Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Forumul Pădurilor – de la tăieri ilegale la protecție și gestionare durabilă

0

Greenpeace România, WWF România, Fundația Eco-Civica și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate organizează pe 12 noiembrie 2015 un forum dedicat protejării pădurilor la care sunt invitați actorii relevanți din domeniul forestier, de la care se așteaptă angajamente ferme. Forumul își propune agrearea unui manifest pentru zero tăieri ilegale până în 2020.

forumul padurilor

În lunile mai și iunie ale acestui an, în cadrul protestelor societății civile pentru protejarea pădurii, a fost elaborat un set de revendicări, dintre care o parte se reflectă deja în inițiative legislative. Dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca instituție cu rol de control în domeniul silvic și înființarea Gărzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive. Cu toate acestea, situația pădurilor din România este critică. Conform datelor oficiale, anual sunt extrase ilegal 8,8 milioane de metri cubi de lemn din pădurile României [1], din care doar 0,5 milioane de metri cubi sunt descoperite la control [2]. Cadrul de reglementare și aplicarea legii trebuie să răspundă acestei presiuni urgente: lipsa de acțiune imediată înseamnă pierderea luptei împotriva despăduririlor.

În acest context, “Forumul Pădurilor, De la tăieri ilegale la protecție și gestionare durabilă” își propune să reunească reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul silviculturii, într-un dialog cu reprezentanți ai societății civile, organizațiilor profesionale, asociații ale companiilor din domeniu, ale proprietarilor și administratorilor de păduri. Scopul forumului este de a schița o direcție de cooperare pentru gestionarea durabilă și protejarea pădurilor și de a sublinia angajamentele actorilor-cheie pentru eradicarea fenomenului tăierilor ilegale în următorii 5 ani. Acestea vor fi contrastate cu revendicările societății civile și reunite la final în declarația forumului – un manifest pentru zero tăieri ilegale până în 2020.

Forumul, gândit ca o masă rotundă între autorități, societate civilă și actori interesați, va discuta în primul rând cadrul legal de care este nevoie pentru ca pădurile să fie cu adevărat protejate. Societatea civilă are o serie de cerințe de bază în ceea ce privește întărirea și transparentizarea sistemului de monitorizare a managementului forestier în cadrul Ministerului Mediului. Este nevoie de o hartă a zonelor de risc de infracțiune silvică, sistemul de verificare a transportului de masă lemnoasă să fie adus în spațiul online, pentru ca publicul să poată verifica direct, iar amenajamentele silvice trebuie integrate în sistemul informatic de urmărire a masei lemnoase. Aplicarea legii în păduri și în circuitul lemnului vor fi de asemenea abordate, urmărind să fie schițate măsurile cheie ale Poliției, Jandarmeriei și nou înființatei Gărzi Forestiere și obiectivele pe care acestea și le propun pentru a elimina tăierile ilegale.

În final, forumul va discuta și propune un posibil model de urmat: o viziune forestieră durabilă, pe termen lung, pornind de la aportul expertului dr. Lutz Faehser despre modelul de administrare a pădurii din Luebeck, Germania, care îmbină protejarea pădurii cu interesele comunității locale.

Pentru a ne asigura că și generațiile viitoare se vor putea bucura de păduri naturale, e nevoie de acțiune urgentă și de implicarea tuturor membrilor societății. Acest forum reprezintă un pas către angajarea actorilor cheie și a unor măsuri concrete pentru a salva pădurile României.

Note
[1] Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor Forestiere.
[2] Conform unei analize Greenpeace, în perioada 2013-2014, la nivel național, instituțiile de control au descoperit un volum anual de 0,5 milioane de metri cubi de lemn ilegal sustras din pădurile României.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.