Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Flagelul alcoolului atinge tot mai mult copiii și tinerii : (

0

În 2014 la Spitalul „Sf. Maria” și Spitalul de Psihiatrie „Socola” au fost internați peste 1300 de copii și tineri pentru consum abuziv de alcool. Specialiștii Alternative Sociale atenționează asupra consecințelor negative ale consumului excesiv de alcool în rândul copiilor și tinerilor.

Imagine 2_Social Media

„La nivel individual se inregistrează rezultate școlare slabe, distrugerea bunurilor sau a hainelor, pierderea banilor, accidente sau leziuni. La nivel de relații se manifestă probleme cu părinții, cu profesorii, cu prietenii. Ca urare a consumului excesiv de alcool, tinerii se pot angaja în relații sexuale pe care le regretă a doua zi in raporturi sexuale neprotejate si prezinta comportamente delincvente, bătăi, scandaluri sau devin victime ale furturilor și tâlhăriilor” a declarat Liliana Foca, coordonator proiect.

Fenomenul consumului excesiv de alcool a luat amploate în ultimii ani, atenționeză medicii.

“În ultimii ani s-au înregistrat foarte multe cazuri de tineri între 15 și 20 de ani care au boli precum hepatite, pancreatite, ciroze provocate de consumul de alcool. Familia are un rol esențial în tratarea acestor persoane, mai ales în cazul celor tineri. În special în mediul rural, acest flagel al alcoolului atinge din ce în ce mai mult copiii si tinerii. Nu există o singură metodă de prevenție. Sunt multiple unghiuri de abordare a acestei problematici, dificil de eliminat, având în vedere condițiile din mediul rural românesc și lipsa de educație, nu neapărat din școli, cât mai ales din cadrul familiei. Atâta timp cât modelul transmis în familie este unul de consum de alcool va fi foarte greu ca în timpul orelor de școală copii să fie educați în altă direcție”, a afirmat dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterolog, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, şef de lucrări, doctor în medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie, „Gr. T. Popa”, într-un interviu acordat Asociației Alternative Sociale pentru www.prevalcool.alternativesociale.ro.

Pe termen lung, consecințele consumului excesiv de alcool asupra unui copil și tânăr sunt dramatice.

„Copii si tinerii care au trăit o perioadă mai mare de șase ani în familii marcate de abuzul de alcool au un risc crescut de a dezvolta, la vârsta adultă, probleme legate de consumul excesiv de alcool și vor avea un venit semnificativ mai mic decât persoanele care nu au trăit în astfel de familii. Din acest motiv este necesar ca acțiunile de prevenire să fie constante și să fie dublate de servicii de intervenție imediată”, a declarat Liliana Foca.

Pentru a combate fenomenul abuzului de alcool Alternative Sociale derulează o campanie social media  adresată adolescenților și tinerilor din regiunea Moldovei. Aceasta se desfășoara exclusiv în mediul online și prevede o serie de activități prietenoase cu tinerii, care au scopul de a-i conștinentiza cu privire la riscurile la care se expun atunci cand beau. Mesajul cheie în jurul căruia se desfășoară campania este: Alcoolul în exces distruge șansele de a face alegeri bune în viață la o vârstă la care aceste alegeri definesc viitorul tinerilor pentru a-i face să înțeleagă pericolele consumului excesiv de alcool. Pâna în prezent, mesajele campaniei au fost recepționate de 80.000 de tineri.

Aceasta campaniei este organizata in cadrul proiectului „Prevalcool” finanțat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.  

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.