Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Louis Bonduelle susține dreptul la alimentație sănătoasă și educație pentru copii

0

Obezitatea infantilă câștigă din ce în ce mai mult teren, atât în țările dezvoltate cât și în cele aflate în curs de dezvoltare. În România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să devină o problemă care-i încercă greu pe toți copiii, în special pe cei ce provin din medii defavorizate deoarece aceștia nu au acces la educație de niciun tip, inclusiv alimentară.

Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25% (datele INS). Mai exact, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Această situație are efecte asupra respectării drepturilor lor la protecție, sănătate si educație pe toate planurile, inclusiv alimentară. În acest sens, Fundația Louis Bonduelle donează 30 tablete cu internet în cadrul proiectului Salvați Copiii de redare a dreptului la educație a copiilor aflați în situații de risc pentru ca aceștia să aibă acces atât la educația școlară cât și la cea alimentară.

Pandemia de COVID-19 a limitat accesul la educație de orice tip pentru cel puțin 900.000 de copii. Din cauza dificultăților materiale ale familiilor lor, aceștia nu au posibilitatea de a urma cursurile online. În plus, în câteva sute de școli din mediul rural nu sunt asigurate nici astăzi condiții decente și sigure pentru participarea școlară a copiilor iar informatiile legate de deținerea unui stil de viată sănătos și urmarea unei diete corecte, lipsesc cu desăvârșire.

Fundația Louis Bonduelle susține proiectul Salvați Copiii pentru facilitarea accesului la instrumente și soluții specifice învățământului online al copiilor din zone defavorizate. În acest sens, Fundația a donat 30 tablete cu programele solicitate de Ministerul Educației preinsatalate, elevilor selectați de Organizația Salvați Copiii din județul Iași, din 2 clase ale Școlii Gimnaziale B.P Hașdeu astfel cei 30 de copii, cu vârste între 7 și 14 ani, vor avea acces la cursurile online și informații despre ce presupune un stil de viață sănătos și o dietă echilbrată.  În plus, costurile cu accesul la internet de pe aceste tablete în următorii 2 ani vor fi suportate tot de Fundație. Școala deservește cartierul Tătărași al orașului Iași, dar și zonele limitrofe ale orașului, unele dintre ele foarte sărace. Criteriile pe baza cărora au fost selectați copiii au inclus frecvența școlară de cel puțin 90% (la orele cu prezența în școală), situația  socio-economică scăzută sau dificultățile de învățare.

„Credem că accesul la educație școlară și alimentară este, pe de o parte, un drept fundamental al tuturor copiilor, pe de altă parte, este o obligație pe care trebuie să și-o asume toți actorii dintr-o societate. Pandemia prin care trecem a sporit și mai mult riscul obezitatii infantile și a abandonului școlar în România. Fiecare dintre noi putem totuși să contribuim la limitarea acestor probleme. De aceea, e cu atât mai de apreciat efortul pe care reprezentanții Organizatiei”Salvați Copiii” îl fac în aceste momente. Copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și de aceea este datoria noastră, a tuturor să aducem transformări pozitive în viața lor. Ține de noi toti să păstrăm și să ajutăm la dezvoltarea acestei resurse. Noi, la Fundația Louis Bondouelle, am înțeles asta, iar acțiunile noastre își propun să contribuie la acest deziderat. Îi asigur în continuare de toată susținerea noastră și a echipei de la Mercury360 care a facilitat această colaborare”, declară echipa din partea Fundației Louis Bonduelle: Monica Roșu Commercial Director & Marketing Director South-Eastern Europe & Caucasus BONDUELLE CENTRAL EUROPE KFT., Roxana Nănescu Head of Marketing Bonduelle Central Europe KFT și Diana Coleff Brand Manager Bonduelle Central Europe KFT.

Voluntarii Salvați Copiii vor prelua tabletele donate de către Fundația Louis Bonduelle și îi vor învăța pe copiii beneficiari și pe părinții acestora cum să le folosească. Vor învăța să utilizeze atât tabletele, cât și programele preinstalate. În sprijinul acestora, părinții vor avea acces la informații despre educația alimentară prin intermediul a diferite surse de informare la care vor avea acces-flyere și alte materiale de lecturat.

.

# # #

Despre Fundația Louis Bonduelle

Fundaţia Louis Bonduelle a fost înfiinţată în 2004 și are misiunea de a face o schimbare pe termen lung în obiceiurile alimentare, din respect pentru oameni şi planetă. Încă de la începuturile sale, Fundaţia Louis Bonduelle sprijină dezvoltarea cunoştinţelor despre alimentaţie, asigură difuzarea lor şi sprijină punerea în aplicare a acestora.

Fundația Louis Bonduelle a fost creată de Grupul Bonduelle. În calitate de specialist în legume, grupul are un loc legitim și cu totul special de a pune în centru problemele alimentare, pentru a dezvolta o interacțiune pozitivă pe termen lung cu societatea.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre ”Impactul COVID-19 asupra copiilor din România” – studiul care arată cifrele reale ale situației precare a copiilor vulnerabili (Salvați Copiii)

Mai mult de 1/3 dintre familiile vulnerabile au întâmpinat dificultăți în asigurarea hranei pentru copii, iar 23% nu și-au permis medicamentele necesare îngrijirii acestora, indică studiul realizat de Salvați Copiii în rândul beneficiarilor Organizației.

Totodată, 4 din 10 copii nu au putut participa la cursurile online, pentru că nu au acces la tehnologie și conexiune la internet. Potrivit estimărilor, numărul celor de vârstă școlară, aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat, în realitate, la cursurile online depășește 400.000.

Studiu: https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/96/961457ec-4f9e-4b4f-bdda-808a1161b45e.pdf

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.