Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării / 1 iulie 2011

0

Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării

Ediţia a III-a

Anul acesta sărbătorim Ziua Dunării la Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării, desfăşurat pe 1 iulie, la Sulina, sub sloganul Savuraţi Dunărea şi Delta.

La festivalul-concurs de tradiție culinară vom face cunoștință cu gastronomia rafinată a Deltei, Dunării și mării, în timp ce auzul va fi gâdilat de cântecele ansamblurilor dobrogene celebre sau de mult uitate.

Evenimentul este o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Ursus Breweries şi a Sistemului Coca-Cola în România.

Invitaţii speciali ai evenimentului sunt ministrul Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely, ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Anca Boagiu, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, coordonatorul Naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, Viorel Ardeleanu, precum şi oficiali ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) sau ai Gărzii Naționale de Mediu.

În cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării, echipe de bucătari iscusiţi din opt comunităţi deltaice (Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Mila 23, Pardina și Sulina) se vor întrece în prepararea bucatelor tradiţionale specifice Deltei, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare.

Juriul, din care fac parte iubitori ai tradiţiilor Deltei şi fini cunoscători ai artei gastronomice, va dezgusta bucatele preparate şi va stabili câştigătorii premiilor puse în joc. Marele Premiu, în valoare de 3.000 de euro, Premiul al doilea, de 2.000 de euro, Premiul al treilea, în valoare de 1.000 de euro, şi cele patru premii pe categorii (gustare, borş de peşte, fel principal de mâncare din Delta Dunării şi desert tradiţional) vor finanţa proiecte de dezvoltare locală din comunităţile câştigătoare.

Ca să aibă spor la gătit, participanţii vor fi acompaniaţi de ansambluri artistice dobrogene celebre sau de mult uitate (din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca , Mila 23 și Crişan), care urmăresc promovarea şi valorificarea folclorului şi culturii tradiţionale specifice Deltei Dunării.

 

La festival vor fi prezenţi şi meşteri ai atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Aceştia vor expune și vor împleti la faţa locului produse tradiţionale confecţionate din stuf şi papură.

Oficialii prezenți vor lua parte joi, 30 iunie, la Tulcea, la conferința de lansare a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum si la o masă rotundă cu tema ”Rolul României în implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării în domeniul transportului pe căile navigabile interioare, turismului, culturii și a protecției mediului”.

Festivalul-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării reprezintă un prilej pentru promovarea unui comportament responsabil în Delta Dunării şi pentru descoperirea alternativelor economice durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic şi folcloric al Deltei.

Cea de-a treia ediţie a festivalului D’ale Gurii Dunării este susţinută de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Primaria Sulina, iar partenerii media ai evenimentului din acest an sunt Radio România Actualităţi, Green Report, Radio Antena Satelor, Radio Constanţa, Radio Delta, Good Food, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Bucătăria pentru toţi, Radio Guerrilla și Formula AS.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează