Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația9 invită publicul să descopere proiectele câștigătoare în cadrul programului Artists Rooms, dedicat artiștilor independenți

0

Fundația9 anunță publicarea proiectelor câștigătoare din programul Artists Rooms, micro -granturi de producție oferite artiștilor independenți din România afectați de izolarea impusă de pandemia CoVID19. 24 de proiecte individuale și 13 proiecte de grup pot fi vizualizate începând cu 3 iunie 2020 pe platforma www.fundatia9.ro/artists-rooms.

Pe perioada stării de urgență, artiști aflați la început de drum, dar și voci importante ale lumii artistice din România au creat și produs proiecte din diverse domenii, de la arte vizuale și new media până la arte performative și au reușit să transforme online-ul într-o adevărată scenă creativă.

Ca artistă independentă, sustenabilitatea muncii mele este întodeauna o necunoscută însă în vremea pandemiei incertitudinea și frica au crescut mai ales știind că nu există o plasă de siguranță pentru artiștii ca mine. Selectarea în cadrul Artists Rooms a fost ca un colac de salvare. Am avut astfel ocazia să mă exprim artistic cu privire la ceea ce am observat în această perioadă în societate: nivelul crescut al rasismul împotriva romilor, precaritatea vieții multor copii pentru care școala online este nu este posibilă. Folosind instrumentele pe care le aveam la îndemână, colaborând 100% online, am reușit să dezvolt cu Vera Surățel prima mea banda desenată”. Alina Șerban, actriță.

Foarte târziu în proces am realizat că proiectul Invent/(-)ar 2.0 e practic materializarea unei glume pe care am făcut-o acum doi ani într-un video în care spuneam că ar trebui să creăm o aplicație și să jucăm pentru useri, nu pentru spectatori. Forțați de împrejurările virusate și cu ajutorul sprijinului Artists Rooms (și nu pot să nu laud formatul suplu, funcțional, nebirocratic al programului, esențial din punctul meu de vedere pentru încurajarea creației, un model de urmat) am transformat conceptul în realitate și cred că e una dintre cele mai productiv-intense perioade în care am lucrat cu Laurențiu Bănescu în ultimul deceniu, ambii fiind prinși de pandemie la mii de kilometri distanță. Posibilitățile tehnologice care au apărut anul ăsta fac actul de a povesti extrem de jucăuș și inventiv și au adus o schimbare de paradigmă pentru mine. Visam de mult să pot crea așa ceva, fără granițe fizice dar menținând însă esența spectacolului viu: apropierea și prezența în moment. Pe lângă asta, eu sunt un introvertit și mi-a priit de minune izolarea, a fost ca o pauză binemeritată de la tot ce-nseamnă obligație socială. E foarte liniștitor când știu că voi împărți berea la party-ul ăsta performance din propria locuință cu oameni pe care înainte ar fi fost imposibil să-i avem invitați, din cauza spațiului geoografic. Sper să utilizăm acest „app uman” – toți în casele noastre – mult timp după ce termenul de „distanțare socială” va dispărea din vocabularul colectiv”. Peca Ștefan, dramaturg.

La începutul lunii aprilie, Fundația9, împreună cu partenerul său fondator, BRD Groupe Societe Generale, a creat ARTISTS ROOMS, un program de sprijin pentru artiștii independenți din România. Pe parcursul celor două săptămâni de înscrieri, peste 500 de aplicații au fost trimise de creatori din țară și din străinătate, o adevărată (re)descoperire a creativității și maturității sectorului cultural independent. Cele 37 de proiecte câștigătoare sunt disponibile în diverse formate, video, audio, text, și vor putea fi văzute, citite și auzite pe site-ul și pe canalele de comunicare ale Fundației9: Vimeo, YouTube, SoundCloud, Issuu.

Artists Rooms este un proiect cultural inițiat de Fundația9 cu sprijinul partenerului fondator, BRD Groupe Societe Generale, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și desfășurat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural ExpoArte și Anagrama.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

____________________________________________________________________________

Despre Fundația9

Fundația9, inițiativă fondată și finanțată de BRD – Groupe Société Générale, sprijină noua generație de creatori de cultură și educație. Prin programele noastra, investim în tinerii creatori, deschidem cultura către public, cultivăm curiozitatea, spiritul critic și recuperăm fragmente esențiale din memoria noastră. Declanșăm dezbateri îndrăznețe și explorăm perspective noi asupra lumii contemporane.

Căutăm să aducem împreună artiștii, gânditorii și publicul larg ca să construim o lume în care curajul, empatia și solidaritatea să fie mai mult decât niște hashtag-uri.

Edităm o revistă de jurnalism cultural — Scena9, lansăm proiecte cu și despre scena tânără a culturii — Rezidența BRD Scena9 și redăm publicului moștenirea artistică a regizorului Lucian Pintilie (Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.