Fundația FAN Courier și Farmaciile Help Net lansează proiectul ”Elev la liceu”

0

Fundația FAN Courier și Farmaciile Help Net lansează proiectul ”Elev la liceu”

20 de elevi, fără posibilități,  din România vor primi burse de studiu dacă intră la liceu

Fundația FAN Courier alături de Help Net, una dintre cele mai puternice rețele românești din industria farma, vor acorda 20 de burse de studiu private elevilor de clasa a VIII care doresc să învețe la liceu dar nu-și pot permite din cauza dificultăților financiare ale familiilor din care provin.  Cele două organizații lansează începând din acest an  proiectul ”Elev la liceu”, care urmărește susținerea educației și reducerea gradului de  analfabetism funcțional (42%)  în România, unul dintre cele mai ridicate din Europa.

”<<Elev la liceu>> este primul proiect propriu pe care fundația FAN Courier îl lansează în cursul acestui an și ale cărui rezultate se vor vedea pe termen mediu și lung. Principiul care stă la baza acestui proiect este să oferim tuturor copiilor o șansă egală în viață. Performanța sau excelența în diferite domenii economice încununează capacitatea unei societăți de a-și crește și educa bine fiecare generație de elevi și de a oferi șanse elevilor care vor să învețe dar nu au posibilități materiale iar această situație nu este imputabilă lor. Ne propunem să reducem  prin educație discrepanțele din interiorul societății românești, acesta fiind și modul nostru propriu de a sărbători centenarul Marii Unirii ”, a declarat Magda Cristescu, director executiv al Fundației FAN Courier.

Programul ”Elev la liceu” se va desfășura în mai multe etape, prima etapă, depunerea candidaturii, fiind organizată în perioada 23 iunie – 20 iulie. În acest interval, se pot înscrie pentru bursă toți elevii de clasa VIII din mediul rural, care au terminat  ultimii doi ani de gimnaziu(cls. VII și VIII) cu o medie generală anuală de minim 7 și au fost declarați ”Admis” la un liceu acreditat de Ministerul Educației Naționaleîn urma examenului de capacitate. Depunerea candidaturii se face online, prin completarea unei fișe de înscriere pe website-ul fundației FAN Courier(www.fundatiafancourier.ro).

A doua etapă a proiectului se derulează în perioada 20 iulie- 10 august și presupune trimiterea dosarului către Fundația FAN Courier. Dosarul de candidatură se trimite numai de către elevii care au fost anunțați că sunt eligibili. Vor fi acceptate doar dosarele care sunt depuse în intervalul mai sus menționat iar pentru cele trimise prin poștă data de 10 august este termenul limită pentru depunerea la Poștă.(Vezi documentele necesare dosarului mai jos).

A treia etapă a proiectului se derulează în perioadă 11-24 august și constă în evaluarea dosarelor. Dosarele complete, depuse în termenul stabilit, vor fi fi analizate de un juriu format din Consiliul Director al Fundației FAN Courier și un reprezentat al companiei Help Net (partener și sponsor al programului ”Elev la Liceu”.

Cei 20 de elevi care obțin burse prin programul ”Elev la liceu” derulat de Fundația FAN Courier și Help Net vor fi anunțați până la data de 30 august 2018, pe website-ul fundației, www.fundatiafancourier.ro.

”Ne dorim ca prin acest proiect să răspundem nevoilor comunităților rurale unde copiii nu își pot continua studiile după absolvirea gimnaziului și să susținem cât mai multe persoane vulnerabile să acceseze oportunități educaționale.Alături de FAN Courier, Help Net își dorește să contribuie la dezvoltarea comunităților locale prin educație și incluziune socială a persoanelor defavorizate, prin antreprenoriat și prin dezvoltare economico-socială ”, a declarat Isabelle Iacob, Director General Help Net.

Bursele, planificate pentru următorii 4 ani

Bursele oferite vor fi diferențiate în funcție de rezultatele obținute la învățătură de elevi după fiecare semestru școlar și vor acoperi rechizite, manuale, cheltuieli cu cazare și masa în internat sau cheltuielile cu transportul până acasă, articole vestimentare. Bursa va fi menținută pe parcursul celor maximum 4 ani de învățământ dacă elevul obține rezultate bune și nu absentează de la cursuri. Cei care vor acumula mai mult de 20 de absențe nemotivate anual sau nu vor obține notă de trecere la toate materiile riscă să își piardă susținerea din semestrul imediat următor.

****

Reprezentanții Fundației FAN Courier  și Help Net vor colabora strâns cu organizații neguvernamentale, asociații de elevi și părinți dar și Inspectoratele școlare județene pentru ca cele 20 de burse de studiu să fie acordate, cu maximă transparență, elevilor care își doresc să continue școala după absolvirea gimnaziului dar posibilitățile financiare ale familiilor din care provin sunt insuficiente.

Statistici oficiale grave

  • O statistică a sărăciei din 2015 realizată de către Institutul Național de Statistică arată că, în România, o gospodărie din trei nu face față cheltuieilor importante ce trebuie acoperite.
  • 40% din oameni se află în prezent în risc de sărăcie și excluziune socială, cu 48,5% dintre copii trăind în condiții precare.
  • În 2017 un număr de 52.000 de elevi a abandonat pregătirea școlară obligatorie, nivelul abandonului școlar în țara noastră fiind de 30% pentru copiii admiși la liceu anul trecut.

Ce documente trebuie să conțină dosarul candidatului la Bursă

a) Fișa de înscriere completată on-line, imprimată și apoi semnată de către candidat și părinți sau susținătorii legali;

c)adeverință de la școala la care a fost înscris elevul în clasa a VIII-a;

d)adeverință de la școală(sau copie dupa foaia matricolă) din care sa reiasă mediile pe ultimii doi ani de studiu încheiați;

e) copie după cartea de identitate și certificatul de naștere al candidatului. Pentru candidații care încă nu au carte de identitate, copia după certificat va fi suficientă.

f) documente care sa probeze venitul părinților sau susținătorilor legali și al fraților majori (necăsătoriți în ultimele trei luni) care preced depunerea candidaturii:

-adeverința de salariu (în cazul celor care realizează venituri din salarii);

-copie cupoane pensie sau șomaj (în cazul pensionarilor sau șomerilor);

-adeverința fiscală care să ateste veniturile din agricultură (în cazul celor care realizează venituri din agricultură);

-adeverința fiscală care să ateste veniturile din activități independente (în cazul celor care realizează venituri din activități independente);

-declarație pe propria răspundere (în cazul celor care nu realizează niciun venit, inclusiv declarațiile fraților majori necăsătoriți care locuiesc și gospodăresc împreună cu familia);

-adeverința de elev/student (pentru frații aflați în această situație).

g) un eseu care să descrie școala în care  elevul și-ar dori să studieze (cum ai vrea să fie profesorii, ce ți-ar plăcea să studiezi – discipline/domenii de studiu, cum ți-ar plăcea să îți fie predate lecțiile, cum ai dori să fii evaluat, care ar trebui să fie dotările școlii etc). Eseul trebuie să fie scris de mână și să nu fie mai mic de o pagină A4. Nu sunt acceptate eseuri de câteva rânduri.

h)după caz, la dosar mai trebuie anexate și alte documente:

-copie după diplomele obținute la olimpiade sau alte concursuri școlare precum și dovezi ale implicării în activități de voluntariat (în cazul în care ai menționat acest lucru în fișa de înscriere);

-copie dupa sentința de divorț sau copie după certificatul de deces (pentru a dovedi componența familiei);

-alte documente care justifică venitul (în cazul în care veniturile realizate sunt altele decât cele salariale, cele din pensie sau din ajutor de șomaj);

-documente care să ateste calitatea de reprezentat legal a persoanei care răspunde pentru tine – daca ești minor, în cazul în care aceasta nu este unul dintre părinți (tutori, curatori, asistenti maternali);

-adeverința de la centrul de plasament sau copie după decizia de plasament în cazul în care te afli într-o astfel de situație.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.