Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Elevii școlilor tehnice, mai bine pregătiți pentru piața muncii

0

 laborator-pneumatica-hidraulica

  • Curricula folosite în învățământul profesional au fost modificate pentru a corespunde realităților din industrie, printr-un parteneriat între TenarisSilcotub și CNDIPT
  • Inițiativa a dus la modificarea, la nivel național, a programelor pentru șase specializări cu profil tehnic

 Elevii școlilor tehnice din România vor fi mai bine pregătiți și, astfel, vor putea găsi mai ușor un loc de muncă după absolvire, datorită modificărilor aduse unor curricula școlare naționale, printr‑un parteneriat între companii din sectorul privat și Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT).

Inițiativa încheierii proiectului de colaborare cu CNDIPT aparține companiei TenarisSilcotub, care a invitat experții acestei instituții să viziteze fabrica din Zalău, pentru a înțelege nivelul tehnologiei, profilul personalului muncitor, precum și așteptările pe care jucătorii din industrie le au de la absolvenții școlilor românești. Realitatea observată în teren a fost comparată apoi cu programa școlară existentă, rezultatul fiind adaptarea acesteia la cerințele din industrie.

Ca urmare a discuțiilor între cadrele didactice din grupul de lucru și specialiștii din companii, documentele curriculare au fost actualizate și adaptate conform cerințelor locurilor de muncă, fiind vizate calificările: tehnician prelucrări pe mașini cu comandă numerică, tehnician mecatronist, tehnician prelucrări la cald, tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, sculer matrițe și operator la mașini cu comandă numerică.

În ultimii 4 ani, TenarisSilcotub a investit peste 700.000 USD în dotarea cu echipamente moderne a laboratoarelor de specialitate în liceele cu profil tehnic din Zalău, contribuie la formarea profesorilor, iar specialiștii noștri susțin cu regularitate cursuri demonstrative în școli. În această toamnă, am făcut un pas important înainte, alături de partenerii noștri, astfel încât toți tinerii din România care studiază la aceste specializări să beneficieze de cursuri care să îi pregătească în funcție de nevoile concrete care există pe piața muncii”, spune Carmen Avramescu, Director Resurse Umane TenarisSilcotub.

Principalele modificări sunt simplificarea materiei predate, creșterea gradului de utilitate al acesteia și un nivel mai înalt de autonomie locală. Pentru ca elevii să aibă timpul necesar aprofundării subiectelor cu adevărat importante în viitoarea lor carieră, standardele de pregătire profesională includ, la noile calificări, 13 „unități de rezultate ale învățării tehnice generale”. Înainte, doar pentru ultimii doi ani de liceu, existau 21 astfel de unități, ceea ce însemna foarte multă materie care trebuia parcursă.

În noua formă, se acordă mai multă importanță acelor materii și capitole care formează abilități utile în mai multe meserii. S-au introdus încă din primii ani de liceu materii precum organe de mașini și s-a crescut importanța și timpul rezervat unor materii precum reprezentarea pieselor mecanice, desen tehnic industrial sau proiectare asistată de computer (CAD).

De asemenea, noua programă oferă mai multă autonomie locală școlilor. Astfel, orele alocate pentru „Curriculumul în dezvoltare locală” (CDL) sunt acum la dispoziția școlii, fără să mai existe competențe impuse de la nivel central. În acest fel, în limita orelor prevăzute  (spre exemplu, 90 de ore / an școlar în cazul clasei a IX-a), elevii pot face activități practice, care să dezvolte competențe cerute pe piața muncii din regiune.

Structura acestor ore este definită de școli alături de partenerii din mediul privat cu care colaborează deja pentru programele de practică și este supusă controlului și aprobării Inspectoratelor Școlare Județene.

Inițiativa Tenaris a fost foarte apreciată de CNDIPT, datorită implicării specialiștilor în stabilirea cunoștințelor și abilităților necesare unui elev în vedere dobândirii anumitor calificări profesionale. Cadrele didactice din grupul de lucru, provenite din regiuni diferite ale țării, au fost impresionate de profesionalismul reprezentanților Tenaris și de implicarea și sprijinul acordat de companie în dezvoltarea  sistemului de educație”, declară Angela Popescu, inspector/expert curriculum în cadrul CNDIPT.

Acum, profesorul are mult mai multă libertate în programarea orelor, poate ține cont de specificul local, iar materia va fi pentru elevi mai ușor de asimilat, fiind completată de orele de practică susținute de agenții economici”, spune Rodica Damșa, profesor la Liceul Tehnologic Mihai Viteazul din Zalău, jud. Sălaj.

Noua programă școlară a început deja să fie aplicată din această toamnă pentru elevii claselor a IX-a, pentru o pregătire unitară pe parcursul întregului liceu. Următorul pas în proiect aparține Ministerului Educației, care are acum misiunea de a crea manuale adaptate noii programe școlare.

Despre Tenaris

Tenaris este lider global în fabricarea și furnizarea de produse tubulare din oțel și servicii asociate, pentru industria  energiei și diverse aplicații industriale.. Cu 21.700 de angajați în întreaga lume, Tenaris operează o rețea integrată de cercetare, fabricare, finisare a țevilor, precum și facilități de servicii, cu operațiuni industriale în America de Nord și de Sud, Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Africa, și are o prezență directă pe majoritatea piețelor de petrol și gaze din lume.

Despre TenarisSilcotub

TenarisSilcotub –  numele sub care se desfășoară operațiunile Tenaris din România – reprezintă o echipă de 1.700 de oameni care folosesc tehnologie industrială de ultimă generație pentru a crea țevi fără sudură premium, utilizate în cele mai exigente aplicații din sectoare precum producția de energie, mecanică și auto.

Sistemul industrial TenarisSilcotub include fabrica de țevi din Zalău, oțelăria din Călărași, unitatea de producție a prăjinilor de pompare din Câmpina și centrul de servicii pentru clienți din Ploiești.

Anual, compania investește în educație, sănătate și mediu, prin programe de dezvoltare socială care urmăresc să creeze un impact pe termen lung în comunitățile sale. Contribuția sa la dezvoltarea învățământului tehnic  se materializează în  dotarea laboratoarelor școlare de specialitate, acordarea de burse, programe de practică pentru elevi, cursuri susținute de specialiștii companiei și instruiri pentru cadrele didactice.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.