Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

EXPOZIȚIE ONLINE Resilience Test: Marilena Preda Sânc

0

Gaep lanseaza prima expozitie online – Resilience TestMarilena Preda Sanc

29 iunie 19 iulie 2020

gaepgallery.com | @gaepgallery | @gaep.gallery

Marilena Preda Sânc,

My Body Is Space in Space, Time in Time and Memory of All, 1983

EXPLORAȚI EXPOZIȚIA ÎN VIEWING ROOM

Gaep prezintă Resilience Test: Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie 2020), prima dintr-o serie de trei expoziții online ce vor explora limitele corpului, vulnerabilitatea și rezistența lui, prin intermediul unor lucrări de Marilena Preda Sânc, Vlatka Horvat și Ištvan Išt Huzjan. Expozițiile se desfășoară într-un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Viewing Room, care le permite vizitatorilor să descopere lucrările de artă însoțite de texte ale curatorului și de mărturii ale artiștilor înșiși.

Resilience Test: Marilena Preda Sânc constă într-o selecție de colaje, picturi și performance-uri video realizate între 1983 și 1993. Un loc central îl ocupă colajele din seria de referință Body – Space, din anii ’80, în care artista intervine cu cerneală și marker pe fotografii cu propriul corp. Din cauza cenzurii asupra nudității, acestea au fost rareori arătate în România comunistă, însă au circulat în străinătate datorită fenomenului Mail Art. Lor li se adaugă, în expoziția online, picturi în care dorința de libertate este sugerată prin asocierea corp-natură, precum și unul dintre primele performance-uri filmate ale Marilenei Preda Sânc, Inside (1993), ce continuă abordarea autoreferențială din lucrările deceniului anterior, dar într-un nou mediu artistic video.

Practica artistică a Marilenei Preda Sânc vorbește în mod direct despre restricțiile sociale, culturale și politice din timpul regimului comunist și despre libertatea perioadei de după Revoluție, ce i-a permis artistei să-și extindă mijloacele de exprimare. Având corpul ca punct principal de interes, picturile, desenele, colajele și performance-urile ei examinează identitatea de gen în relație cu narativul geo-politic. Această abordare a consacrat-o, fără îndoială, ca o deschizătoare de drumuri în contextul feminist din regiune.” – Tevž Logar, curatorul expoziției

Resilience Test: Marilena Preda Sânc urmează expoziției personale din 2019 de la Gaep, Subjective (De)Constructions, pentru care artista a câștigat premiul Radio România Cultural 2020 la categoria Arte vizuale.

Scurtă biografie

Marilena Preda Sânc (n. 1955) trăiește și lucrează în București. Doctor în Arte Vizuale, este profesoară la Universitatea Națională de Arte din București și autoarea unor scrieri de specialitate axate pe arta în spațiul public, feminism și eco-art. Din 1980, lucrările ei au fost prezentate în muzee, galerii, bienale și festivaluri de artă, târguri internaționale de artă, conferințe și evenimente media. Printre expozițiile personale recente se numără: Thinking on Art Nature Society (Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” Mogoșoaia, 2019), Subjective (De)Constructions (Gaep, 2019), Calling Earth Back to Art (Galeria Calina, Timișoara, 2015), Mecanismele imaginii (Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal, 2012), Libertate în labirint (Muzeul de Artă din Cluj, 2012) și Utopii/Cotidiene Crossing Self-Histories 1981-2011 (Muzeul Național de Artă Contemporană, 2011). În 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural, în 2010 – Diploma de Excelență acordată de Facultatea de Arte și Design din Timișoara, iar în 2017 – premiul secțiunii Back to the Future, odată cu prezentarea organizată de Gaep (numită atunci Eastwards Prospectus) la târgul internațional Artissima.

Seria de expoziții online Resilience Test

Primele expoziții online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, îi au ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artiști din generații și din spații geografice diferite, dar ale căror practici sunt conectate prin interesul față de reziliența și rolul socio-politic al corpului.

Proiect finanțat de

Parteneri

Credite imagini

  1. Marilena Preda Sânc, My Body Is Space in Space, Time in Time and Memory of All, 1983, intervenție cu cerneală și marker pe fotografie vintage, 18 x 22 cm, prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

  2. Marilena Preda Sânc, Abandon, 1984, ulei pe pânză, 140 x 140 cm, prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.