Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul internațional Expolaroid ajunge la Cluj

0

Festivalul internațional Expolaroid. Luna fotografiei instantanee va avea loc la Cluj în perioada 5-30 aprilie. Vernisajul va avea loc joi, 5 aprilie, de la ora 18, la sediul Fundației Doina și Octavian Cosman, instituția organizatoare a evenimentului. În cadrul festivalului de la Cluj vor expune artiști din România, Italia, Franța, Belgia, Germania și Marea Britanie.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul fundației (strada Andrei Mureșanu, nr. 11) în fiecare joi, vineri și sâmbătă între orele 17:00 și 19:00.

Festivalul internațional Expolaroid (www.expolaroid.com) – inițiativă a unui grup de pasionați ai fotografiei instantanee din Nantes, Franța – are ca scop expunerea și promovarea practicilor legate de fotografia instantanee și filmul instantaneu sub toate formele lor. Organizat pe principiul „do it yourself”, festivalul are loc în fiecare an, pe parcursul lunii aprilie, simultan în zeci de orașe din întreaga lume.

Fundația Cosman se alătură acestei initiative printr-o expoziție colectivă. Cu melancolia lui inconfundabilă, suspendat între trecut și prezent, polaroidul conferă faptului divers, cotidian, o aură de mister pe care artiștii invitați în cadrul expoziției au reușit s-o surprindă; memoria, eroarea, rătăcirea, inefabilul, sunt câteva din temele explorate de aceștia, într-o expoziție ce dorește să dezvăluie publicului, și să-l facă părtaș la miracolul instantaneității. Expun: Andreea Andrei (Marea Britanie/România), Adrien Basse-Cathalinat (Franța), Andrei Budescu (România), Teodora Cosman (România), Jean-Michel Delage (Franța), Alice Finichiu (Belgia), Lili Plasticienne (Franța), Iulia Lăzărean (România), Irina Dumitrașcu Măgurean (România), Bernard Naghi (România), Francesco Sambati (Italia), Ioana Tăut (Germania/România), Carla Timoc (România).

Organizatoarele evenimentului sunt Irina Dumitraşcu Măgurean, artist vizual și manager al artist-run space-ului Camera din cadrul Centrului de Interes, și Teodora Cosman, artist plastic, doctorand în Artă și Științele Artei la Académie Royale de Beaux-Arts din Bruxelles și director artistic al Fundației Cosman. Irina Dumitraşcu Măgurean și Teodora Cosman sunt două artiste captivate de fotografia instantanee, atât în practica lor artistică dar și prin cercetări și publicații asupra mediului fotografic. De altfel, în 2016, festivalul Expolaroid s-a desfășurat pentru prima dată la Cluj, în artist-run space-ul Irinei Dumitrașcu Măgurean.

Polaroidul nu încetează să fascineze, cunoscând în ultimii ani o popularitate fără precedent, în ciuda „cronicii morții sale anunțate” din 2008, când fabrica producătoare își înceta activitatea. Astăzi, datorită unor inițiative ce au asigurat supraviețuirea acestui mediu, fotografia instantanee cunoaște un reviriment atât ca formă de artă populară, cât și ca mijloc de expresie artistică.

Cu sediul într-o clădire cu valoare de patrimoniu din inima Clujului, Fundația Doina și Octavian Cosman a fost creată în 2016 cu scopul de a sprijini și promova creația și cercetarea artistică din toate domeniile, practicile documentare și de colecție, precum și patrimoniul local și internațional. Pe lângă spațiul său expozițional, fundația oferă și rezidență pentru artiști și cercetători și reprezintă spațiul unde va funcționa un viitor centru de documentare.

Mai multe informații la www.fundatiacosman.com.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.