Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Noi Orizonturi lansează competiția ”Învățăm prin experiențe, transformăm școala”

0

85% din locurile de muncă din 2030 nu sunt încă inventate, iar elevii care se pregătesc de școală toamna viitoare sunt cei ce, mai târziu, vor intra pe o piață a muncii aproape necunoscută. Elevii au mare nevoie de competențe precum adaptabilitate, gândire critică, rezolvare de probleme, creativitate, dar și de valori care să îi ghideze corect în viață. Şcoala are, de asemenea, nevoie de sprijin în pregătirea elevilor pentru incert şi pentru transformările pe care le aduce viitorul.

De aceea, în 2018, Fundația Noi Orizonturi cu sprijinul Lidl prin programul de granturi “Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun” continuă susținerea școlii printr-o metodă care să aducă împreună profesori și elevi în experiențe concrete: învățarea prin serviciu în folosul comunității (Service Learning) și documentarea celor  mai bune 10 astfel de proiecte în cadrul competiției ”Învățăm prin experiențe, transformăm școala” în perioada 25 mai – 2 iulie.

”Această metodă şi-a arătat eficienţa şi în România de mai bine de 18 ani prin programul IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi (Service Learning este folosit în sistemul de învăţământ în ţări precum SUA, Argentina, Germania etc),  care a dovedit că motivează tinerii să învețe și să se dezvolte pentru că îi implică în rezolvarea unor cauze reale, concrete din comunitate experimentând de fapt, viaţa de adult aşa cum este ea: cu provocări, planuri B, reuşite, tact, persuasiune, pasiune, rutină, responsabilitate şi multă determinare”, declară Sorana Pogăcean, Coordonator Formare și Mentorat la Fundația Noi Orizonturi. ”Ne dorim să descoperim poveștile celor care fac astfel de proiecte, tocmai pentru că ele nu sunt doar activități extracurriculare, ci pot deveni parte dintr-o formă de învățare eficientă și relevantă în cadrul școlii.”

#TransformămȘcoala împreună!

Concursul ”Învățăm prin experiențe, transformăm școala” vizează profesori și elevi din România care au creat proiecte educaționale în folosul comunității și care sunt invitați să ne spună povestea lor, sub forma unui articol care să aibă în vedere implicarea și împuternicirea elevilor, parteneriatul în și pentru comunitate, relația de mentorat / facilitare dintre profesori și elevi etc.

Toate detaliile despre înscriere și jurizare se găsesc în link-ul următor: http://www.noi-orizonturi.ro/uncategorized/invatam-prin-experiente-transformam-scoala/

Proiecte precum M.O.R.C.O.V, prin care tinerii de la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei, activi în cadrul clubului IMPACT Flower Power au ajutat 600 de membri ai comunității lor să consume responsabil resurse materiale, naturale și chiar financiare (dezbateri, târg de produse alimentare sănătoase, ”Ziua pachețelului sănătos” pentru copii etc.) sau „A smile doesn’t age” prin care tineri din cadrul clubului IMPACT The Raisers din Satu Mare și-au propus să înlăture monotonia pentru vârstnicii de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială prin activități distractive și relaxante, sunt încurajate să se facă auzite acum.

Pentru inspirație, puteți accesa și acest videoclip despre experiențele profesorilor și elevilor, dar și beneficiile pe care astfel de proiecte le aduc pentru școală.

Fundația Noi Orizonturi oferă și un premiu în valoare de 600 de lei pentru fiecare dintre cele 10 proiecte-povești câștigătoare care implică #ProfesoriExperiențiali și #EleviTransformați.

Despre proiect

Concursul face parte din proiectul ”ReSursa de Service Learning” finanțat prin programul “Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Peste 200 de cadre didactice, din 100 de școli vor accesa pachetul de formare pe Service Learning pe care îl construim în cadrul proiectului: bibliotecă online de resurse, program de formare cu două rute (ruta acreditată MEN și ruta scurtă, acreditată UBB Cluj), dar și conferința internațională de service learning.

Despre Lidl

Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a își îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura viitorul pentru Lidl și pentru societate. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, în cadrul a 5 piloni principali: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.

Despre Fundația Noi Orizonturi

De aproape 20 de ani, Fundația Noi Orizonturi (FNO) contribuie la dezvoltarea copiilor și tinerilor din România pentru ca ei facă schimbări pozitive în comunitățile lor. Noi credem în puterea de transformare a educației și oferim educatorilor instrumentele care îi ajută să-i împuternicească cu adevărat pe tineri. Prin programele noastre, tinerii între 11 și 19 ani devin din ce în ce mai angajați, mai responsabili și mai curajoși. Ei își dezvoltă abilități și îmbrățișează valori necesare pentru întreaga lor viață.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.