Elevii de gimnaziu din România vor învăța despre Robia romilor și Holocaustul evreilor și romilor

0

Începând cu anul școlar 2017-2018, elevii de gimnaziu din România vor învăța despre Robia romilor și Holocaustul evreilor și romilor.

Lectia de istorie_Agentia Impreuna_Doru Dumitrescu_Delia Grigore_Ligia Livada_Petre Matei (1)

În cadrul evenimentului „Lecția de istorie” pe care l-au organizat joi, 6 aprilie 2017, la Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, reprezentanții Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” au prezentat eforturile de formare a 100 de profesori de istorie pentru a facilita predarea celor două lecții obligatorii introduse anul acesta în programa de gimnaziu.

„Acest demers este un mare pas înainte având în vedere că durata robiei romilor în spațiul românesc este de peste 500 de ani, cea mai lungă perioadă din istoria lumii. Noi am văzut-o ca pe o pagină lipsă în Istoriei României, lipsa de informații fiind și una din cauzele antigipsismului actual.”, a spus Cătălina Olteanu, coordonator de proiecte. „În sprijinul profesorilor, am conceput un kit ce poate servi ca manual. De asemenea, profesorii vor susține prezentări pentru a-i pregăti pe colegii lor din județ.”, a mai menționat Cătălina Olteanu.

Evenimentul „Lecția de istorie” a reprezentat o incursiune în istoria romilor, de la robie, holocaust, contribuția romilor în aceea perioadă la economie până la apariția și evoluția termenului de „rom” . Gândită ca o „lecție de istorie”, profesorii-invitați au fost: Ligia Livadă – Profesor universitar, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Petre Matei, Istoric și coordonator al proiectului www.roma-survivors.ro, Doru Dumitrescu, Inspector General Istorie, Ministerul Educației Naționale și Delia Grigore, Preşedinte Asociaţia Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.

„Lecția de istorie” poate fi urmărită pe pagina de facebook a organizației, pe https://www.facebook.com/AgentiaImpreuna/. Evenimentul face parte din eforturile Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” de a contribui la „educație împreună” și este organizat în cadrul  proiectului „O școală tolerantă” finanțat de Fundația “Remembrance, Responsibility and Future”.

Mai multe detalii pe www.agentiaimpreuna.ro

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.