cu versuri, activezi în creier aceeași zonă – a limbajului. Astfel, nu sunt sarcini concomitente, ci consecutive și există un timp de acomodare pentru a trece de la una la alta.

Plecând de la aceste situații, psihoterapeutul Anda Păcurar este de părere că: ”Adulţii sunt cei care trebuie să asigure modelul corect şi să sprijine copiii în provocarea de a deveni responsabili, încrezători în adevăratele lor forțe, nu în competențe supraestimate.”


Vacanța, un bun prilej pentru a dezvolta responsabilitatea copiilor

Dacă până acum părinții au avut grijă ca cei mici să ajungă cu bine la școală și de la școală, nivelul următor îl reprezintă petrecerea perioadei vacanței, când cei mici încep să stea și singuri, fără părinții care sunt la serviciu sau bunicii care au dat o fugă până la piață.

Primul pas constă în asumarea responsabilității. Sunt trei atitudini prin care adulții pot încuraja preluarea responsabilității și atitudinii proactive astfel încât copiii să fie în siguranță atunci când ies din casă sau rămân singuri acasă:

1. E necesar să reapară bucuria de a face lucruri, nu nevoia de gratificare imediată. Astfel e necesară încurajarea efortului și nu doar a reușitei. Să știe cum se pot proteja și cum pot fi atenți, astfel încât să nu mai fie dependenți de însoțirea părinților.
2. Copii trebuie încurajați să facă alegeri. Astfel li se educă gândirea, învață să ia decizii și să-și asume responsabilitatea. De exemplu, pot alege pe ce drum merg la prietenul de joacă și părinții îi ascultă cum găsesc soluțiile de parcurgere. Aici e nevoie de răbdare pentru a încuraja copilul să vină cu idei pentru diverse situații.
3. Adulții trebuie să le construiască obiceiuri, rutină prin intermediul regulilor. Astfel copiii dobândesc confortul predictibilității. Regulile de deplasare prin trafic trebuie să fie respectate constant și de către adulți, ele fiind baza respectului față de regulile ulterioare și care au menirea de a proteja.

Pe aceste principii se bazează și programul „Școala siguranței Tedi”. Plecând de la nevoia copiilor de a primi cât mai multe informații privind siguranța lor, Tedi a desfășurat, în anul școlar 2015-2016, programul „Școala siguranței Tedi” adresat copiilor de clasa I și pus în practică prin activități care au la bază jocul și interacțiunea dintre cei mici. „Școala siguranței Tedi” s-a desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi cu Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română. În program s-au înscris 645 de şcoli din 415 localităţi din întreaga țară, însumând un total de 30.023 elevi de clasa I. Programul urmează a fi reluat în anul școlar 2016-2017.

Proiectul poate fi urmărit și pe www.scoalatedi.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.