Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația PACT a lucrat în 41 de comunități mici în 2015

0

Un studiu realizat de Institutul Național de Statistică arată că numai în anul 2014 populaţia României a scăzut cu 80.000 de oameni, echivalent cu dispariţia a două oraşe de nivel mic în fiecare an.

Ținând cont și de această tendință, Fundația PACT încearcă să le ofere oamenilor din comunități mici, rurale și urbane, oportunități de a se dezvolta la nivel local și de a găsi soluții potrivite pentru a nu părăsi comunitatea unde s-au născut.

Infografic_2015_Fundatia PACT

Accesul la resurse din exterior este greoi, iar oamenii din aceste zone au tendința de a migra spre orașe mai mari sau spre țări mai dezvoltate.

În ultimii 10 ani, 700 de oameni au plecat din comunitatea noastră, Eşelniţa (Mehedinţi). Copiii celor plecaţi au un comportament aparte şi îi afectează pe ceilalţi copii la şcoală. Prin activitățile Asociaţiei Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării încercăm să menţinem comunitatea vie, declară Elisabeta Păcuraru, vicepreședinte – Asociația Comunității Eselnița Cazanele Dunării, beneficiar în proiectul Implicat în comunitatea mea, dezvoltat de Fundația PACT împreună cu Fundația Vodafone România.

Din 2006, PACT susține cetățenii cu inițiativă din comunitățile mici (până la 30.000 de locuitori) din sudul României. Prin facilitare, consultanță, instruire și finanțare, îi sprijinim pe localnici să accelereze schimbarea la ei în comunitate. Voluntar, oamenii formează grupuri de inițiativă locală, se consultă cu toată comunitatea, identifică nevoi comune, le prioritizează și propun proiecte spre finanțare pentru a le rezolva. Pe termen lung, ei formează la nivel local organizații comunitare, pentru a mobiliza și crește comunitatea în care trăiesc.

În anul 2015, Fundația PACT a lucrat în 41 de comunități mici, a desfășurat 13 proiecte proprii și a acordat sprijin pentru implementarea a 34 de proiecte comunitare propuse de organizații comunitare locale, pe care le-a finanțat cu un total de 439.244 RON.

Tot în acest an, 30 de parteneri cu expertiză complementară s-au alăturat proiectelor noastre. Spre exemplu, Asociația Village Life a susținut ateliere în care au venit ca și consultanți oameni cu experiență practică specifică. Dacă într-o comunitate, un grup de inițiativă a dorit să dezvolte o cultură de levănțică, am căutat special pentru această nevoie o persoană care a dezvoltat deja cu succes o astfel de cultură. Este prima dată când lucrăm cu consultanți care au dezvoltat ei înșiși o afacere socială, declară Mădălina Ene, director de programe la Fundația PACT.

În plus, tot anul acesta am facilitat procese de dezvoltare comunitară axate pe partea de locuire. PACT a lucrat cu grupuri de inițiativă pentru a selecta, pe bază de urgență, disponibilitate de implicare directă etc., o serie de familii care aveau nevoie să își repare casele. Dintr-un necesar de 50 de case s-au reparat până în prezent 10, iar cel mai important este că oamenii muncesc voluntar și se ajută unii pe alții. Mai mult, pentru a finaliza reparațiile cât mai repede, au realizat și câte un plan de strângere de fonduri la nivel local.

Pentru a susține financiar proiecte comunitare propuse de organizațiile locale, Fundația PACT a organizat anul acesta și 2 cercuri de donatori. Am mobilizat în total 31.495 Ron pentru 6 proiecte comunitare și am atras 78 de donatori noi.

Mai mult, parteneriatul strategic cu Fundația Vodafone România pentru runda de finanțare pilot Implicat în comunitatea mea a facilitat munca PACT în 12 comunități mici din 7 județe, cu 770 de beneficiari direcți (copii, tineri, adulți și vârstnici). Proiectele depuse de beneficiari au avut o componentă puternică de implicare a comunității și susțin educația, sănătatea și serviciile sociale necesare categoriilor defavorizate.

Proiectele și instrumentele pe care le-am folosit anul acesta (metode interactive pentru tineri, storytelling, advocacy etc.) au reușit să mențină active 41 de comunități mici și să le motiveze să crească – local și regional.

În 2016, vom continua să folosim instrumente și metode adaptate specificului și contextului local și să mobilizăm resurse de la nivel național pentru a acționa ca un accelerator de dezvoltare pentru comunitățile din sudul țării. Vom sprijini 12 cluburi de tineri, care vor propune proiecte pentru comunitate, trei noi afaceri sociale, cinci proiecte comunitare din județele Brăila, Tulcea și Constanța și peste 20 de proiecte susținute prin programul Idei din Țara lui Andrei împreună cu OMV Petrom.

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este activă în domeniul dezvoltării comunitare în 19 județe din sud-vestul, sudul și sud-estul țării. Credem că fiecare comunitate trebuie să capete curajul, încrederea și capacitatea de a avea un rol activ în a-și construi propriul viitor. De peste 13 ani, echipa noastră sprijină oameni cu inițiativă din comunitățile mici din sudul României să construiască o viață mai bună pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanță și finanțare. Pe bază de voluntariat, cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică și mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă ei înșiși și concetățenii lor. Mai multe detalii despre proiectele Fundației PACT se regăsesc pe www.fundatiapact.ro și www.facebook.com/FundatiaPACT.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.