Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Estuar trage un semnal de alarmă – lipsa serviciilor sociale de suport pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală

0

Fundația Estuar trage, din nou, un semnal de alarmă: lipsa serviciilor sociale specializate și neadaptate nevoilor conduce la scăderea calității vieții persoanelor afectate de boală psihică și la diminuarea șanselor lor de a duce o viață normală și de a se reintegra din punct de vedere social și profesional.

În 2017, numărul persoanelor cu dizabilităţi mintale si psihice aflate în comunitate în România este de peste 200.000, potrivit datelor Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), centralizate de Fundația Estuar.

Serviciile sociale pentru aceștia sunt insuficiente, neadaptate nevoilor de recuperare și incluziune în comunitate și slab finanțate. Cu excepția unor inițiative public-private (de exemplu parteneriatul Fundația Estuar cu serviciile de asistență socială ale sectoarelor 6 și 4) nu există servicii sociale pentru suportul necesar unei vieți echilibrate și demne, în comunitate. Acest lucru este confirmat și de Mental Health Europe, una din cele mai importante federații europene în domeniu, în recent lansatul raport asupra serviciilor și practicilor instituționale in sănătate mintală în mai multe țări din Europa https://mhe-sme.org/wp-content/uploads/2018/01/Romania-country-fiche.pdf.

În acest context, există cel puțin trei direcții care trebuie adresate de către decidenții politici și instituționali care se implică în această zonă.

Prima este cea a responsabilității pe care sistemul de suport al persoanelor cu probleme de sănătate mintală trebuie să și-o asume. Sistemul de suport este format atât din structuri de stat, ONG-uri, cât și din întrega comunitate. Un cadru legal mai bine structurat, care să conțină prevederi clare în ceea ce privește măsurile permanente de sprijin pe care statul trebuie sa le garanteze, este absolut necesar pentru consolidarea și obținerea unei eficiențe reale a sistemului de suport. De asemenea, asumarea dezvoltarii și implementării de servicii sociale specifice nevoilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, dar și alocarea de resurse financiare adecvate sunt esențiale pentru procesul de recuperare si prevenirea eventualelor incidente. Aici avem în vedere dezvoltarea și susținerea urmatoarelor tipuri de servicii sociale: centre de tip rezidențial, centre de zi pentru adulții cu probleme de sănătate mintală, echipe mobile de intervenție în criză, centre de tranzit, apartamente protejate, consiliere și suport pentru familie, consiliere vocațională etc.

Este important ca societatea să înțeleagă nevoile persoanelor cu probleme de sănătate mintală și să acționeze în direcția acoperirii acelor nevoi. Se spune că gradul de evoluție al unei societăți poate fi văzut în felul în care are grijă de cei care nu se pot îngriji singuri, iar în cazul adulților cu probleme de sănătate mintală vorbim uneori de persoane care au nevoie de o susținere constantă în demersul lor de gestionare a bolii.

A doua direcție, la fel de importantă, este crearea a unui sistem de prevenție si intervenție timpurie bine pus la punct. Sistemul de prevenție trebuie să identifice unde există vulnerabilitate și condiții pentru instalarea problemelor de sănătate mintală, să depisteze la timp debutul unei simptomatologii și să creeze un cadru legal pentru gestionarea acestor probleme. Este necesară existența unei legaturi mai strânse între psihiatri, psihologi, profesori și consilieri școlari prin intermediul asociațiilor și instituțiilor care au ca misiune suportul persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

A treia direcție este educarea comunității, pentru a sprijini atât prevenția în ceea ce privește boala psihică, cât și integrarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală aflate deja în tratament.

Semnalele de alarmă din societate apărute în ultimul an conduc la concluzia că România are nevoie de un efort conjugat, de un plan la nivel național, pentru adresarea corectă și eficientă a problemelor de sănătate mintală și o legislație pe măsură.

Fundația Estuar invită toate instituțiile statului și societatea civilă să participe la elaborarea unor măsuri legislative coerente și a unui plan național de acțiune în acest domeniu.

Despre Fundația Estuar: a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat pentru adulții cu probleme de sănătate mintală o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional.

Fundația Estuar este recunoscută drept de utilitate publică, deserveşte anual peste 2000 de beneficiari, este activă în patru oraşe din ţară: Bucureşti, Ploieşti, Giurgiu, Cluj.

Misiunea Fundației Estuar este de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească.

www.estuar.org; https://www.facebook.com/FundatiaEstuar

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.