Flagelul alcoolului atinge tot mai mult copiii și tinerii : (

0

În 2014 la Spitalul „Sf. Maria” și Spitalul de Psihiatrie „Socola” au fost internați peste 1300 de copii și tineri pentru consum abuziv de alcool. Specialiștii Alternative Sociale atenționează asupra consecințelor negative ale consumului excesiv de alcool în rândul copiilor și tinerilor.

Imagine 2_Social Media

„La nivel individual se inregistrează rezultate școlare slabe, distrugerea bunurilor sau a hainelor, pierderea banilor, accidente sau leziuni. La nivel de relații se manifestă probleme cu părinții, cu profesorii, cu prietenii. Ca urare a consumului excesiv de alcool, tinerii se pot angaja în relații sexuale pe care le regretă a doua zi in raporturi sexuale neprotejate si prezinta comportamente delincvente, bătăi, scandaluri sau devin victime ale furturilor și tâlhăriilor” a declarat Liliana Foca, coordonator proiect.

Fenomenul consumului excesiv de alcool a luat amploate în ultimii ani, atenționeză medicii.

“În ultimii ani s-au înregistrat foarte multe cazuri de tineri între 15 și 20 de ani care au boli precum hepatite, pancreatite, ciroze provocate de consumul de alcool. Familia are un rol esențial în tratarea acestor persoane, mai ales în cazul celor tineri. În special în mediul rural, acest flagel al alcoolului atinge din ce în ce mai mult copiii si tinerii. Nu există o singură metodă de prevenție. Sunt multiple unghiuri de abordare a acestei problematici, dificil de eliminat, având în vedere condițiile din mediul rural românesc și lipsa de educație, nu neapărat din școli, cât mai ales din cadrul familiei. Atâta timp cât modelul transmis în familie este unul de consum de alcool va fi foarte greu ca în timpul orelor de școală copii să fie educați în altă direcție”, a afirmat dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterolog, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, şef de lucrări, doctor în medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie, „Gr. T. Popa”, într-un interviu acordat Asociației Alternative Sociale pentru www.prevalcool.alternativesociale.ro.

Pe termen lung, consecințele consumului excesiv de alcool asupra unui copil și tânăr sunt dramatice.

„Copii si tinerii care au trăit o perioadă mai mare de șase ani în familii marcate de abuzul de alcool au un risc crescut de a dezvolta, la vârsta adultă, probleme legate de consumul excesiv de alcool și vor avea un venit semnificativ mai mic decât persoanele care nu au trăit în astfel de familii. Din acest motiv este necesar ca acțiunile de prevenire să fie constante și să fie dublate de servicii de intervenție imediată”, a declarat Liliana Foca.

Pentru a combate fenomenul abuzului de alcool Alternative Sociale derulează o campanie social media  adresată adolescenților și tinerilor din regiunea Moldovei. Aceasta se desfășoara exclusiv în mediul online și prevede o serie de activități prietenoase cu tinerii, care au scopul de a-i conștinentiza cu privire la riscurile la care se expun atunci cand beau. Mesajul cheie în jurul căruia se desfășoară campania este: Alcoolul în exces distruge șansele de a face alegeri bune în viață la o vârstă la care aceste alegeri definesc viitorul tinerilor pentru a-i face să înțeleagă pericolele consumului excesiv de alcool. Pâna în prezent, mesajele campaniei au fost recepționate de 80.000 de tineri.

Aceasta campaniei este organizata in cadrul proiectului „Prevalcool” finanțat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.  

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează