Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația UniCredit investește în întreprinderile sociale din România

0

În 2015, Fundația UniCredit și-a reînnoit angajamentul față de dezvoltarea sectorului întreprinderilor sociale în România prin continuarea parteneriatului cu NESsT România, un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare.

Capture

Începând cu 2012, Fundația UniCredit a sprijinit înființarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale cu finanțări de peste 240.000 euro, din care 80.000 euro sunt alocați activităților din 2015.  Până în prezent, Fundația UniCredit a sprijinit direct dezvoltarea a 11 întreprinderi sociale. Pe lângă sprijinul financiar, peste 50 de angajați UniCredit (din cadrul UniCredit Tiriac Bank și UniCredit Business Integrated Solutions SCPA) din România s-au implicat activ în acest proces, investind un timp semnificativ și oferindu-și expertiza pentru a sprijini procesul de planificare a întreprinderilor sociale.

În timp ce modelele economice moderne generează prosperitate în țările cu piețe în curs de dezvoltare, acestea contribuie, de asemenea, la creșterea inegalităților în distribuirea veniturilor. În Europa Centrală și de Est, oportunitățile de a avea un venit sustenabil sunt limitate, în special în comunitățile cu venituri reduse și în rândul persoanelor marginalizate precum persoanele cu dizabilități, minorități, femei și tineri aflați în situații de risc. În Europa, eforturile de a găsi soluții pe termen scurt la aceste probleme s-au redus mai ales datorită subfinanțării sectorului neguvernamental. Astfel, din ce în ce mai des, o serie de antreprenori caută, prin înființarea unor întreprinderi sociale,  soluții pentru a rezolva aceste probleme sociale.

În România, unde conform cu Eurostat rata șomajului este 28%, una dintre cele mai mari din Europa, antreprenoriatul social oferă soluții viabile la această realitate economică dură, reducând disparitățile sociale. Deși acest sector a primit tot mai multă atenție în ultimii ani, antreprenorii sociali din România încă se confruntă cu provocări majore:  lipsa experienței suficiente în dezvoltarea afacerii, capacitate limitată de implementare și dificultatea atragerii de investitori.

Cu sprijin din partea Fundației UniCredit și a altor finanțatori, NESsT România – un incubator dedicat întreprinderilor sociale care deține în prezent un portofoliu de 9 întreprinderi sociale cu impact ridicat – își propune să consolideze poziția antreprenorilor sociali drept agenți ai schimbării pozitive și a creșterii incluziunii în comunitățile cu venituri reduse și cele marginalizate.

Anul acesta, Fundația UniCredit și-a reînnoit angajamentul față de NESsT România prin susținerea programului adresat întreprinderilor sociale.  Astfel, NESsT România va continua să sprijine portofoliul de întreprinderi sociale prin oferirea de consultanță strategică și sprijin individualizat pentru dezvoltarea afacerii. Mai mult, în 2015, NESsT derulează Competiția pentru Întreprinderi Sociale cu scopul de a identifica antreprenori sociali cu idei viabile și de impact pe care îi va ajuta să dezvolte un plan de afaceri. Aceștia vor primi consultanță pentru planificarea afacerii, iar cele mai bune două planuri de afaceri vor fi premiate. Ulterior, antreprenorii vor fi invitați în portofoliul NESsT de incubare, beneficiind de sprijin pentru consolidarea afacerii.

Mai multe detalii despre competiție, găsiți aici.

Despre NESsT:

NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. / www.nesst.org

Despre UniCredit Foundation

UniCredit Foundation a fost înființată în anul 2003 cu scopul de a contribui la dezvoltarea solidarității și activităților caritabile unde este prezent UniCredit. Prin transferul de resurse financiare și abilități de management specifice unei companii, UniCredit Foundation sprijină proiecte inovative, cu un impact social semnificativ, acestea fiind implementate de către organizații locale non-profit.

Despre UniCredit Țiriac Bank

UniCredit Țiriac Bank este parte a UniCredit, grupul financiar european cu rețeaua cea mai extinsă din Europa Centrală și de Est. În România, UniCredit Țiriac Bank este una dintre principalele instituții financiare, oferind servicii și produse de înaltă calitate pentru cei aproximativ 580.000 de clienți activi, prin intermediul a 184 sucursale. Banca își propune să mențină permanent clientul în centrul activităților sale, să fie un partener cu care se lucrează ușor și să fie o parte activă a comunităților în care își desfășoară activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piața din România prin intermediul următoarelor companii: UniCredit Țiriac Bank, UniCredit Consumer Financing (UCFIN), UniCredit Leasing Corporation (UCLC), UniCredit Insurance Broker, Unicredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management si UniCredit Business Integrated Solutions SCPA.

 

Despre UniCredit Business Integrated Solutions SCPA:

UniCredit Business Integrated Solutions – parte a grupului UniCredit – este o companie de servicii la nivel global, creată prin integrarea și consolidarea a 16 companii ale grupului și dedicata furnizării de servicii în sectoarele de Tehnologie a Informației și Comunicațiilor (ICT), Back Office și Middle Office, Real Estate, Securitate și Achiziții.

Este una dintre primele companii de acest tip create la nivel european, având ca scop consolidarea și reorganizarea activităților operaționale necesare pentru funcționarea corectă a activității Grupului bazându-se pe o livrare mai flexibilă și un timp de răspuns imbunătățit.

Compania include aproximativ 10.000 de angajați și activități în 11 țări: Austria, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Slovacia, Ungaria, New York și Singapore.

Despre autor

avatar

NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. www.nesst.org

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.