Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Exerciţiu de civism la Cluj: elevi şi profesori IMPACT, voluntari şi în vacanţă

0

Elevi şi profesori din toată ţara, voluntari implicaţi în programul IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi, şi-au petrecut vacanţa intersemestrială (8-12 februarie) alături de nume importante din mediul ONG şi antreprenorial din Cluj. Aici, voluntarii au discutat despre impactul pe care îl are implicarea lor în comunitate şi au ieşit în stradă pentru „o şcoală ca afară”.

Întâlnirea de 5 zile a culminat cu o ieşire în stradă, în centrul Clujului, a 70 de tineri (cei 45 de participanţi la eveniment, alături de alţi voluntari implicaţi în programul IMPACT), în seara de 11 februarie 2016. Tinerii şi profesorii lor cu IMPACT au vrut să atragă atenţia asupra faptului că practica voluntariatului şi a activităţilor distractive de învăţare sunt prea puţin prezente în şcolile din România. În doar 2 ore, tinerii au reuşit să strângă peste 200 de semnături care să susţină demersul Fundaţiei Noi Orizonturi de a transforma programul Şcoala Altfel într-unul cu adevărat de folos pentru şcolile din România, prin cererea modificării Ordinului MENCS nr. 4496/13.07.2015 cu privire la structura anului şcolar.

Voluntarii IMPACT ies in strada pentru o Scoala ca Afara

Fiecare zi a evenimentului a venit cu invitaţi speciali. Elevii şi profesorii voluntari IMPACT au aflat poveşti emoţionante despre ajutarea celor aflaţi în nevoie, de la:
– Cristina Rigman (Pro Vobis), care le-a povestit participanţilor despre cum a crescut voluntariatul de-a lungul istoriei
– Raimonda Boian, reprezentant al proiectului „O masă caldă”, proiect susţinut de voluntari care gătesc şi oferă 500 de porţii de mâncare oamenilor fără de adăpost, în fiecare săptămână
– Laura Alicu (Centrul de Resurse pentru Comunitate), ce realizează activităţi educaţionale cu copii romi din rampa de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca
– Cornel Marian Hoza (Beard Brothers), care arată că voluntariatul neconvenţional poate salva şi vieţi
– Saul Pop, fotograf la „Hoinar de Cluj” şi fotoreporter la „Monitorul de Cluj
– Ştefan Roman, Preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca

„IMPACT este locul în care m-am format, unde am învăţat să mă exprim liber şi să lucrez în echipă.”, Izabela – membru al unui Club de voluntariat IMPACT

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate!” – Proiect finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Până acum, în cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate!” voluntarii au realizat 76 proiecte prin care au reuşit să aibă impact în comunitate. Câteva exemple:

Voluntari cu IMPACT din Valea Jiului, au făcut deja o tradiţie din a organiza în fiecare an câte un concert caritabil. Cea mai recentă ediţie a proiectului lor „Cântăm pentru viaţă!” le-a adus donaţii în valoare de aproape 1.800 Lei, pe care le-au folosit pentru a ajuta mamele nevoiaşe aflate alături de nou-născuţii lor la Spitalul de Urgenţă Petroşani.

Tot în cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate!”, elevi ai Colegiului Economic din Cluj au vrut să tragă un semnal de alarmă în ce priveşte numărul mare de copii supraponderali din România (peste 40%). Aşa că au organizat pentru colegii şi profesorii lor un festival al gustărilor sănătoase.

În Craiova, elevii voluntari IMPACT din Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” au organizat un spectacol caritabil şi o tombolă cu înscriere, prin care elevi, părinţi şi profesori au putut contribui la ajutarea copiilor cu distrofie musculară şi a elevilor cu nevoi speciale de învăţare.

Conectează-te la comunitate! – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.