Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expertiza germana pentru cresterea eficientei energetice in scolile ajunge in Romania

0

Asociația Environ în parteneriat cu Unabhängiges Institut für Umweltfragen – UfU (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu din Germania) cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București, lansează miercuri, 02.11.2016, cea de-a doua etapă de implementare a celui mai mare proiect educațional la nivel european „50/50 – Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ” care se va derula în perioada noiembrie 2016 – martie 2018.

img_6347

Evenimentul reunește reprezentanții Ambasadei Republicii Germania la București, ai UfU, ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, reprezentanți ai unităților de învățământ care au fost implicate în Proiectul Pilot și ai celor care vor fi implicate în următoarea etapă, precum și ai autorităților locale care susțin proiectul.

Inițiativa UfU de a implementa în România proiectul ,,50/50” care se desfășoară deja în peste 5000 de unități de învățământ din Germania și Europa, este încă o dovadă a susținerii pe care Republica Federală Germania o acordă țării noastre în eforturile de transpunere a obiectivelor adoptate în cadrul Acordului COP21 desfășurat la Paris în decembrie 2015 privind diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și menținerea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului față de perioada preindustrială.

Pe lângă obiectivul principal care vizează implicarea directă a elevilor și a cadrelor didactice în aplicarea unui set de măsuri practice vizând utilizarea eficientă a resurselor prin creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ și contribuția la reducerea amprentei de carbon, Proiectul își propune și angrenarea autorităților locale într-un proces activ de informare și conștientizare a populației în ceea ce privește masurile concrete in domeniul atenuarii schimbarilor climatice, promovarii economiei circulare  și încurajarea unui comportament responsabil față de mediu la nivel personal.

Etapa pilot a proiectului s-a desfășurat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 în șase unități de învățământ din București, Brașov și Techirghiol care au beneficiat de program de implementare a unor standarde de comportament responsabil în ceea ce privește utilizarea eficientă a resurselor prin creșterea eficienței energetice. Ca urmare a adoptării unor măsuri de micșorare a consumului inutil de curent electric și energie pe perioada week-end-urilor și în vacanțe, precum și aplicării metodelor simple de utilizare eficientă a resurselor s-a observat o scădere cu aproximativ 10% a consumului energetic, iar metodele de utilizare eficientă a resurselor și economisire a energiei au devenit parte integrantă din programul zilnic al elevilor atât la școala cât și acasă.

Scurtă descriere:

Programul “50/50  – Creșterea eficienței energetice”  reprezintă cel mai mare proiect educațional la nivel european cu adresabilitate majoritară către elevi, reunind aspecte ecologice, economice și sociale și oferind o privire amănunțită asupra procesului de producere și utilizare a energiei, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic. “50/50 – Creșterea eficienței energetice”  este un proiect de implicare activă, conținutul nu se predă și nu se abordează într-un mod teoretic, ci se aplică în mod practic.           

Aspectul social este evidențiat în special prin tematizarea utilizării eficiente și econome a energiei, comportamentul de consum și transpunerea acestora în comunitate, un alt aspect pozitiv fiind posibilitatea elevilor de a își cunoaște școala dintr-o nouă perspectivă, relaționând mult mai puternic cu aceasta și cu mediul lor.

Pentru ca proiectul să își atingă scopul de modificare a percepției și comportamentului populației în ceea ce privește utilizarea eficientă a resurselor, este necesară și implicarea activă a autorităților locale în ceea ce privește promovarea informației și a metodelor practice de creștere a eficienței energetice în rândul comunității. In acest sens autoritatile locale sunt invitate sa se inscrie in acest demers prin care vor beneficia de expertiza germana in implemantarea unor masuri concrete ce se traduc in scaderea facturii de energie prin masuri simple, fara investitii.

Pentru detalii privind obiectivele și rezultatele proiectului accesați site-ul proiectului http://www.fifty-fifty.org sau pagina de Facebook https://www.facebook.com/Fifty-Fifty-Project

Asociația Environ este o organizație colectivă ce instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare și economia circulară în țara noastră.

Acest proiect este finantat prin Programul de Asistenta Consultativa pentru protectia mediului in țările din Europa Centrală și de Est, Caucaz și Asia Centrală și în alte țări vecine ale Uniunii Europene a Ministerului Federal German de Mediu(AAP).

Acest proiect este supervizat de Ministerul Federal German de Mediu si  de Agentia de Mediu din Germania (UBA).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.