Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Estuar lansează prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România

0

Peste 600 instituții de stat și organizații sunt incluse în această hartă 

În ultimele 12 luni, zilnic, în România, au fost diagnosticați câte 8 români cu probleme de sănătate mintală

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale (10 octombrie), Fundația Estuar lansează prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România. Cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor din domeniu, Fundația Estuar a cartografiat până în acest moment peste 600 de instituții de stat și organizații neguvernamentale din domeniul sănătății mintale, într-un demers unic care își propune să faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice.

În România numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală este în creștere de la an la an. Doar în ultimele 12 luni numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3000, asta înseamnă că în fiecare zi 8 români au fost diagnosticați și luați în evidențe cu astfel de probleme. Desigur că numărul real al acestora este mult mai mare, în principal din două mari motive, pe de o parte mersul la psiholog sau la un specialist în sănătate mintală este încă rușinos și privit ca ceva tabu și pe de altă parte faptul că există  în continuare o lipsă de informare / educare la nivelului publicului larg cu privire la existența unor astfel de servicii. Harta lansată de noi astăzi arată oamenilor că există alți oameni care-i pot ajuta, a declarat Cristian Andrei, Președinte al Fundației Estuar.

Consiliere gratuită pentru tinerii între 19 și 29 de ani

DrCristianAndrei2Ziua Mondială a Sănătății Mintale, având anul acesta ca temă respectarea demnității persoanelor cu probleme de sănătate mintală, reprezintă momentul zero pentru lansarea unei campanii publice prin care Fundația Estuar sprijină persoanele cu probleme de sănătate mintală și organizațiile neguvernamentale din domeniul sănătații mintale. Concret, pe lânga cartofierea actorilor din domeniul sănătății mintale din România, Fundația Estuar oferă consiliere gratuită tinerilor între 19 și 29 de ani.

Mai mult de o treime dintre tinerii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (respectiv 40,3%, faţă de 24,3% căt se înregistrează la nivelul UE – conform Eurostat). Ei au acces mai târziu și în măsura mai mică la piața muncii, iar veniturile pe care le obțin sunt mai mici decât media europeană. Confruntați cu greutăți în găsirea unui loc de muncă la începutul vieții, tinerii sunt mai predispuși depresiilor sau anxietăților.

Activitatea de consiliere va avea loc zilnic (de luni pana vineri), în funcție de solicitările și nevoile tinerilor înscriși în proiect. Durata unei ședințe de consiliere este de o oră, discuția putând fi individuală sau de grup, în măsura în care tinerii au probleme similare și pot să fie resursă de suport pentru ceilalți. În consilierile de grup media de participare poate varia între 5 şi 10 persoane, alături de un specialist. Pentru mai multe detații accesați acest link.

Fundația Estuar și Liga Română pentru Sănătate Mintală invită la colaborare  organizaţiile neguvernamentale din domeniul sănătății mintale

Concret, cele două organizații vor crea în cadrul proiectului MindReset.Net – Rețea Națională pentru Sănătate Mintală  o rețea de 18 organizații neguvernamentale care prin activitatea lor vor apăra interesele persoanelor cu probleme de sănătate mintală și vor promova respectarea drepturilor acestora în societate, prin servicii de formare și instruire, dar și prin organizarea Forumului Național de Sănătate Mintală și de mese rotunde cu autorități locale și decidenți politici.

Organzația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că tulburarile psihice sunt o importantă sursă de dizabilități, cinci din primele 10 poziții ale ierarhiei bolilor în funcție de capacitatea de a genera dizabilități fiind ocupate de tulburări psihice. Prevalența pe viață a acestor boli este de aproximativ 33%, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieții, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internațional acceptate.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este sărbătorită începând cu anul 1992 la nivel mondial. În fiecare an, Ziua Mondială are o temă specifică, anul acesta tema promovată fiind respectarea demnității persoanelor cu probleme de sănătate mintală. 

*Informații date publicității de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Mai multe detalii pe http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/protectie-sociala/ppd

Pentru mai multe detalii despre proiect accesați www.estuar.org și pagina de Facebook

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.