Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Gazeta Matematică, 120 de ani de tradiție matematică

0

Gazeta Matematică aniversează anul acesta 120 de ani de apariție neîntreruptă. Fondată în 1895, este una dintre cele mai vechi reviste dedicate educaţiei matematice pentru elevii din şcolile primare, gimnaziale și din licee. Gazeta Matematică a contribuit în mod esențial la dezvoltarea învățământului matematic și a școlii matematice românești. Revista a influențat pozitiv evoluția culturii românești, începând cu științele naturale și terminând cu componenta umanistă.

GM.primul numar

Gazeta Matematică va fi sărbătorită în cadrul celei de-a XIX-a Conferinţe Anuale a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România care va avea loc la Călărași, 30 octombrie-1 noiembrie 2015.

Istoric
La 4 octombrie 1894, Ion I. Ionescu, Ion Gh. Zottu, Victor Balaban, Mihail Roco şi Vasile Gr. Cristescu, cinci ingineri care lucrau la construirea podului de la Cernavodă, s-au întîlnit şi au decis înfiinţarea unei reviste de matematică “…de care să profite elevii liceelor noastre”.

La 14 septembrie 1895, în prezenţa regelui Carol I, a fost inaugurat podul de la Cernavodă, cea mai mare construcţie de acest gen din Europa acelor vremuri. O zi mai târziu, odată cu începerea anului şcolar, la 15 septembrie 1895, apare primul număr al Gazetei Matematice – prima revistă de profil în limba română care a marcat începutul unei noi etape în dezvoltarea matematicii româneşti.

Prima jumătate de secol, revista a fost susţinută material de redactorii săi, V. Cristescu, A. Ioachimescu, I. Ionescu şi Gh. Ţiţeica, fiind consideraţi „stâlpi” ai Gazetei Matematice.

În 1910, într-o şedinţă a Senatului, Spiru Haret apreciază că revista Gazeta Matematică: “…a contribuit mai mult decât orice altă instituţiune pentru dezvoltarea şi întărirea învăţământului matematicilor.”

În acest an, editorii Gazetei Matematice (SGM) au fondat Societatea Gazeta Matematică care a devenit Societatea de Ştiinţe Matematice şi Fizice (SSMF) în 1949 şi apoi, Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) în 1990.

Gazeta Matematică nu a încetat să apară nici în timpul celor două războaie mondiale.

Gazeta Matematică – Ediţia electronică cuprinde colecţia integrală a revistei din perioada 1895-2012, însumând peste 90 000 de probleme şi articole matematice. Este realizată de către compania Softwin în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România.

Din 2011, în urma unui parteneriat cu Romanian-American Foundation, în cadrul programului “Improving Mathematics Education”, Gazeta Matematică apare într-o formă nouă, cu un design şi o grafică modernă, adaptată generaţiei actuale de elevi.

Gazeta Matematică se adresează elevilor, profesorilor și tuturor celor interesați de matematica elementară şi conține articole și note matematice, precum și probleme adresate elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Publică articole cu conținut matematic și metodic, probleme propuse și rezolvate, subiecte date la olimpiade, examene și concursuri. Este utilă profesorilor și elevilor pentru completarea cunoștințelor conținute în manuale și auxiliare didactice, pentru cercurile de matematică, pentru pregătirea olimpiadelor și concursurilor dar și a examenelor naționale.

Distincţii

• Medalia de aur oferită de către juriul “Asociaţiei române pentru înaintarea şi răspândirea ştiinţelor”, 30 octombrie 1903.

• Ordinul “Meritul Cultural” în gradul de Ofiţer categoria H “cercetarea ştiinţifică” sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Academiei Române, la Gala festivă prilejuită de aniversarea a 110 ani de apariţie neîntreruptă, 7 octombrie 2005.

• PREMIU PENTRU SUSȚINEREA SISTEMULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT ROMÂNESC se acordă Publicației Gazeta Matematică, de către Fundația Dinu Patriciu, în cadrul Galei Premiilor în Educație, 2 noiembrie 2011.

“Dacă talentul matematic poate fi considerat ca brand de țară al României, atunci sigur Gazeta Matematică este la originea lui”, Radu Gologan, Președinte al Societății de Științe Matematice din România și coordonatorul lotului olimpic național de matematică.

Mulţumim partenerilor noştri în acţiunile şi proiectele noastre din ultimii ani, Romanian-American Foundation şi Intuitext, cât şi sponsorilor tradiţionali ai educaţiei matematice de excelenţă: Fundaţia eMAG, Banca Comercială Română, Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi The Group.

Fii parte din generația 120! Ne găsești pe magazin.ssmr.ro // gazetamatematica.ro // ssmr.ro sau la sediul SSMR, din str. Academiei, nr. 14, sector 1, București. Detalii la tel.: 021.314.46.53

Despre Societatea de Ştiinţe Matematice

Societatea de Ştiinţe Matematice din Romania este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa.
Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.