Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Greenpeace România: Garda Națională de Mediu confirmă – Unitatea 7 Turceni trebuie să își suspende activitatea

0

În urma unui control efectuat de Garda Națională de Mediu ca urmare a sesizării făcute de către organizațiile non-guvernamentale Greenpeace și Bankwatch, Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea blocului energetic numărul 7 al Termocentralei de la Turceni. Blocul energetic nr. 7 nu îndeplinește condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale.

Turceni_credit_foto_Mircea_Topoleanu

La începutul lunii ianuarie a anului 2016, organizațiile de mediu Greenpeace și Bankwatch au constatat funcționarea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, în ciuda faptului că acesta își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014. Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de  5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni [1]. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.

În urma sesizării transmise de către Greenpeace România si Bank watch România către Garda de Mediu Gorj, aceasta din urmă a dispus “sancționarea contravențională a operatorului economic, […] respectiv suspendarea activității la blocul energetic nr.7, […] până la revizuirea Autorizației Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014” [2]. „Echipa de control a constatat că operatorul economic a permis funcționarea blocului energetic nr. 7, în scopul producerii de energie electrică, fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 art. (4), alin. (1), conform căruia ”.

Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu.

Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România declară: “Garda de Mediu a răspuns solicitării noastre, iar echipa de control și-a făcut treaba. Verificările din teren ne-au confirmat bănuielile: grupul energetic 7 funcționa în afara legii. Vom urmări în continuare situația Grupului 7 și vom participa la consultările publice pentru noua autorizație integrată de mediu.”

Alexandru Mustață, Coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România declară: „Anticipam răspunsul Gărzii Naționale de Mediu deoarece în acest caz legislația este clară: o termocentrală nu poate funcționa legal în lipsa autorizației integrate de mediu. Răspunsul Complexului Energetic, conform căruia Dispecerul Național a solicitat funcționarea Unității 7, nu ține cont de faptul că o Hotărȃre de Guvern nu poate ignora legislația în vigoare și directivele europene.”

[1] Directiva 2010/75/UE privind Emisiile Industriale, transpusă prin Legea 278/2013, a oferit două opțiuni grupurilor energetice beneficiare ale derogării ce permitea funcționarea în limita a 20 000 de ore: a) să fie scoase din funcțiune înainte de 1 ianuarie 2016 sau b) să fie retehnologizate astfel încât să corespundă valorilor limită de emisii aplicabile grupurilor energetice nou construite (NOx – 150 mg/m3, SO2 – 150 mg/ m3 și pulberi în suspensie – 10 mg/ m3). Ca ordin de mărime, pentru comparație, valorile minime lunare înregistrate la grupul 7 pentru anul 2013 au fost de 486 mg/ m3NOx, 4898 mg/ m3 SO2 și 168 mg/ m3 pulberi în suspensie. 
[2] Răspunsul sesizării inițiate de către Greenpeace și Bankwatch poate fi găsit aici: http://goo.gl/KK3qZF

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.