Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Forțe proaspete în lupta împotriva schimbărilor climatice: 5 elevi de gimnaziu au devenit ”tineri ambasadori”

0

5 elevi provenind de la școli din județele Bacău, Brașov, Galați și Teleorman sunt de astăzi noii ambsadori ai luptei împotriva schimbărilor climatice, fiind premiați de către Ambasada Norvegiei, de catre domnul Herman BASKÅR – Şeful adjunct al misiunii din Bucureşti, în cadrul galei de premiere a concursului Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice, desfășurată luni, 16 noiembrie.

Concursul care se afla la cea de-a 5 ediție a provocat elevii de gimnaziu din toată țara să-și folosească imaginația pentru a crea o campanie de informare asupra efectelor produse de schimbările climatice şi a modului de combatere a acestora. Mesajul lor a fost transmis către comunitate prin intermediul a diverse lucrări sub formă de postere, tipărituri, tricouri, tablouri, filme, colaje și altele.

Au fost trimise 433 de lucrări, provenind din 23 de județe și Municipiul București, care au trecut printr-o fază de selecție inițială, iar apoi juriul a ales cei 4 câștigători, câte unul pentru fiecare clasă din cadrul gimnaziului. Există și un premiu de popularitate acordat în urma voturilor publicului.

Drept răsplată, ”tinerii ambasadori ai luptei împotriva schimbărilor climatice” au fost premiați cu tablete achiziţionate în cadrul proiectului, cărți și alte materiale educaţionale oferite de Didactica Publishing House şi SC Eco-Rom Ambalaje SA.

Aplicațiile sunt expuse pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/tineriiambasadori/, iar lucrările finaliștilor și ale câștigătorilor sunt disponibile pe website-ul proiectului (www.eschools.ro), la secțiunea “Concurs” și vor apărea, de asemenea, în broșura dedicată concursului ce va fi distribuită în școlile din România.

Micii ambasadori au convins ju¬riul ca sunt conștienți de efectele negative ale activității umane care duc la schimbări climatice și s-au dovedit buni și talentați comunicatori.

“Ediția 2015 a concursului Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice a reprezentat un real succes, elevii participanți demonstrând că dețin într-o măsură destul de mare cunoștințe privind cauzele și efectele schimbărilor climatice. Am apreciat în mod deosebit iscusința și creativitatea de care au dat dovadă în elaborarea lucrărilor. De asemenea, o bună parte dintre acestea au fost însoțite de formulare de înregistrare foarte bine completate, prin care elevii au dat dovadă că știu cum să transmită mesajul lor către diferite grupuri țintă, pornind de la colegii lor și continuând cu părinții, bunicii ori alți membri ai comunităților din care aceștia provin. Din punctul meu de vedere, acesta este adevăratul câștig – creșterea gradului de conștientizare a publicului larg privind aspectele complexe care privesc schimbările climatice cu care ne confruntăm din ce în ce mai des în ultimul timp. Închei prin a-i felicita atât pe cei 433 de participanți, cât și pe cadrele didactice care i-au îndrumat pe aceștia.” (Mihai Enescu, Fundația TERRA Mileniul III)

Șeful adjunct al Misiunii la Ambasada Regatului Norvegiei in Romania, Domnul Herman BASKÅR, a apreciat de asemenea creativitatea elevilor dar si cunoştinţele de care aceştia dau dovadă spunând: “Si noi adulţii am învăţat multe lucruri despre schimbările climatice din lucrările voastre şi pentru lucrul acesta vă felicităm.”

Cei 5 mici ambasadori sunt:

SCUTARU Karina Dalia, clasa a V-a la Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare, Bacău;
IONIȚĂ Alina, clasa a VI-a la Școala Gimnazială Unirea, Braniștea, Galați;
ANDREI Bianca Nicoleta, clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 2, Videle, Teleorman;
MARTIȘ Alexandru Ionuț, clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Emil Racoviță, Onești, Bacău;
şi
MIHALI Ionuț Sorin, clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Prof. Dr. Ioan Cerghit, Hârseni, Brașov – premiul de popularitate
Membrii juriului:

Mihai Enescu – Fundaţia TERRA Mileniul III Bucureşti;
Ion Zamfir – Asociaţia Prietenii Pământului Galaţi;
Ciprian Stanciu – Asociaţia Floarea Reginei Sinaia;
Miruna Tănase – S.C. Eco-Rom Ambalaje S.A. Bucureşti;
Florentina Ion – Didactica Publishing House.

Concursul face parte din proiectul Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice implementat de către Fundaţia TERRA Mileniul III în parteneriat cu asociaţiile “Prietenii Pământului” şi „Clubul de Ecologie şi Turism Floarea Reginei Sinaia”, în perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul îşi propune creşterea gradului de instruire a elevilor şi profesorilor privind cauzele şi efectele schimbărilor climatice, conștientizarea comunităților locale cu privire la acest fenomen și influențarea politicilor publice privind educația pentru mediu. Printre activităţile din proiect se număra sesiuni de training cu profesorii selectați, dezvoltarea unor materiale didactice specifice, vizite de studiu, campanii de conștientizare la nivel local şi altele.

Detalii despre proiect şi concurs se găsesc pe pagina web a proiectului www.eschools.ro şi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/tineriiambasadori.

Proiectul Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice beneficiază de o finanţare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 139.485 euro din care 14.580 euro reprezintă contribuție proprie.

Fundația TERRA Mileniul III
www.terramileniultrei.ro
www.eschools.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.