Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Forumul de dialog social în domeniul sănătății mintale– demențele

1

Forumul de dialog social derulat în cadrul proiectului “Sănătatea mintală- prioritate pe agenda publică!”- cod proiect  11259, s-a desfășurat  în perioada 19-21 iulie 2019, la Poiana Brașov, Hotel Alpin.

În cadrul sesiunilor de deschidere au luat cuvântul d-na Prof. Dr. Tudose Cătălina – Președinte Societatea Română Alzheimer, Psih. Ioana Caciulă – președinte Asociația Habilitas CRFP, d-na Conf. Univ. Dr. Liana Borza, Departamentul Psihiatrie, Imperial College London, d-nul Dr. Sorin Șuba, Prim-vicepreședinte al Sindicatului Esculap şi d-nul Aurelian Nebel¸ manager de proiect

Tot cadrul în forumului s-a lansat şi prezentat “Platforma online de dialog social”, care poate fi accesata astfel: https://dialogalz.ro/

Invitaţii prezenți – profesioniști participanți la cele 5 ateliere regionale derulate în perioada februarie-mai 2019, în București, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov – au fost implicați în sesiuni de dezbateri în  plen, dar şi în  grupuri de lucru tematice.

Dezbaterile din cadrul celor 5 grupuri tematice au vizat următoarele aspecte:

 1. elaborarea bazei primare de informaţii necesare constituirii Registrului bolnavilor, inventarierea bazei materiale existente (centre specializate de diagnostic şi tratament, număr de paturi în spitale, centre de zi, tipuri de servicii comunitare), evaluarea personalului calificat disponibil pentru acest domeniu etc.;
 2. evaluarea costurilor medicale pe care le implică bolile neurodegenerative, în special demenţa şi boala Alzheimer, care să aibă în vedere costurile medicale directe, costurile sociale directe, îngrijirea la domiciliu sau în rezidenţe specializate dar şi costurile informale (ex. întreruperile temporare sau definitive ale activităţilor şi suplinirea lor, efecte colaterale asupra familiilor şi/sau îngrijitorilor, eventuale decese);
 3. elaborarea cadrului legislativ care să definească drepturile persoanelor afectate de demenţă şi de boala Alzheimer şi să reglementeze cadrul legal pentru îngrijirea acestora, transferul de competenţe pentru situaţiile în care pacienţii nu mai pot decide independent în ceea ce priveşte tratamentul, îngrijirea, starea patrimonială etc. Grupul de lucru ar trebui să abordeze, în egală măsură şi aspectele privitoare la familie şi îngrijitori pornind de la ce anume este insuficient reglementat, până la ce tip de act normativ este necesar şi prin ce mijloace mai rapide poate fi adoptat de către forurile legislative.
 4. identificarea, cunoaşterea şi promovarea celor mai bune practici cu privire la respectarea drepturilor persoanelor vulnerabile, combaterea abuzului asupra persoanelor care suferă de demenţă şi destigmatizarea acestora; modalităţi de intervenţie în echipe mutidisciplinare şi modalităţi de prevenire a situaţiilor de abuz şi stigmatizare a acestui grup vulnerabil.
 • D-na Conf. Univ. Dr. Liana Borzea, Departamentul Psihiatrie, Imperial College London, a prezentat repere organizatorice şi legislative privind serviciile de psihiatrie geriatrică din cadrul National Health Service – Anglia
 1. elaborarea unei strategii de sensibilizare a opiniei publice privind aceste boli, diseminarea informaţiilor medicale primare de percepere a evidenţei apariţiei şi/sau a modificărilor comportamentale la persoane din familie sau vecinătate, plecând de la elementele-cheie ale comunicării strategice care are ca scop influeţarea comportamentului publicului-ţintă.

Concluziile grupurilor de lucru şi ale evenimentului au fost prezentate în ultima zi a forumului, urmate de prezentarea activităţilor care vor urma în cadrul proiectului.

De asemenea, aceste concluzii alături de eventuale opinii, sugestii, propuneri şi solutii identificate în cadrul Platformei Online de Dialog Social, vor sta la baza elaborării unei propuneri publice alternative la Legea Sănătăţii Mintale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

 1. avatar
  pasztai zoltan prof univ dr Univeristatea din Oradea on

  O zi buna ! Multumesc ca pot fii prezent pe aceasta platforma in ac momente . In fond sunt prezent din 1972 , de la absolvirea facultatii in viata sociala , educatia -instruirea dar si in dialog profesional prin cursuri universitare ca profesor dr asociat , la WS , cursuri postuniversitare , proiecte si programe ERASMUS internationale , proiecte nationale , editarea cartilor 13 la numar , sunt in dictionarul personalitatilor din ROmania din 2016 , avand inovatia brend , marca inregistrata „”Conceptul step by step spre viitor cu ladita Zoly „‘ in reabilitarea medicala , prin kinetoterapie /fizioterapie . Va doresc succes in tot ce faceti . colaboram daca considerati ca poate fi posibil. necesar , eficient . cu stima colegiala Zoltan Pasztai .

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.