Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fermierii vor învăţa cum să-şi producă propriul biocarburant

0

Cinci comunităţi rurale din tot atâtea judeţe ale ţării vor avea ocazia să înveţe cum se poate produce o parte din carburantul necesar funcţionării utilajelor din fermele proprii, folosind o plantă energetică care se poate cultiva pe terenurile agricole degradate.

IMG_0544

Proiectul “Soluţii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurală Durabilă” implementat de către Asociaţia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN în parteneriat cu Fundaţia Terra Mileniul III și lansat astăzi propune valorificarea potenţialului terenurilor neexploatate, degradate sau nepotrivite culturilor agricole, prin cultivarea camelinei, o plantă „energetică” rezistentă și cu impact economic pozitiv. Uleiul produs din seminţele acestei plante poate fi folosit ca biocarburant care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În cadrul proiectului va fi înfiinţată o cultură demonstrativă de camelină, pe un teren de două hectare de unde se aşteaptă recoltarea a 4 tone de sămânţă. Din materialul recoltat se va produce biocombustibil, iar întregul proces va fi urmărit de către douăzeci de fermieri reprezentanţi ai celor cinci comunităţi rurale selectate.

Vor fi efectuate analize de calitate a solului înainte de însămânţare şi după recoltare, iar la finalul proiectului vor fi elaborate o broşură de promovare a culturii plantelor energetice şi una cu rezultatele proiectului. De asemenea va fi realizat şi un scurt film documentar în care vor fi prezentate modul în care se cultivă și recoltează camelină şi cum se produce biocombustibilul.

Camelina este o plantă cunoscută pentru potenţialul său energetic. Are o perioadă de vegetaţie de 85-95 zile datorită căreia poate fi cultivată cu succes în ţara noastră. Biocarburantul produs din camelină poate fi folosit în utilajele agricole sau alte vehicule diesel. Astfel orice mic agricultor poate să facă economii considerabile la consumul de carburant, folosindu-se de combustibil produs în propria ogradă.

Înfiinţarea culturii va avea loc la începutul proiectului, iar prima recolta se poate strânge în miezul verii, respectiv în prima jumatate a lunii iulie.

Rezultatul scontat al proiectului este creşterea gradului de informare şi conştientizare a comunităţilor rurale în legătură cu posibilitatea de a asigura o cantitate cât mai mare de bio-carburant din resurse proprii pentru efectuarea lucrărilor agricole proprii, prin utilizarea biocarburantilor din plante energetice şi valorificarea biomasei rămase pentru hrana animalelor.

Proiectul “Soluţii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurală Durabilă” se desfăşoară pe o perioadă de 13 luni şi beneficiază de o finanţare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 98 300 de euro din care 10 572 de euro reprezintă contribuția partenerilor.

www.terramileniultrei.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.