Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Filmul Sibiu 825 va fi difuzat de Televiziunea Română

0

Filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrala, va fi difuzat de TVR 1, sâmbătă, 20 ianuarie, la ora 16.00. Urmărit cu mare interes de publicul cinefil al AFF 2017, documentarul  este o cronică emoționantă a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind momentele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent,  de-a lungul celor 9 secole de evoluție.

Momentele inedite din istoria orașului din inima Transilvaniei sunt portretizate în 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăși existența orașului, epidemia de ciumă, decapitarea  lui Johann Sachs von Harteneck în Piața Mare, fost primar al Sibiului , comite al sasilor și jude regal, dar și efectele  iluminismului si ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Falch Leutert, și are la bază tema unui cântec din secolul XIII, descoperit într-o partitură dintr-o carte veche bisericească.

Cadrele aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din marginime, ale bisericilor fortificate, unde se retragea tot satul în caz de atac, imagini cu străduțele cochete din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului și construiesc o experiență cinematografică remarcabilă, o metamorfoză audio-vizuală a Sibiului.

„Am încercat să cuprind în acest film felii din istoria Sibiului, un oraș care a ținut mereu pasul cu istoria sau, uneori, a luat-o înaintea ei. Am încercat să redau o experiență urbană transilvăneană, povestea unică, cu etape înfloritoare sau nefaste, în care spiritul european al orașului a dăinuit peste 9 secole și a inspirat ceea ce vedem azi, un important centru cultural și turistic”, a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului.

Un trailer al filmului poate fi vizualizat aici: https://www.youtube.com/watch?v=PfhAA3ELqIo&t=3s

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.