Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FotoPovești din Țara Făgărașului: un proiect cu și pentru liceeni despre istoria fotografiei în Țara Făgărașului

0

Adolescenții din Țara Făgărașului interesați de fotografie, istorie și noile tehnologii sunt invitați să se înscrie pentru a participa la ateliere online gratuite în care vor descoperi povești din Țara Făgărașului cu ajutorul fotografiilor vechi și altor documente vizuale.

Zece liceeni vor fi selectați pentru a se implica în procesul creării de material digital în cadrul proiectului FotoPovești din Țara Făgărașului, cu care vom construi o expoziție virtuală.

Cum putem confecționa o cameră obscură cu materiale disponibile în orice casă? Ce elemente de chimie implică tehnicile fotografice utilizate de fotografii din Țara Făgărașului în trecut? Cum arată harta atelierelor fotografice dispărute din Făgăraș? Care era realația comunităților locale din Țara Făgărașului cu fotografia? Care este procesul de documentare din spatele unui demers expozițional științific? Acestea sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul proiectului FotoPovești din Țara Făgărașului derulat de Asociația Renascendis, care îmbină noțiuni de chimie, fizică, optică, conservare, restaurare, digitalizare, muzeologie și IT.

Liceenii din Țara Făgărașului se pot înscrie până pe 21 octombrie 2020, completând acest formular: https://forms.gle/LxY2kZ1PUoh45z537

În perioada 22 octombrie – 4 decembrie 2020 au loc șase întâlniri (online dar și fizic, în condiții de siguranță), în care: privim și descifrăm imagini, discutăm despre arhitectură, modă, oameni și locuri din Țara Făgărașului, aflăm, prin activități practice, cum tehnologia de azi și științele ne ajută să păstrăm poveștile vizuale de ieri, concepem împreună o expoziție virtuală.

Prima întâlnire are loc joi, 22 octombrie, ora 16:00, la sediul Fundației Comunitare Țara Făgărașului (bd. Unirii nr. 1C, Făgăraș), în care învățăm să digitalizăm corect materiale fotografice vechi (fotografii, negative, filme, clișee). Întâlnirea va avea loc respectând măsurile obligatorii de siguranță binecunoscute: purtarea măștilor și mănușilor, igienizarea mâinilor și a spațiului de lucru, distanțare.

Următoarele întâlniri au loc online. Printre temele abordate:

  • Făgărașul de altădată: topografii dispărute/ modificate;
  • Cine au fost și unde au lucrat fotografii de altădată ai Făgărașului;
  • Confecționăm o cameră obscură cu ce materiale avem prin casă;
  • Tehnici și procedee fotografice de pe vremea bunicilor și străbunicilor;
  • Construim împreună o expoziție virtuală la care participanții pot contribui cu propriile fotografii și povești de familie.

FotoPovești din Țara Făgărașului este un proiect derulat de Asociația Renascendis, prin Arhiva de Fotografie, finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin Fondul Științescu Țara Făgărașului.

Asociaţia  Renascendis  este  o  organizaţie  neguvernamentală  nonprofit ale cărei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea şi reutilizarea patrimoniului cultural material şi imaterial, mobil şi imobil din Transilvania, ajutorarea comunităţilor rurale şi urbane slab dezvoltate în procesul de refacere economică, socială şi dezvoltare sustenabilă, precum şi sprijinirea tinerilor – în special a studenţilor şi cercetătorilor debutanţi în demersurile lor de specializare profesională.

Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.

Arhiva de Fotografie (AdF) este o platformă dedicată patrimoniului fotografic vechi din România, un instrument de lucru online accesibil, eficient și extrem de necesar pentru cercetarea istoriei fotografiei de pe actualul teritoriu al României. AdF se sprijină pe cinci piloni: salvare, conservare, cercetare, promovare și educație. AdF s-a construit ca un proiect orientat spre comunitate și susținut de comunitate. Donațiile de material fotografic valoros primite în ultimul an demonstrează că publicul este interesat să contribuie la salvarea și promovarea patrimoniului fotografic autohton. De aceea, încurajăm publicul să continue să doneze material fotografic către AdF, material care va fi digitalizat, cercetat și publicat online.

www.facebook.com/FotoPoveștidinȚaraFăgărașului

www.facebook.com/Renascendis

www.facebook,com/ArhivadeFotografie

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.