Festivalul Astra Multicultural are loc între 24 și 28 iulie 2024 la Sibiu. Peste 20.000 de români sunt așteptați în Dumbrava Sibiului

0

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 24 – 28 iulie 2024 deja tradiționalul ASTRA Multicultural, cel mai așteptat și important eveniment dedicat tuturor minorităților etnice din România. Publicul este așteptat și în acest an la muzeu, unde, timp de cinci zile, se vor putea bucura de ateliere interactive, inclusiv pentru copii, spectacole de muzică și dansuri multietnice, experiențe culinare din toate zonele țării, plimbări cu canotcile organizate alături de ROWMANIA, dar și un concert live al trupei Subcarpați.

Festivalul ASTRA Multicultural va reuni aproximativ 300 de artiști și meșteri populari din România, dar și reprezentanți ai comunităților de maghiari, sași, lipoveni, ucraineni, sârbi, slovaci, rromi, ceangăi și turci, care vor aduce la muzeu o parte din identitatea lor culturală, de la porturi tradiționale și obiceiuri inedite, la gastronomia locală. 

Cum arată programul de la ASTRA Multicultural 2024?

Între 24 și 28 iulie, Muzeul ASTRA devine locul de întâlnire al artiștilor și meșteșugarilor din România, dar și un punct de referință pentru toți cei pasionați de cultură și tradiții, despre diversele etnii care s-au regăsit în țara noastră.  

Vineri, 26 iulie, programul ASTRA Multicultural va include ateliere interactive cu meșterii comunităților multietnice, festivalul de muzică și dansuri tradiționale multietnice și maratonul gastronomic multietnic, o ocazie numai bună de a descoperi bucătăriile sibiene din Șeica Mare, Râu Sadului, Slimnic, Nocrich, dar și prin cele rrome, slovace, ucrainene, sârbești, românești, maghiare și săsești. Sâmbătă, 27 iulie, vor avea loc inaugurarea gospodăriei de morar ucrainean în cadrul muzeului, tururi pe lac cu bărcile din lemn ROWMANIA și mai multe ateliere educaționale pentru copii. Duminică, 28 iulie, pe lângă activitățile tradiționale, trupa Subcarpați va susține un concert live de la ora 19:00. 

„ASTRA Multicultural este un concept inovator marca Muzeul ASTRA! La ediția din acest an valorile patrimoniale imateriale ale minoritatilor naționale intră pe un alt drum al valorizării, asumării și comunicării. Conectăm mediul natural, cel care asigură resursele necesare cu mediul patrimonial, cel care oferă exemplul concret de sustenabilitate. De la plimbările din barca Rowmania, la gastronomia specifică minorităților invitate, povestea din spatele rețetelor, experiențele inedite, trecem apoi la atelierele interactive pentru a testa și asuma meșteșugurile încă existente și produsele specifice care pot fi utilizate și astăzi. Duminică, voia bună o aduce un proiect inedit al Centrului cultural Subcarpați, prin care șase etnii vor prezenta în România rurală din Dumbrava Sibiului toată frumusețea și adaptabilitatea cântecului din tradiția acestora. Așa vom cunoaște mai bine frumusețea patrimoniului imaterial din România!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA. 

Evenimentul beneficiază și de sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Program Prioritar Patrimoniu Imaterial.

ASTRA Multicultural 2024 este un eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.