Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fenomenul tăierilor ilegale de arbori…

0

Greenpeace avertizează: fenomenul tăierilor ilegale de arbori se agravează: peste 50 de cazuri pe zi înregistrate în 2012

În anul 2012 s-au înregistrat aproape 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de arbori sancționate cu amenzi contravenționale sau cu întocmirea de dosare penale, potrivit autorităților, adică aproape 53 de cazuri pe zi, față de 30 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011.

Greenpeace România a continuat analiza situației din pădurile României[1] și a trimis din nou zeci de solicitări de informații la autoritățile care dețin competențe în acest domeniu[2] și care ar trebui să aibă o evidență a cazurilor de tăieri ilegale de arbori.

Astfel, cele mai multe cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în județele Prahova, fiind pe primul loc cu 2.067 de cazuri, Mureș, Bacău, Suceava, Brașov și Maramureș, în fiecare județ înregistrându-se peste 1.000 de cazuri de tăieri ilegale în anul 2012[3].

În ceea ce privește volumul de masă lemnoasă extras ilegal, în trei județe a fost raportată sustragerea a peste 15.000 de metri cubi de lemn, în Maramureș fiind înregistrat de către autorități un volum de 21.135 de metri cubi de lemn sustras ilegal, în Dâmbovița peste 16.500 metri cubi și în Suceava, peste 16.200. Volumul total de masă lemnoasă extrasă ilegal în 2012 a fost de 120.836 metri cubi, care reprezintă, potrivit autorităților, o pagubă de 17.357.598 lei, (aproape 4 milioane de euro), considerând doar valoarea lemnului extras ilegal. Comparativ, în perioada 2009-2011, potrivit răspunsurilor primite de la autorități, a fost sustras ilegal un volum de masă lemnoasă de 201.451,963 metri cubi.

Tendința de agravare a situației tăierilor ilegale de arbori a continuat și în anul 2013, așa cum rezultă din numeroasele controale efectuate de Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură, precum și din anchetele mass-media.

În acest context se impune adoptarea urgentă a modificărilor actualului Cod Silvic (Legea nr. 46/2008) în forma aprobată de Guvernul României și aflată în dezbaterea Parlamentului. Acestea, împreună cu aplicarea adecvată în practică vor fi de natură să descurajeze fenomenul tăierilor ilegale de pădure, chiar dacă nu într-un interval de timp apropiat” declară Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace România.

greenpeace-a-dat-startul-campaniei-de-pr-1235b


[1]Tăierile ilegale de arbori din pădurile din România în 2009-2011” și harta despăduririlor http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/activitati/Romania-taie-3-hectare-de-padure-pe-ora/

[2] Direcțiile Silvice (coordonate de Regia Autonomă a Pădurilor, Romsilva, care deține și administrează aproximativ jumătate din pădurile de stat), Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic și de Vânătoare (cu reprezentare în fiecare județ și cu nouă birouri regionale, aflându-se sub coordonarea și finanțarea Ministerului Mediului și Pădurilor[2]) și Inspectoatele de Poliție.

[3]Tăierile ilegale de arbori din pădurile din România -2012” raport disponibil aici: http://www.greenpeace.org//romania/ro/campanii/paduri/activitati/taieri-arbori-2012/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.