Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul „CEVA DE VARĂ” a fost ALTCEVA

0

Între 18-19 iulie 2015 peste 750 de participanți de toate vârstele au avut ocazia de a interacționa în cadrul festivalului CEVA DE VARĂ cu oameni și activități socio-culturale alternative.

”A fost un alt fel de festival…pentru că a fost un mix de tineri, copii, adulți veniți din diferite părți ale României. Nu doar tineri și muzică. Copiii s-au bucurat toată ziua de activități, iar noi mai ales seara de concerte. Și cumva toți erau prietenoși, povesteau deși nu se cunoșteau.” (Roxana, Brașov)
A doua ediție a festivalului „CEVA DE VARĂ” a fost organizată de asociația Mirakolix în fosta zonă de camping din Întorsura Buzăului, pe malul Buzăului, și a inclus timp de 2 zile, de dimineața până noaptea târziu, activități de socializare pe timp de vară precum tiroliană, tras cu arcul, bătăi cu baloane cu apă, proiecții de filme, povești la gura cuptorului de lut, jocuri de societate, concursuri de mountainbike și orientare, exerciții de echilibristică pe slackline, proiecții și discuții despre călătorii, ateliere de bricolaj sau jonglerii, concerte și jam-session-uri.
CEVADEVARA_logo_fire
Vizitatorii au fost în principal din Întorsura Buzăului, Brașov, Sfântu Gheorghe, dar și din Buzurești, Ploiești, Buzău, Baia Mare, Galați și Cluj-Napoca.
Ceva de vară … a fost voluntariat și implicare activă
Ceva de vară a fost gândit ca un eveniment care susține faptul că fiecare om poate contribui la schimbarea și  dezvoltarea durabilă, socială și culturală a ceea ce e în jurul nostru… cu pasiune, cu un cui, cu o bârnă, cu idei și viziuni sau cu propriul know-how construind un traseu de corzi, un cuptor sau gătind o prăjitură.
Astfel Ceva de vară a fost realizat în totalitate prin implicarea voluntară și devotată a unor membri din comunitatea locală din Brașov și Întorsura Buzăului. La pregătirea și realizarea festivalului s-au implicat 12 voluntari internaționali, 35 de voluntari din Brașov, 27 de voluntari din Întorsura Buzăului, 9 voluntari din Predeal și 27 de persoane din organizații și instituții partenere.
Ceva de vară … a fost o revitalizare a vieții socio-culturale din mediul rural și mic urban
Deoarece credem că peisajul cultural din mediul mic urban și mediul rural poate fi unul activ, dinamic și alternativ, am inclus în programul festivalului activități cât mai diverse de care să beneficieze participanți de toate vârste: copii, tineri, adulți, seniori. Festivalul a inclus 6 zone de activități: zona de aventură, zona de concursuri, zona de ateliere, zona de jocuri, zona artiștilor și zona de relaxare.
În timpul celor două zile de festival vizitatorii au avut acces la practici și experiențe culturale și educaționale diferite precum workshop-uri de drumming și TaoTango, sesiuni de gătit în are liber la un cuptor de lut construit special petru festival, proiecții de filme realizate de asociația Cinemobilul, proiecția documentarului „Wild Carpathia” și alte proiecții de călătorie realizate în autobusul Regatului Sălbatic.
Ceva de vară … a însemnat muzică care a îmbinat folclorul cu tendințe muzicale actuale
În zona artiștilor fost promovat un mix interesant între muzica tradiţională, muzica electronică, Hip-Hop, Funk, Drumandbase, Reggae și Dubstep. Stiluri diferite de muzică au fost savurate de vizitatorii și ei cu gusturi eterogene. Pe scena de lângă pădure au răsunat doine actualizate prin Hip-Hop și hore mixate cu Dubstep mulțumită lui Argatu`(RO). Acordeonul lui Ondra Ondori (Cehia) și clarinetul lui Alizarina (Franța) au adus și ele folclorul la viață, primul prin reprezentația de dans contemporan a japonezei Fukiko Kano, iar cel de-al doilea din nou prin influențe electronice. Petra Acker (RO) a pus în mișcare publicul de toate vârstele prin groove-ul creat de tobe, inflexiunile Neo-Soul și Jazz. Iar în miez de noapte publicul a fost uimit de amestecul armonic de Funk, Hip-Hop, Reggae, Breaks și Drumandbass rulate de Treipic Breaks & Pietonu (RO) exclusiv de pe vinyl.
Ceva de vară … a fost cu acces liber la toate activitățile
Prin festival ne-am propus să oferim șansa tinerilor și copiilor din medii socio-economice sau geografice defavorizate de a avea acces la activități socio-culturale cât mai diverse. Astfel festivalul a fost organizat într-o zonă cu oportunități reduse în acest sens și a fost gratuit pentru toată lumea.
Organizatori & Finanțatori: Festivalul „CEVA DE VARĂ” a fost organizat de asociația Mirakolix ca parte a proiectelor „Inside Journey”, „Inside Ride” şi „Reshape Urban Places” finanţate cu sprijinul UAT Oraș Întorsura Buzăului și al Comisiei Europene prin programul Erasmus+, Acțiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scopul învățării (Serviciul European de Voluntariat). Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Partenerii evenimentului: Asociația GEST Predeal, Asociația Carpathian MTB Trails Brașov, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Asociația Cinemobilul, IPJ Covasna, The European Nature Trust, Asociația Eroii Veacurilor Apuse Brașov, Asociația Tao Tango Brașov, Jongleur Andrei Brumboiu, Adi&Roxana Cârmaciu, Offcompany, Centrul de voluntariat Cluj Napoca, Restaurant Pasul Buzăului.
Sponsori: Walmark, SC Mizadi SRL Întorsura Buzăului, Lex Hobby Store, Red Goblin
Parteneri media: Observatorul de Covasna, 24 Fun, Iubesc Brașovul, I love Brasov, Festivaluri Românești, România Pozitivă, Gratuitor, The Fest, romanticu.org
Asociația Mirakolix a fost înfiinţată în anul 2006 ca urmare a nevoii identificate mai ales în cadrul comunității clujene, dar și la nivel național, de a promova educația nonformală prin joacă și jocuri de la orice vârstă. Astfel activitățile organizației se adresează unor grupuri țintă extrem de variate: de la copii, la tineri, adulți și chiar și seniori. În prezent organizația își desfășoară activitățile în orașele Cluj-Napoca, Brașov și în localități învecinate cu scopul de a sensibiliza comunitățile locale cu privire la beneficiul activităților în aer liber, protecției mediului, implicării active și a diversității socio-culturale.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.